Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 12 ja 13

pf_gorillat4

SV. Rasismi

Pääsi taas lipasahtamaan yksi päivä välistä, mutta otetaan tällä kertaa se kiinni saman tien. Katsastetaan siis samalla kertaa kahteen André Franquinin albumiin, Kultakaivoksen gorillat sekä Operaatio Hiljaisuus.

Kultakaivoksen gorillat on perustason kolonialistinen seikkailu, jossa juttukeikalle Afrikkaan lähetetyt Piko ja Fantasio saavat selvittää, kuka provosoi alkuasukkaita sotajalalle ja käyttä myös alueella asuvia gorilloja hyväkseen oman tienestin toivossa.

pf_gorillat3

Kunnon siirtomaaherrat pitävät sivistyneet kasvot esillä vaikka villit uhittelisivat.

Rasismin kannalta kehitystä Kehän kuninkaissa nähtyyn pygmisarjaan ei juurikaan ole. Afrikkalaiset nähdään villinä luonnonvoimana, joka jokseenkin albumin mittaan myös rinnastetaan gorilloihin. Tämä toki oli 50-lukua, eikä tarkoitettu loukkaavaksi, mutta silti on tämä aika pöyristyttävää luettavaa nykypäivänä.

pf_gorillat2

Ainakin eläinten oikeuksien kannalta Franquin on sentään varsin humaani, sillä gorillojen metsästys tai muu hyötykäyttö nähdään puhtaasti pahana. Toki voi miettiä, miten Etelä-Amerikasta tuodun Marsupilamin tuominen hakkaamaan afrikkalaisia gorilloja nyt toisaalta itsessäänkään on humaania.

pf_gorillat5

Operaatio Hiljaisuus on ryhdikkäämpi tarina, vaikka toki ehkä siinäkin on nähtävissä tiettyä ongelmallisuutta siinä, miten ranskalais-belgialaiselle ympäristölle suurimpana uhkana on espanjalainen playboy ja kansainvälinen suurrikollinen.

pf_operaatio2

Portsarit, nuo yhteiskunnan pahimmat portinvartijat.

Fantasio on saanut pääsyn Inkognito -nimiseen kaupunkiin, jossa rikkaat ja kuuluisat saavat vartioituna elää rauhassa ulkopuolisilta. Toki Fantasio juonii paljastaakseen kaikki paikallisten salaisuudet. Samalla Marsupilami ilmestyy läkähtyneenä Pikon ovelle juostuaan sinne Sieninevasta saakka. Onko Kreiville sattunut jotain, ja kaavaillaanko Inkogniton rauhassa jotain paljon katalampaa operaatiota? Mysteerejä ja jännitystä piisaa, ja sarjalla on aika mainio loppuhuipennus, joka on ihan sitten päässyt albumin kanteenkin.

pf_operaatio4

Franquin repii huumoria rahalla toimivan yhteiskunnan säännöstöstä ja kokeilee anarkistisesti löytää siitä heikkouksia tai tapoja lipsua. Sarja on toki myös Marsupilamille jälleen yksi bravuuri, sillä senkin temppurepertuaarista löytyy jotain täysin uutta.

pf_operaatio3

Kolkko näkymä tappelun jäljiltä jääneeseen Sieninevan linnaan toistuu pariin otteeseen, mikä lisää panoksia tarinaan.

Molemmissa tarinoissa pyritään laajentamaan sarjan konnakatrasta, vaikka hirveän kiinnostavia tapauksia ei näistä roistoista saada aikaan. Operaatio Hiljaisuudessa toimiva herrasmiesvaras on hieman parempi esitys, vaikka tämä tuodaan tarinaan hieman turhan epäuskottavasti sattumalta kaahatessaan ystävysten sporttiauton tieltä.

pf_operaatio1

Autostunttien kuvaajana Franquin on jälleen omimmillaan.

Myös toisessa albumissa Piko ja Fantasio joutuvat tekemisiin täysin muista huomioimattoman kaaharin kanssa. Kultakaivoksien gorillojen B-tarinassa Bensankatkuinen kesäloma ensin lähi-idästä kotoisin oleva sheikki varastaa epähuomiossa Pikon ja Fantasion auton ja sitten romuttaa sen. Sarvikuonojahdissa tavattu kruisailija kuitenkin korvataan tuoreemmalla mallilla lopuksi.

pf_gorillat7

Fantasion näpertelyt vetävät vertoja Niilon puljailuille.

Puolestaan Operaatio Hiljaisuuden B-tarinassa Super Turbo päästään myös testaamaan uuden auton testimallia. Aikaisemmat mallit on varastettu ja Piko pyrkii selvittämään, kuka kaaroja oikein vohkii ja millä keinoilla. Kyseessä on erittäin unohdettava pikku stoori, joten eipä siitä sen enempää.

pf_gorillat6

Huomioisin vielä Bensankatkuista kesälomaa, että se keskittyy aika pitkään Fantasion tekemiin pieniin (laittomiin) keksintöihin, joilla kaupunkiajoa voidaan mukavoittaa. Kun tähän lisätään vielä myös Niilo Pielisen cameo, nähdään, että ehkä tekijän intressit ovat jo pikku hiljaa siirtymässä tuon sarjan suuntaan. Kuitenkin hänellä oli toki vielä takataskussaan muutama suuri seikkailu ennen sitä.

Kultakaivoksen gorillat:

spip2

Operaatio Hiljaisuus:

spip3

Loppukevennyksenä Kultakaivoksen gorillojen kääntäjänä toimineen Pauli Kallion nokkeluutta hahmojen nimeämisessä:

pf_gorillat1

Voitaisko oikeasti lähettää Frederik ja Danny johonkin kaivokseen?

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, Huumori, Komedia, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, seikkailu, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 12 ja 13

  1. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 23 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s