Kotimaisia: Taneli ja lentävät tohvelit

Nobody expects the Spanish Inquisition! Jälleen uusi yllätyspaluu, olihan tässä jo vuosi välissä. Minulle tulee aika ajoin mieleen blogissa puutteita, juttuja joita aina suunnittelin tekeväni, mutta joita en edes vienyt ideapaperiin. Mutta kun nyt joku kimmoke löytyy, niin antaa mennä.

Kaikkiaan 50. Puupäähattupalkittuna sarjakuvantekijänä nimittäin palkittiin pitkän linjan tekijä Harri ”Wallu” Vaalio. Suorastaan olin hämmästynyt, että tämä tapahtui vasta nyt, sillä Wallu on paitsi erittäin keskeinen, monipuolinen ja tunnistettava sarjakuvantekijä ollut jo vuosikymmeniä, myös erittäin aktiivinen sarjakuvantekijöiden keskinäisessä järjestäytymisessä. Ja onpa hänen Pelit-lehteen tekemänsä Ruudun takaa -palsta myös eräs keskeisiä esikuviani sarjakuvakirjoittamisessa.

No, käsiteltävä sarjakuva ei tällä kertaa ole yksinomaan Wallua, vaikka hän onkin piirtänyt kaksi neljästä sarjasta, jotka ovat mukana. Nimittäin jo lapsuudesta saakka hyllystäni on löytynyt kaksi albumia, Taneli ja lentävät tohvelit sekä Taneli – elämää karkkipäivän jälkeen. 80-luvulta peräisin oleva albumikaksikko on tehty esittelemään aikansa kotimaista sarjakuvaa, ja ovat sikäli kiinnostava vilkaisu omaan aikakauteensa.

Lahtelaisuus näkyy siluetista.

Kyseessä ovat ”JP-sarjan” julkaisut numero viisi ja kuusi. Taneli-albumeita on ilmestynyt näiden lisäksi kolme muutakin sekä Puuhakirja. Ilmeisesti julkaisussa on ollut mukana myös Poikien keskus, ja neljästä sarjasta kolme käsitteleekin eri-ikäisiä poikalapsia arkielämässään.

Nimisarja Taneli on puolisivuinen vitsisarja, joka kertoo viisivuotiaasta penskasta, joka virkistävästi ei ole kovinkaan pikkuvanha Tenavat-tyyliin, vaan käyttäytyy kuin viisivuotias yleensä. Sarjasta vastaa Wallun Punaniska-yhteistyökumppani Rauli Nordberg, jonka omaan lapseen Taneli jossain määrin perustuu.

Piirrostyylissä näkyy Peyon Strumffien vaikutus

Jäljeltään amatöörimäisin neljästä sarjasta on Huisvili, joka kertoo tavanomaisten eläinhahmojen arkisista kokemuksista. Jutut ovat sivun mittaisia ja tekijänä on Toni Tammi. Wallun kokonaan oma sarja on strippimuotoinen Pasi, joka kertoo alisuoriutuvasta koululaisesta murrosiän kynnyksellä. Lastentarhaopettaja Kaarina Luodon kanssa on yhteistyössä tehty satujuttu Hapsutakki. Ensimmäisessä albumissa Hapsutakin seikkailu on joulutarina, toisessa yhdistetään enemmän puuhasivuja sarjakuvamuotoon. Ensinäkemällä nämä ovat pitempiä tarinoita, mutta on myös mahdollista, että tarinat on julkaistu sivu kerrallaan.

Turha sitä itse lähtä hiihtelemään kun Käpypoika ja eläimet hoitavat hommat.

Taneli on itsestään selvästi albumien vetovoima, koska 80-luvun puolivälissä sarja oli tuttu Helsingin Sanomien sivuilta. Myöhemmin sen pohjalta tehtiin myös neliminuuttisia animaatioita vuonna 1990. Kiinteä sunnuntaisarjaformaatti on selkeästi hieman kankea jokaiseen juttuun, sarjoissa on usein turhaa toistoa ja sivuissa liikaa ilmaa. Myöskin Nordbergin kuvallinen taito on vähän kankea, kaikki kuvataan karvismaisesti puolilähikuvassa.

Ihan muutamia esimerkkejä on sarjakuvamallin kanssa leikittelystä. Huomaa Franquinin tapainen allekirjoituskupla.

Huomattavaa on, että 80-luvun alussa julkaistuissa stripeissä myös Tanelin nallekarhu ja muu fantasiamaailma heräävät eloon kun aikuisia ei ole paikalla. Tällaiset asetelmat yleistyivät vasta Lassin ja Leevin vanavedessä, joten jossain määrin oltiin edelläkävijöitä. Muitakin oivalluksia on, etenkin isältä loppuvitsissä ilmaan lentävät tohvelit ovat veikeä idea, vaikka liian usein toistettuna ja liian herkästi käytettynä tuntuu, että hän hämmästyy varsin helposti. Ettei hänkin satu kuulemaan Pekko-nallekarhun puhuvan?

Toveri Taneli kannattaa tarpeen mittaista työviikkoa.

Wallun sarjat ovat sitten paksuviivaisella siveltimellä vedetyiltä piirroksiltaan paljon parempia, mutta käsikirjoitus ei ole niissä usein yhtä hyvä. Etenkin suomalaisessa huumoristrippiperinteessä otetaan usein muutenkin pohjaa suullisista vitseistä. Pasissa kyllä näkyy, että kun ideat ovat olleet vähissä, on plärätty koululaisvitsikirjaa. Pasi itse on aika määrittelemättömän oloisen ikäinen. Välillä hän tuntuu ylä- ja välillä alastelaiselta. Bertin päiväkirjoja lukevana lapsena nämä olivat kuitenkin omia suosikkejani.

Pasi-jutut alkavat yleensä jonkun perspektiiviotoksesta Pasiin. Ecce Pasi.

Nykyään puolestaan arvostan ehkä Hapsutakki-juttuja enemmän. Niissä on omalaatuisia sivuhahmoja, kuten Käpypoika ja jotenkin turvallinen ja herttainen meininki. Konfliktia saadaan, ilman että homma käy riitelyksi tai pienten lasten pelotteluksi. Wallun sarjakuvataidot liikkeen ja eri perspektiivien kanssa ovat paremmin käytössä kuin ahtaissa Pasi-stripeissä, josta hahmojen päät vievät merkittävän osan ruutujen pinta-alaa. Huisvilin maalaiskaupunkivirtelmään verrattuna verrattuna metsä tuntuu aidolta metsältä, tiheältä ja moninaiselta, elämää kuhisevalta ja mystiseltäkin. Hapsutakissa kaikkien hahmojen clou löytyy turhia selittelemättä. Kaksi näissä albumeissa julkaistua tarina ovat aika erilaisia keskenään ja jään aprikoimaan, kumpaahan näistä sarja yleensä enemmän muistutti.

Mitkään albumeiden sarjoista eivät ole kivenkovia klassikkoja, mutta eivät myöskään täyttä roskaa, vaan ihan kunnon käyttösarjakuvaa, sellaista jota tehtiin kun lehdistö oli laajalle levinnyt ja kotimainen sarjakuvaskene ei ollut vielä kunnolla lähtenyt kunnianhimoisempaan tuotantoon. Vähän ehkä aika on ajanut ohi, mutta oikeastaan vähemmän kuin olisin odottanut palatessani lapsuuden albumeihin uudestaan. Näillä on oma paikkansa kotimaisen sarjakuvan historiassa ja ansaitsevat myös huomiota.

Tässä vielä Huisvili-näyte. Huomaa tämän välittömästi ajoittava Dingo-viite.

Apropoo, Kvaakissa on julkaistu tähän mennessä yksi kappale uusia arvosteluja minulta. Tarkoitus olisi tehdä myös niitä lisää, mutta kolmantena koronatalvena ei varsinaisesti ole leipätöiden lisäksi luovuus juuri kukkinut. Mutta pienin askelin eteenpäin, uutta saattaa tulla ennen kuin ehditte odottaakaan.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): animals, finland, Huumori, Komedia, Kotimaisia, Lasten, Strippi, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s