King, Walta, ym: The Vision

640

Koetetaanpas ottaa loppukiri tässä Marvel-maaliskuussa. Hidas julkaisutahti ei ollut aiemman … Visioni mukainen.

27163019Jopa monet, jotka muuten karsastavat supersankarisarjakuvia ovat ihastuneet tuoreeseen The Vision -minisarjaan. Syy on selvä: kyseessä on vuosikymmenen paras Marvel-sarjakuva, ja selkein irtiotto perustauhkasta pitkään aikaan. 12-osainen tarina toimii todisteena siitä, että supersankarisarjakuvilla voi tosiaan kertoa jotain kiinnostavaa ihmisyydestä, ainakin silloin harvoin kun osaavat tekijät saavat tarpeeksi vapaat kädet käsitellä aihetta totutun kaavan ulkopuolella. Näin juuri Tom King ja Gabriel Hernandez Walta ovat tehneet.

Varsinainen supersankarointi on erittäin vähässä osassa itse tarinassa. Sitä nähdään hyvin satunnaisesti, ja keskitytään ennemmin sen antamiin implikaatioihin ja seurauksiin. Itse Visionhan on alun perin pahan tekoäly Ultronin luoma androidi, joka rakennettiin tuhoamaan Kostajat ja valloittamaan maailma. 70-luvun tarinoissa Visionista saatiin lopulta ohjelmoitua maailman pelastaja ja Purppuranoidan rakastaja. Kuitenkaan kovinkaan pitkälle ei kankeaa, mutta monikykyistä hahmoa kehitelty.

2

Androidin pyrkimykset.

Kingin ja Waltan tarinan alussa Vision on päättänyt haluta itselleen normaalin elämän. Tämä perustuu hyvin 50-lukulaiseen amerikkalaiseen ydinperheideaaliin, joten Vision on rakentanut itselleen vaimon, Virginian, sekä kaksi teini-ikäistä lasta, Vinin ja Vivin. Alusta asti on selvää, että androidien keskinäisessä olemuksessa hämärtyvät ihmisyyden ideaalit, sillä kylmän loogiset, mutta uteliaat koneet osaavat kysenalaistaa ympäristönsä ja asioista saamansa peruslukemat.

1504600602384563854

Androidien talo.

Annetut parametrit lähtevät omiin suuntiinsa, kun Visionin ollessa poissa kotoa paikalle saapuu perhettä uhkaava superrikollinen. Virginia tulee tappaneeksi ensi kertaa, ja päättää hävittää kaikki todisteet teoistaan. Kun kone alkaa valehdella, lähtee käyntiin tapahtumavyöry, joka asettuu uhkaamaan koko perheen olemassaoloa. Miten pitkälle koneiden itsesuojeluvaisto antaa heidän venyttää sääntöjä?

tumblr_oklodz8AE31uko6puo1_1280

Ja paljonko ongelmia voidaan lakaista maton alle vain rakentamalla lisää androideja?

Käsikirjoittaja Kingin ja piirtäjä Waltan teos on rakennettu monikerroksiseksi ja antamalla eri palasten kommentoida ja täydentää toisiaan kuten alan klassikkojen klassikko Watchmen. Sitä yhdistää myös erittäin vahva tuhon etenemisen tunnelma, ja havainto siitä, ettei supervoimaisella pullistelulla voi pelastaa maailmaa, vaikka sen totaalinen annihilointi onnistuisikin.

Ennemminkin tarina kuitenkin kertoo hyvin inhimillisistä virheistä ja itsetuhoisuudesta. Vin ja Viv ovat kaikkea muuta kuin tavallisia, mutta teini-ikäisten tavoin hekin tekevät parhaansa sopeutuakseen ympäristöönsä ja ollakseen kuten ikätoverinsa. Virginia puolestaan joutuu kantamaan raskaimmat salaisuutensa yksin, sillä hänet rakentanut aviomies ei lopulta ota itse kovinkaan suurta osaa hänen elämäänsä. Androidit joutuvat pohtimaan, kuinka paljon erilaiset yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunteet määrittävät sitä, mikä tekee meistä ihmisiä. Eksistentialistisen kriisin kuvaajana sarjakuva on siis häkellyttävän pureva.

Comics-120215-Vision-01

Oma lisänsä on epävarmuutta ja synkkyyttä tukeva kertojaääni, joka tekee selväksi, etteivät asiat tule päättymään hyvin.

Walta osaa tehdä androidien rajoitetusta kasvoilmaisusta samaistuttavaa, ja hänen värittäjänsä Jordie Bellaire tekee kuvista koko ajan haikeamman ja kalmankalpeamman näköistä. Aika hölmö Visionin alkuperäinen hahmomalli ja -väritys onnistutaan nekin kääntämään tarinan eduksi. On kyllä suoranainen ihme, että näin tylsästä hahmosta saa tiristettyä näin hyvän sarjakuvan!

Marvel on viime vuosina tehnyt varsin hyviä minisarjoja monesta muustakin Avengers-elokuvissa nähdystä sankarista. Ehkä juuri koska ollaan tiedostettu perushahmojen tylsyys, ollaan uskallettu ottaa oikeita riskejä ja annettu päteville tekijöille vapaammat kädet hahmojen kanssa. Suositeltavia irtiottoja ovat myös Matt Fractionin ja David Ajan Hawkeye, James Robinsonin ja Kevin Wadan Scarlet Witch ja Mark Waidin ja Chris Samneen Black Widow.

 

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, Hall of Fame, Ihmissuhteet, Mainstream, Marvel, Sarjakuvat, satiiri, Supersankarit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: King, Walta, ym: The Vision

  1. Paluuviite: Liu & Takeda: Monstress | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Kirbyn ja Kingin Mister Miracle | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s