Cooke: The Hunter

hunter1

Toukokuussa menehtyi sarjakuvakirjoittaja ja -taiteilija Darwyn Cooke (1962-2016), joka tunnettiin Bruce Timmin kanssa vanhanaikaisen modernismin uudelleen tuomisesta supersankarisarjakuviin. Vaikka näissä sarjoissa Cooken piirrosjälki oli iloluonteista ja pienin vedoin tehtyinen piirteineen ehkä lapsekasta, oli hänelläkin synkkä puolensa.

hunter_comicCooken eräänä pääteoksena pidetäänkin Richard Starkin (oik. Donald E. Westlake, 1933-2008) Parker-kirjojen adaptaatioita. Tylymmän puoleisissa kirjoissa ei paljoa valonpilkahduksia nähdä, mutta Cooken adaptaatio onnistuu tasapainottamaan tarinat juuri ja juuri Sin City -tyylisen äärinihilismin suosta poissa. Cooke ehti eläessään adaptoida Parker-kirjoista neljä. Kaikkiaan Starkin tuotannossa olisi ollut vielä 20 adaptoitavaa kirjaa.

Näistä ensimmäinen, The Hunter, on myös tarina, joka tehtiin maineikkaaksi elokuvaksi Point Blank (pääosassa Lee Marvin), sekä vähemmän maineikkaaksi Parkeriksi (pääosassa Jason Statham). New Yorkiin palaava Parker on matkalla kostamaan vaimolleen, parhaalle ystävälleen ja pomolleen, jotka pettivät hänet ja jättivät kuolemaan edellsien ryöstökeikan jälkiselvittelyissä. Cooken adaptaatio valmistui 2009.

hunter3

Kun luet tämän kuvan, olet lukenut ensimmäisen luvun tekstit.

Cooke avaa tarinan väkevästi, lähes ilman dialogia ja tekstiplansseja, antaen määrätietoisen, mutta uhkaavan hahmon pysyä kuvan ulkopuolella ja sivullestenkin havaitsevan Isoon omenaan suuntaavasta miehestä, että tämä ei ole kaupungissa pelleilemässä. Parker puolestaan näyttäytyy vihaa täynnä olevaksi kostonhengeksi, joka yksin jäädessään myös tuntee valtavaa sisäistä tuskaa. Jokainen Cooken siveltimenveto tuntuu olevan oikeassa paikassa, tilat ja hahmot ovat taidolla kuvattuja.

hunter2

En kestä tiilien välissä oloa ilman vodka.

Kun Parker palaa vaimonsa luo, ei tämä kestä miehensä halveksuntaa, vaan yön aikana riistää itseltään hengen. Tämä sammuttaa myös Parkerissa viimeisen inhimillisyyden pilkahduksen ja hän lähtee suorittamaan kostoa, jossa syntyy läjäpäin ruumiita. Samalla isommassa kuvassa hän tienaa korkojen kera rahat, jotka häneltä huijattiin. Takaumat valottavat, miten keikkamies Parkerin läheiset onnistuttiin huijaamaan kääntymään häntä vastaan.

hunter5

Parkerin kyvyt ovat hyvin kivuliaat vastaan mukisijoille.

Starkin Parker-sarjan kirjojen etuna on nähty, että niistä on riisuttu kaikki turha pois. Päähenkilöstä ei opita hirveän paljoa, hän on vain tarinan roistojen toimien pysäyttämätön vastavoima. Erilaisten ryöstöjen ja muiden rikoskeikkojen kuvaaminen on yksityiskohtaisempaa, joskin sarjakuvan seuraavassa osassa The Outfit päästään pitemmälle, kun Cooke esittää erilaisia huijauksia, varkauksia ja rosvouksia erilaisilla retrotyyleillä.

Parker välttää tyypillisen noir-sarjakuvan isoimmat kuvalliset kliseet, hyödyntäen mieuummin vihreää väriä kellastuneella paperilla kuin mustan ja valkoisen leikkiä. Cooken tarkoitus onkin ollut luoda pulp-kirjaston tyylinen tunnelma, missä hän onnistuukin. Graafista väkivaltaa ei juuri esiinny ruudulla, vaikka sen vaikutukset tulevat selviksi. Syvemmin kirja ei säväytä, vaikka Cooken taitavuus on ilmeistä ja Parkerin ystäville sarjakuva on parempi kuin asian vierestä helposti luistavat elokuva-adaptaatiot.

hunter4

Parker karistaa vanhat liat nopeasti pois ja jatkaa seuraavaan seikkailuun.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, rikos, Sarjakuvat, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Cooke: The Hunter

  1. Paluuviite: Kyttäruutu: Top 10, Powers ja Gotham Central | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s