Lucky Luke: Daltonit tekevät parannuksen / Calamity Jane

lucky_dtp1

Lucky Luke täyttää tänä vuonna pyöreät 70 vuotta. Morrisin vuonna 1946 luoman lehmipojan kyvyn ampua varjoaan nopeammin tuntevat varmaan useimmat sarjakuvista muuten tietämättömätkin. Ikonisen sarjan ansioita omankin sarjakuvaharrastukseni peruskivenä ei voine liioitella. Mutta mikä on albumeista paras? Juttusarjassa käyn läpysköitä läpi suomalaisen ilmestymistahdin mukaan.

lucky_dtp3

Rantanplan ei pysy Parannus-albumin roolileikkien kanssa ajan tasalla.

Lucky Luken kulta-aikojen käsikirjoittaja René Goscinny oli sarjakuvan historiassa poikkeuksellisen taitava komediakäsikirjoittaja. Hyvä tilannekomiikka näyttää ulospäin todellisuutta yksinkertaisemmalta. Selkeät henkilöhahmot pikkumaisine piirteineen ovat huumorin luomiselle elintärkeitä.

Eräs Goscinnyn perustapa kirvoittaa nauruja, on kääntää tutun oloinen tilanne yllättävällä tavalla päälaelleen. Tämä on keskeinen ajatus alun perin vuonna 1965 ilmestyneessä albumissa Daltonit tekevät parannuksen, ja oleellinen osa myös sarjan keskeisimmän naishahmon esittelevässä Calamity Janessa, jonka alkuperäinen ilmestymisvuosi on 1967.

Daltonien kanssa Goscinny on paremmin elementissään, sillä naishahmot ovat kautta linjan olleet aina hänen suurin heikkoutensa. Vaivihkaa molemmat albumit onnistuvat kuitenkin käsittelemään isojakin aiheita, kuten vankien rehabilitoitumista ja naisten asemaa. Kovinkaan syvälliseksi kumpikaan ei äidy, mutta tietty yleismaailmallinen humanismi niistä silti huokuu.

lucky_dtp5

Kaidalla tiellä pysyminen on Averellille ja Jackille yllättävän haastavaa.

Kuten sarjamuotoisissa kertomuksissa on yleensä tapana, myöskään Lucky Luken maailmassa ei vankilasysteemi ole oikein toimiva. Daltonit pakenevat tai armahdetaan kerta toisensa jälkeen tekemään aina vaan lisää kolttosiaan. Parannus-albumissa liberaali senaattori pyytää Lukea valvojaksi kokeeseen, jossa Daltonit saavat vapautensa, mikäli onnistuvat olemaan kuukauden päivät rötöstelemättä. Yritys on tietysti sellaisenaan tuomittu jo alkumetreiltä.

lucky_dtp2

Joen painajainen.

Aihio onkin oikeastaan tekosyy asettaa Daltonit pois omasta elementistään, yrittämään pitää hyvää julkisuuskuvaa yllä. Häikäilemättömät oman edun tavoittelijat joutuvat myös törmäyskurssille vastaavien konnien kanssa. Lakia ja oikeuttaa edustava Luke puolestaan saa nöyryytyksen tultuaan aluksi sotketuksi Daltonien rikosliigan oletetuksi jäseneksi, mutta vielä pahemmin koska oikeasti alkaa uskoa Daltonien kykenevän parantumaan itsekkyydestään. Luken suhtautuminen Daltoneihin muuttuu alun halveksuvasta asenteesta lähes isälliseksi ohjaukseksi tarinan mittaan.

lucky_dtp4

Dalton-jutut tapaavat kasvaa kerta kerralta suuremmiksi.

lucky_calamity2Vielä läheisempi on Luken suhtautuminen nimisankariin albumissa Calamity Jane. Tai oikeastaan vaikuttaa siltä, että Luke löytää Janesta naispuolisen vastineensa (joskin karskimman ja äkkipikaisemman), mutta yrittää turhaan ohjata tätä muuttumaan tavanomaisemmaksi naiseksi, kunnes vasta lopussa tunnistaa tämän kyvykkyyden vertaisenaan.

lucky_calamity1Goscinny kuvaa lännen naisia tiukkaakin tiukemman moraalisen koodiston tukahduttamina. Naisten joukossa on myös esimerkiksi impulsiivinen pikkurouva Mary, jonka suoraviivaista puhetapaa torutaan jatkuvasti. Jane itse on niin vahva persoona, että käytöskouluttajan yrittäessä koulia tätä, onnistuu hän lähinnä tekemään David Niveniä muistuttavasta dandystä hälläväliä-asenteisen cowboyn.

lucky_calamity6

Tavanomaisemmassa sarjassa voisi nähdä lännen legendojen löytävän toisensa myös romanttisessa mielessä, mutta Goscinnyn käsissä molemmat ovat alusta loppuun yksinäisiä susia, joiden teiden on erottava jossain vaiheessa, vaikka tavoitteisiin pääsisikin. Albumin monet asetelmat voisi tulkita myös seksuaalisesti latautuneiksi, mutta kaikenikäisille suunnatussa sarjassa ei varsinkaan Dupuis-kaudella sallittu juuri minkäänlaista sukupuolielämään suuntaavaa vihjailua.

Goscinnyn tapa kertoa miesten ja naisten välisestä suhteesta on ansiokas juuri, koska se osaa kiertää niin paljon tarkkoja sääntöjä. Myös Morriksen kuvitus on albumissa parhaimmillaan, mukana on upeita tunnelmallisia kuvia ja tarkkaan kuvattuja miljöitä.

lucky_calamity5

Daltonit tekevät parannuksen saa kolme Daltonia.

daltons3

Calamity Jane saa samoin kolme Daltonia.

daltons3

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, Huumori, Komedia, Lucky Luke, Mainstream, Sarjakuvat, seikkailu, western Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Lucky Luke: Daltonit tekevät parannuksen / Calamity Jane

  1. Paluuviite: Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 1 | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 4 | Ahvenaario

Jätä kommentti