Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 4

daltonit4

Daltonin veljeksistä kertovia albumeita on paljon, ja aina edes käsikirjoittaja René Goscinny ei ole löytänyt konniin hirveän erikoista uutta näkökulmaa. Kaikki albumit eivät voi olla Serenadi neljälle Daltonille tai Daltonin muori. Tänään joulukalenterin luukusta ponnahtaa kaksi vähäisempää Dalton-seikkailua, Daltonien pako ja Daltonit vauhdissa.

daltonit3

Suunnitelma tuntuisi hivenen liian yksinkertaiselta, jos se ei toimisi. Vai että ihmissyöjä…

200px-daltonien_pakoDaltonien pako on alun perin vuodelta 1960 vasta toinen albumi, jossa Joe, Jack, William ja Averell esiintyvät. Suomeksi puolestaan se oli 13. albumi, joka julkaistiin ensi kertaa 1974. Joe Dalton kokee psykoottista vihaa Lucky Lukea kohtaan, ja kostonhimo saa hänet veljiensä kanssa pakenemaan vankilasta.

Suunnitelmana on lavastaa Lucky Luke lännen pahimmaksi roistoksi. Morrisin villin lännen binäärisessä maailmassa tavalliset ihmiset ovat heti varsinaisia jänishousuja, jos jostakusta henkilöstä kuuluu pahoja huhuja. MIten Luke voi todistaa olevansa rehti mies, kun postivaunutkin hänet kohdatessaan vain luovuttavat saman tien arvotavaransa hänelle syliin?

daltonit4

…Ainakin hän on tässä joutunut syömään oman leukansa. Rip Luke.

Monet tarinan perusgägit ovat varmasti toimineet aikanaan, mutta ellei albumeita kahlaa nyt alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä, tuntuvat Averellin möhläykset ja Joen kömpelyys vankilassa liitetty painava pallo jalassaan erittäin tutuilta ja turvallisilta.

daltonit2

Rip Joe.

Koska suomalaisessa julkaisujärjestyksessä ei olla vielä juuri julkaistu albumeja 60-luvun alusta, tuntuu albumin piirrosjälki yllättävän karkealta. Tuntuu, ettei Morris ollut saanut edes pääsankarinsa piirteitä kunnolla kehitettyä, sillä Luken ulkomuotokin saattaa heitellä rotevan ja langanlaihan välillä, ja pää pyöreästä laatikkomaiseksi. Hahmojen käytöskään ei ole ihan loppuunsa hiottua; Averell ei ikinä myöhemmissä albumeissa olisi niin roistomainen, että yrittäisi ampua Lukea selkään.

daltonit3

Lopultakin selitys näille iänikuisille vanginpuvuille!

Daltonit vauhdissa -albumi vuodelta 1963 sisältää kaksi seikkailua, jotka poikkeavat hieman Morrisin ja Goscinnyn normaalista kerronnasta; ne on sommiteltu kuin sanomalehtistripit. Ei olekaan yllättävää, että Spirou– (tai myöhemmin Pilote-) sarjakuvalehden sijaan sarjakuvat onkin julkaistu Le Parisien libéré -sanomalehdessä.

daltonit5

maan. Sivut on koristettu yllä näkyvän mukaisesti. Huomaa, miten Daltonit eivät enää ole verenhimoisia, vaan tekevät Lukelle ensimmäisenä mieluummin kepposen kuin lähtevät häntä lahtaamaan.

Ensimmäinen seikkailu on hieman kuin prototyyppi Daltonit tekevät parannuksen -albumista, joka ilmestyi 1964. Yhdysvaltain uusi presidentti armahtaa kaikki vangit, ja Daltonit päätyvät perustamaan saluunan pankin viereen, jotta kaivaisivat kullat yön tullen pois. Lucky Luke ei tietenkään luota veljeksiin ja käy muuttamassa pankin aina uusiin paikkoihin.

daltonit1

Daltonien filosofiaa.

Kun ensimmäisessä tarinassa Daltonit on saatu takaisin vankilaan, pakenevat he heti uudestaan seuraavassa seikkailussa, jossa apassit hyökkäävät vankilaan ja yltyvä taistelu auttaa veljekset karkuteille. Apassit vangitsevat Daltonit, mutta koska Averell aivastaa juuri kun alkaa satamaan, alkavat he palvoa häntä sadetta luovana poppamiehenä. Joe alkaa suunnitella apassien kouluttamista pankkeja ryöstämään. Lucky Luke saa hajamielisen vankilakoira Rantanplanin avukseen Daltonien jäljittämiseen.

daltonit2

Tämä kohtaus huvittaa. Mitä Joe oikein odotti, että tapahtuu?

Daltonit vaudissa on erityisen loukkaava alkuperäiskansojen kuvauksessaan, mikä ehkä voi olla vaikuttanut siihen, että albumi oli Suomessa vasta 32. julkaistu albumi. Albumi kuvaa apassit jäyhinä, mutta yksinkertaisina villi-ihmisiä, jotka hyökkäilevät piilotetusta tukikohdastaan sinne tänne provosoimatta ja puhuvat hölmöllä pulinakielellä. Averellin intiaanimyönteisyys ja kyky omaksua uusien isäntiensä tavat tuo tarinaan vähän puhtia, kuten myös Rantanplanin tolloilu. Ei tätäkään albumia silti voi ihan parhaimmasta päästä väittää olevan.

Kaksi Daltonia kummallekin albumille. Daltonien pako:

daltons2

Daltonit vauhdissa:

daltons2

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Lucky Luke, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s