Roskasarjat: Turtles ja kuuma viidakkoseikkailu

turtles1

Kun on liian monta ideaa, niin joskus käy niin ettei mitään niistä kykene viemään loppuun asti. Sarjisblogin kannalta tällöin on aina hyvä ottaa joku Roskasarja käsittelyyn. Löysin mökiltä pari vanhaa Turtles-lehdykkää ja nehän sopivat kuin kuori Testudines-suvun mateiljalle.

turtles_kansi

Ihailkaa kuusivuotiaan minun arkistontisysteemiä alavasemmalla. Mukana tosiaan on yksi ruutu, jossa on dinosauruksia.

Otsikko on sikälki hämäävä, että pääasiassa haluan käsitellä Teenage Mutant Hero Turtles -lehden numeroa 5/1993. Mutta koska TMHT-spesiaalilla 1/1992 on myös lisäksi noin upean eroottinen nimi, otetaan se nyt tähän käsittelyyn. Käydään nämä aikajärjestyksessä ja tutkaillaan 66-sivuista spesiaalia ensiksi. Kuten muuten huomasitte, näkee että elämme 90-luvun euroopassa kun sankareiden nimestä on korjattu arveluttava ”ninja” pois, koska siitähän voisi tulla huonoja vaikutteita ja lapset alkaa leikkiä feodaaliajan japanilaisia linnanherroja vasalleineen.

turtles5

Tällaisia asioitahan lapset eivät koulun pihalla muuten kokeile. Muuten, ääniefekti FAK! kyllä tiesi paikkansa.

Päätarinassa siis Turtlesit seikkailevat viidakossa, Etelä-Amerikan Amazonasilla siis, mihin syy löytynee jostain edellisnumeroiden yhteenotosta Krangin ja Silppurin kanssa, mihin viitataan. Kuten kuvioon kuuluu, tapaavat Turtlet kätevästi markkinoitavia lelufiguurihahmoja reissullaan. Näitä ovat Jagwar, joka on caramba-espanjaa solkkaava viidakon lapsi, sekä (en puijaa tässä nyt) Dreadmon, viidakossa asuva susi, joka sitten puhuu jamaikalaisittain Jah, man -kieltä. Eli kyllä näitä stereotypioita tuli lapsena vastaan useammastakin suunnasta.

turtles3.jpg

Sarjakuvan tekijöiksi on merkitty Dean Clarrain, Ken Mitchroney ja Dan Berger. Tyyliltään he ovat aika kaukana alkuperäisistä Eastmanista ja Lairdista.

Seikkailu itsessään jää aika mitättömäksi, jonkin verran nahistellaan Herra Nullin kätyreiden kanssa ja pian jo saavutaankin Atlantin valtamerelle, jossa seikkailu jatkuu Paholaisrausku Ray Filleet’n seurassa. Tässä jälkimmäisessä seikkailussa on kohtaus, jossa rauskun pieni kaveri, pulinakieltä puhuva kalamkies Kuplis saa luodista ja kuolee. Moinen raadollinen kohtalo on jäänyt itselleni mieleen, kenties koska tällaista ei kovinkaan usein lapsuuden sarjakuvissa tapahtunut.

turtles6.jpg

Kuplis! EIIIII!

Suoranaisesti en jaksanut innostua tarinan isommista kuvioista juuri lankaan. Spesiaalissa suosikkisarjojani ovat lopussa nähtävät ja väritykseltään hieman moniulotteisemmat lyhyttarinat, joissa päästään näkemään oikeasti kiinnostavia hahmoja, kuten Rocksteady ja Bebop. Aika nuorille lukijoille suunnatut sarjat ovat myös mielelleni tuttuja joidenkin ikimuistoisten sarjakuvaruutujen ansiosta.

turtles8

 

No niin, käydäänpäs sitten itse asiaan ja Turtlesin numeroon 5/1993 sekä sen klassikkotarinaan Tumpin juonet (tosiaan vaikuttaa että R on tippunut nimestä pois). Kyseessä on nimittäin eräs kaikkien aikojen dadaistisimmista sarjakuvajuonista, joita on sarjakuvanystävän uralleni sattunut. Kyseisessä tarinassa nimittäin autiomaassa vaeltavien Turtlejen eteen ilmaantuu puhuva lehmänpää, joka imaisee kilpikonnat mukaansa ja vie heidät ulkoavaruuteen isäntiensä, toisen ulottuvuuden puhuvien puiden luo.

turtles91

Piirroksista vastaavat Chris Allan ja Jon d’Agostino. Clarrain on kynäillyt tämänkin, jostain mielensä pimeästä sopukasta lähtöisin.

Kyseiset tyypit ovat wrestling-promoottoreita, jotka haluavat Turtlet osallistumaan galaksienväliseen painiturnaukseen, joka kaikesta huolimatta ei ole mitenkään ennalta sovittua väkivaltabalettia, vaan ihan aito asia.

turtles92.jpg

”Perskutarallaa.”

Sarjassa nähdään myös Turtlejen vapaapainiasut, joista etenkin Rafaellon mustasta puvusta tuli sarjakuvissa pitkäaikaisempikin asuste. Toisaalta se nähtiin myls viidakkoseikkailussa, joten voimme kai olettaa että painiepisodi sijoittuu aikajanalla näistä ensiksi. Pidän vapaapainijoiden hauskoista ulkomuodosita ja värikkäistä puheenparsista. Ässä-ankka näyttää hieman bodatummalta Varjoankalta, kun taas päävastus El Mysterio on kuin Mortal Kombatin Goron ja Mustan Pekan lehtolapsi.

turtles93.jpg

Erotiikkaa tihkuva kohtaus Verilöylyn ja Ässä-Ankan välillä.

Vanhoissa lehdissä on myös ilo lukea vanhoja lukijakirjeitä ja toimituksellisia tiedotteita. Tässä ne ovat eksiaukeamalla nimellä ”Mestari Tikun Pizzahetki”. Hyvin nuoret lukijat pääsevät kysymään tyhjänpäiväisiä kysymyksiä, kuten Donatellon kepin nimeä tai jatkuvuuteen liittyviä hämäryyksiä, jotka eivät kyllä selkeydy juuri lainkaan vastauksista.

turtles94.jpg

Kun kyseessä on Semic-lehti, arvelisin että sarjakuvien eläväinen nuorisokieli on peräisin firman taidokkaammilta käämntäjiltä, kuten The Metsäseltä, Mail-Maniltä tai Rmäeltä. Kun kysyin kämppikseltäni, joka on varsinainen Turtles-keräilijä, niin oli hänellekin painutut mieleen tiettyjä sananparia, kuplia ja sanontoja näistä lehdistä. Perskutarallaa, elefanttimies!

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, fantasia, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat, seikkailu, Supersankarit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s