Eastman & Laird: Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

tmnt4

Tänään ensi-illassa nähdään Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvasarjan uusimman inkarnaation toinen osa, Out of the Shadows. Itseni kanssa suurin piirtein saman ikäisiä ikuisia lapsia lämmittänee, että kyseinen elokuva vaikuttaa ottaneen esikuvakseen 80- ja 90-lukujen taitteen animaatiosarjan, sillä mukana puuhaavat sieltä tutut pahikset Krang, Bebop ja Rocksteady.

tmntUseimmat sarjakuvien ystävät toivottavasti tietävätkin, että TMNT on alun perin luotu sarjakuvaksi. Northamptonissa, Massachusettsissa asuneet sarjisnörttikaverukset Kevin Eastman ja Peter Laird loivat omakustanteisen mustavalkosarjakuvan vuonna 1984. Aikansa sarjakuvailmiöitä, teini-ikäisiä mutantteja (X-Men) ja ninjoja (Daredevil), parodioinut sarja oli tarkoitettu asianharrastajien pikku hassutteluksi. Mutta lopulta sarjan suosio löi tekijänsäkin äimällä. Suosion pohjalta tehdyt lelu- ja animaatiodiilit nostivat kilpparit lopulta jopa esikuviaan suositummiksi.

Vuoden 1990 elokuvaa varten julkaistiin suomeksikin alkuperäisistä seikkailuista kaksi albumia. Itse ahmin lapsena animaatiosarjan kylkiäiseksi tehtyjä Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures -sarjoja, joiden värikkään dadaistisesta maailmasta olisi hyvinkin saanut oman Roskasarjat-postauksensa. Niissä kun esimerkiksi jättimäinen puhuva lehmänpää noukki kilpparit ystävineen suuhunsa ja lensi kauas ulkoavaruuteen viemään sankarit osallistujiksi intergalaktisessa vapaapainissa.

tmnt2Nuo tarinat on kuitenkin jätettävä toiseen kertaan ja keskityttävä tällä kertaa Eastmanin ja Lairdin tuotoksiin. Aivan ensimmäiset sarjakuvat saattavat yllättää lukijan karuudellaan. Mustavalkografiikka on karulla viivalla tehtyä. Hahmot ovat kuin kirveestä vuollun näköisiä. Sekä Eastmanin että Lairdin piirrosjälki saa kuitenkin ajan myötä hieman dynamiikkaa, ja jo kakkosalbumissa esiintyvässä takaa-ajossa on villejä kamerakulmia ja huomattava määrä yksityiskohtia.

Viivan kanssa yhtä karua on luonnosmainen juoni. Myönnettäköön, että lähes 30 vuoden altistuminen konseptille hämärtää hieman alkuperäistä tarkoitusta siitä, miten tarina pitäisi lukea. Se on rakennettu keskeisen ideansa kahjoudelle: että hitaana ja kömpelönä eläiminä tunnetut kilpikonnat voisivat olla sulavaliikkeisiä ja taistelutaitoisia ninjoja. Nykypäivänä kilpikonna vaikuttaa paljon uskottavammalta ninjalta kuin vaikkapa saman ajan toimintatähti Michael Dudikoff, mutta se on ajan kulumisen mukanaan tuomaa viisautta.

Kilpikonnien arkkivihollisena tunnettu Silppuri esiintyy ensimmäisessä tarinassa roistona, jonka tekoset motivoivat mutatoituvat kilpikonnat harjoittamaan ninjitsun jaloa taitoa. Ne heille opettaa tietysti Mestari Tikku, suurikokoinen (mutta ilmeisesti ei mutantti-) rotta, joka oppi ne itse ollessaan aikanaan lemmikkieläimenä taistelulajitaiturilla. Sensein sensein murha on kostettava, jotensiitä vastuussa oleva ninjaklaanijohtaja Silppuri ei selviä edes ensimmäisestä tarinasta hengissä.

Ensimmäinen numero olisi varmaan toiminut selaisenaankin. Omakustanteen loppuunmyynti kuitenkin sai Eastmanin ja Lairdin kehittämään koko ajan tarinaansa lisää. Näkyy, että konseptia kehitetään koko ajan sitä mukaa kuin edetään. Monia keskeisiä asioita ei kuitenkaan päätetty ennen animaatiosarjan ilmestymistä. Näihin lukeutuu esimerkiksi kilpikonnien luonteenpiirteet. Tai muiden, paitsi Rafaellon.

tmnt1

Tässäpä suurin piirtein kaikki, mitä keskushahmoista meille kerrotaan.

Tekijöidensä suosikkihahmo toimii joukon villinä korttina ja yksinäisenä sutena. Impulsiivinen ja herkästi suuttuva teinikilppari esittää jo taipumuksia kapinoida autoriteetteja vastaan. Kun Mestari Tikku kakkosalbumissa katoaa, kehtaapa hän pyytää isosiskomaisen asenteen kilpikonniin ottavalta April O´Neililta oluttakin.

tmnt3

Aprilin iskuyritys ei taida oikein tuottaa tulosta. Michael Bayn tuottamissa elokuvissa ollaan vielä niljakkaampia kääntämällä roolit toisin päin.

Aprilin lisäksi myös muita sivuhahmoja löytyy, jotka ovat tuttuja animaatiosarjasta. Mauser-robotit ovat sarjakuvassa iso ongelma, kun piirretyissä ne ovat vain yksi pieni robottiriesa muiden joukossa. Niitä väsäävä hullu tiedemies Baxter Stockmann ei pärjää tuhovoimassaan Ulottuvuus X:n sotajoukoille. Kakkosalbumissa esitellään myös Utrom-avaruusolentojen rotu, jotka muistuttavat kovasti Krangin olomuotoa, sillä nuo muukalaiset ovat samalla tavoin pieniä selkärangattomia otuksia, jotka kulkevat ympäriinsä robottien masuissa.

Kuitenkin konsepti on heti suomalaisten albumeiden tapahtumien myötä eroamassa omille teilleen piirrossarjasta tutuista jutuista. Kakkosalbumissa kilpparit lähetetään jo avaruuteen. Myöhemmät, sarjakuville uskollisemmat adaptaatiot ovat toki kehitelleet noista seikkailuistakin omien tarinoidensa aineksia. Kuitenkaan sarjakuvina nekään eivät ole erityisen omaperäisiä tai muistettavia stooreja. Turtles-sarjakuvat eivät tekijöidensä läpi paistavasta innostuksesta huolimatta ole kaksisia.

Sarjakuvasta ei juuri ratkea mysteeri, miksi juuri tästä omakustanteesta kohosi hetkeksi maailman suosituin franchise. Ehkä se osoittaa, että huomionarvoinen konsepti on kaikki kaikessa, sekä että sen luomisessa auttaa, jos ryövää ronskisti jo olemassaolevilta suosikeilta tarpeellisia osia.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, Mainstream, parodia, Sarjakuvat, seikkailu, Supersankarit, Toiminta, underground Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Eastman & Laird: Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

  1. Paluuviite: Roskasarjat: Turtles ja kuuma viidakkoseikkailu | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Roskasarjat: Toxic Avenger- eiku Crusaders | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s