Hiltunen: Praedor

praedor1

Se olen minä, kronikkojen kirjoittaja, joka yksin osaan kertoa Jaconian saagasta. Antakaa kun kerron teille suuren seikkailun päivistä!

Fantasiamaailmoilla on aina hankaluutena ottaa oma pesäeronsa genren kaikkein tunnetuimpiin teoksiin. J.R.R. Tolkienin hautakeron haamu leijuu melkeinpä kaikkien genren teosten yllä. Samoin Robert E. Howardin ja vaikkapa Ursula K. LeGuinin luomat maailmat sanovat aika tyhjentävästi sanansa siitä, millaisissa paikoissa fantasiaseikkailut tapahtuvat ja miten ne toimivat. Kiinnostavin moderni fantasiakirjallisuus on reaktionaarista, kuten George R.R. Martinilla, genren tiettyjä perusolettamuksia kiertävää ja uudelleenkuvittelevaa.

praedor3

Tässä rikotaan oletusta, että aina menisi kovinkin hyvin. Albumista Kuninkaan lapset.

Näin on myös Petri Hiltusen Praedor-sarjakuvien laita. Hiltunen aloitti maailman luomisen jo teini-ikäisenä ja maailmaa on erityisen paljon laajentanut suosittu Burger Gamesin roolipeli. Keskeinen ero tavanomaisempiin fantasiamaailmoihin on se, että Jaconia on erittäin suljettu paikka, sillä se on Borvarian kuolleen muinaisen kuningaskunnan saartama. Käsistä karannut magia tuhosi muinoin valtavan Borvarian ja mutatoi asukkaista toismaailmallisia hirviöitä. Jäljelle jäi vain raunioita, ja tietysti kaikki rikkaan valtion aarteet. Praedorit ovat seikkailijoita, jotka uskaltautuvat kielletyille alueille uhmaamaan vaaroja löydettävuen kalleuksien toivossa.

praedor2

Praedorin (latinaksi ”ryövätä”) duunin perusta Kuninkaan lapsissa. Kuka kuulijoista ei kuulu joukkoon?

praedor8

Kuolleen jumalan palvelijassa esitetään, miten praedoreille yleensä käy.

Praedor on sarjakuvissa tietynlainen paaria, seikkailija, jolle ei myönnetä kotia mistään ja jota päällisin puolin halveksutaan (ja salaa ihaillaan vapautensa ja urheutensa vuoksi). Haaskalintumaiseen työhön liittyvät tietysti isot vaarat kun mutantti tai raaka magia saattaa päättää päivän tuosta noin koska vain. Eivätkä sankarit yleensä eläköidy onnellisesti haalimiensa rikkauksien seuraan.

Sarjakuvien päähenkilö Ferron onkin aika duunarimainen seikkailija, vaikka hänen taustansa on ylhäisen hovin prinssinä (päinvastoin muuten kuin Conanilla), jonka hän jätti jälkeensä surmaamalla demonien haltuun ottaman perheensä. Neuvokkuudesta ja kokemuksesta huolimatta hänelle ei ole kultaa ja kunniaa luvassa tulevaisuudessakaan. Jo varhain Hiltunen päätti, ettei pääsankari elä 45 ikävuotta vanhemmaksi, ja kuolee hyvin epäseremoniallisesti katuryöstön uhrina.

praedor4

Lähtee hän silti taistellen, vieden roskat mukanaan.

Jaconia ei myöskään onnistu elämään rauhassa, vaan siellä käydään erilaisia valtakamppailuita ja sotia tuon tuostakin. Maailmaan on kehitetty kiitettävä määrä erilaisia ryhmiä, joilla on omanlaisensa tavat ja käyttäytyminen. Eräs erityisen kiinnostava on Edirun soturikansa, jotka ovat jyrkän homoseksuaaleja, sillä uskomus kuuluu että mies voi olla täysin mies vasta ollessaan toisen miehen kanssa. Hiltunen ei eksploitoi tai naureskele homoseksuaalisuudelle, vaan tekee kansan edustajista aivan yhtä syviä (ja ehkä kiinnostavampiakin) hahmoja kuin kaikista muista.

praedor5

Kadirin taustatarinaa. Hänestä kuulemma lisää myöhemmin.

Itse albumeista ensimmäinen, Kuninkaan lapset, on hauskinta luettavaa Conan-tyylisen jännittävän, fantasiavaaroja kuhisevan miekkafantasian ystävälle. Sen juoni ei tosin ole kovinkaan syvällinen, ja hahmotkin jäävät pariin ulottuvuuteen. Kuolleen jumalan palvelija syventää päähenkilö Ferronia, vaikka siinä itse juonenkehitys jää pariin sivuun (kyseessä onkin parin sivun lyhäristä laajennettu versio). Sivuhuomautuksena voisin sanoa, että albumeiden nimet ovat turhan geneerisiä, ja tuppaan aina sekoittamaan ne keskenään. Sarjan isoin ongelma onkin mennä vaikuttavuus ja jylhyys edellä, sen sijaan että antaisi hahmojen ja tarinan dynamiikan kuljettaa, ja rakentaa maailmaa vasta niiden päälle.

praedor6

Taivaan suuren suden miljöötä.

Siispä paras ja kypsin albumeista on Taivaan suuri susi. Se on tavallaan huipennos kolmen kuninkaan koitokseen, jota ollaan ilmeisesti perattu toisesta näkökulmasta myös proosassa. Isot kehitykset kuitenkin ovat lopulta toissijaisia. Tarina kertoo pääasiassa kahdesta miehestä, päähenkilö Ferronista, joka imaistaan mukaan sotaan puoleksi vastoin tahtoaan, ja Jaconian rauhalle suuren uhkakuvan muodostavasta Kadirista. Kadirkaan ei jää ihan yksioikoiseksi pahaksi, vaan erilaiset voimat hänen ympärillään koettavat häntä johdattaa omien etujensa hyväksi, mutta herkkäuskoinen ja ylimielinen soturi ajautuukin niiden vuoksi melko helposti vältettävissä olevaan liemeen.

praedor0

Ferron on tarinassa oikea Uniajan urho.

Hiltusen sarjakuvista puhuttaessa on yleensä päähuomio hänen pientä viivaa ja tarkkoja vetoja vilisevässä tyylissään, jossa ollaan pikkutarkalla viivalla kuvattu merkittävä määrä yksityiskohtia. Tämä lisää maailmaan uppoutumisen syvyyttä, ja säästää myös malttamattomien lukijoiden aikaa kun, toisin kuin vaikkapa Martinilla, ei tarvitse lukea sivukaupalla esimerkiksi haarniskoiden vaakunien kuvauksia vaan ne voi heti nähdä silmiensä edessä.

praedor7

Kadir liittolaisineen Taivaan suuressa sudessa.

Vaativan tyylinsä vuoksi myös Hiltunen on tehnyt Praedor-sarjakuvia harvakseltaan, ja enemmän Jaconiasta ollaan kerrottu muiden tekemissä proosateksteissä. Vuodesta 1998 on ilmestynyt vasta kolme täyspitkää seikkailualbumia, josta tuoreinta saatiin odottaa peräti 14 vuotta (Martin jää tässä odotusajassa vielä toistaiseksi kakkoseksi). Lisäksi on julkaistu yksi lyhyemmät tarinat esittelevä kokoelma, Koston merkki. Jaconiassa olisi vielä monta kolkkaa, joita voisi tutkia tarkemminkin.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): fantasia, Kotimaisia, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s