Suuri sattumanvaraisten zinejen katsaus

huonoaseksiä1

Olli, Huonoa seksiä #1

Sain kesällä ihailijalta ison satsin takavuosien omakustanteisia sarjakuvia, ja lupasin ne jossakin vaiheessa blogissani arvioida. No, tässä meni tovi, mutta Sarjakuvafestivaaliviikko on tälle artikkelille varmaankin paras mahdollinen ajoitus. Festivaalit kun mahdollistavat jännittävien uusien kykyjen ja tiimien sarjakuvien löytämisen. Mikäli tekijä nousee kulttisuosioon, saattaa ammoisten zinejen kysyntä ja hintakin kohota melkoisen kovaksi, kuten vaikkapa eilen esittelemälleni Jyrki Nissiselle esimerkiksi on käynyt.

Reetta Niemensivu: Fanitytöt vol. 1 ja II

fanitytotPidin Niemensivun teoksesta Saniainen kukkii juhannuksena kovasti. Nämä ovat sitä kepeämpiä strippejä, joissa esiintyy trio teinityttöjä, joiden päähän mahtuu vain yksi asia kerrallaan. Ja se tietysti on heidän suosikki-idolinsa. Vitsit ovat vähän helppoja, mutta Niemensivu tekee hahmojensa eleiden ja ilmeiden avuilla hommasta elävämpää. Zine-tyyliä tuo myös kirjoituskonemainen tekstaus.

fanitytot2

Itseironiaa vai tilanteen nurin kääntämistä?

Petrus Pavas & Laura Heikkala: Kirotuksia

kirotuksiaVitsikuvia, joissa kuvitettuna erilaisia kirjoitusvirheitä eri lähteistä. Hupaisaa, vaikka aihepiiri on kuin vanhasta kiertosähköpostista (muistatteko ne?) ja toteutus kuin vappulehdestä. Eivät nämä välttämättä huonoja asioita ole, ja kyllä tämä onnistuu huvittamaan omaperäisen kuvituksensa ansiosta. Hahmoissa on paikoin tiettyä lastenmanga-vaikutteisuutta minimalistisine piirteineen.

 

trollonBenjamin Bergman: Troll-on

Sattui tuttavan tekemä sarja. Bergman kuuluu Kutikuti-kollektiiviin ja vihkonen jatkaa värikästä tyyliä, jota on myös Kuti-lehdessä nähty. Fantasia-aiheinen mykkäsarjakuva vie juonta eteenpäin kiitettävän rivakasti. Animaatiolta näyttävä tyyli välillä näyttääkin pysäytyskuvilta. Bergman tuo tavanomaisiin fantasiatrooppeihin hauskaa uutta kierrettä.

trollon2

Jätti olikin Iso ja Kiltti.

Huonoa seksiä #1

huonoaseksiäVähemmän yllättäen tämä oli ulospäin satsin eräs kiinnostavimman oloisista teoksista. Tekijätiimin vetäjänä on feministisen sarjakuvan elävä legenda Johanna ”Roju” Rojola. Eri tekijät käsittelevät nimen mukaista aihetta enemmän tai vähemmän rehellisesti, mutta pääasiassa hupaisasti. Vaikka en ehkä olisi uskonut, kyllä itsensäkin jostakin jutusta löytää. Alkupuolen inhorealitisemmat vedot jäävät mieleenpainuvimmiksi, ja kyllähän tätä lisääkin mielellään lukisi. Toivottavasti jatkoa seuraa vielä.

Liimalapset

liimalapsetIlmeisesti vuonna 2010 ”Sarjiskerhon” jäsenten tekemä kokoelma. Tämänkin tekijöiden joukosta löytyi tuttuja. Tästä on hankala sanoa kootusti mitään, sillä pääasiassa absurdit sarjakuvat edustavat kuitenkin laajaa kirjoa erilaisia tyylejä ja lähestymistapohja. Osassa on hyviä oivalluksia, mutta näkee, että useimmat kerholaiset ovat kuitenkin harrastelijoita. Mukana on myös poliittista kantaaottavuutta ja arkipäiväisiin tapahtumiin perustuvia juttuja. Loppupuolelta löytyy Sarjiskerhon Vihalista. Toivottavasti en tämän myötä joudu sinne, tai kuka tietää vaikka olisin jo oudolla lempinimellä.

liimalapset1

Helmi Kajasteen babylonialaistyylinen satu Boris-setä

Miia Ahokainen: Kaljaa Freddien kanssa

Unenomainen kertomus, jossa nuori nainen käy läpi suhdettaan Freddie Mercuryyn ja Kuolemaan. Tai ehkä vain näiden oloisiin miehiin. Paikoin ihan kaunista tunnelmointia, mutta vähän tästä tuli kyllä tuntuma lukion kuvisluokan lopputyöstä.

liimalapset2

Kohtaaminen lemmenkipeän Kuoleman kanssa.

Hippopotatismos: Livet luktar skit

hippoRuotsini on lievästi sanottuna ruosteessa, joten en ihan ymmärtänyt tämän runsasta tekstimäärää. Siinä mielessä olisin toivonut sellaista sarjakuvaa, että kuvat olisivat kannatelleet tarinaa. No, osa lyhyemmistä stripeistä on ymmärrettävämpiä. Tämä on vähän myös puberteettisen rankistelun oloista hassuttelua. Tykkään ryyppäys-, väkivalta- ja seksihuumorista, mutta tämä ei ihan viittaa siihen että olisi sekä älyllä että sydämellä tehtyä sellaista. Vaikuttaa tämän satsin pahnanpohjimmaiselta.

Irtoparta Numero 5

irtopartaHyeena-kustannuksen feministinen sarjakuvakokoelma, jossa on mukana tunnettujenkin nimien töitä Tiitu Takalon ja Solja Järvenpään taidonnäytteillä. Tässä on parhaimmillaan satsin parhaita juttuja (etenkin Takalon työt, kuinkas muutenkaan)  Mukana on ajatuksia herättäviä ja kauniita kertomuksia. Mukana on myös pysäyttävämpiä, rujoja ja kantaa ottavampia juttuja. Lisääkin siis voisi lukea. Ison osan lehdykästä vie Anna-Kaisa Laineen sarjakuvapäiväkirja Beniniin ja Espanjaan. Molemmat ovat mielenkiintoisia, mutta vaatisivat hieman lisää lihaa luidensa ympärille, että niistä saisi kunnolla mitään irti. Ne tavoittavat kuitenkin jotakin tunteesta uniikin sijainnin ja/tai vaihtoehtoisen elämäntavan mukaanaan tuomista oivalluksista. Laineen sivusommitelmatkin ovat mukavia katsella.

irtoparta1

Laineen Beninin-kokemuksia

 

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): eri tekijöitä, Kansalaisaktivismi, Kotimaisia, omakustanne, Sarjakuvat, zine Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s