Nissinen: Yli 10000 koiran koiranäyttely

koiranäyttely1

Koetan ottaa hieman rivakampaa julkaisutahtia tällä viikolla, sillä viikonloppunahan vietetään jälleen Helsingin Sarjakuvafestivaaleja. Homma lähtee osuvasti käyntiin kun tutkaillaan hieman männä vuoden festivaalitaiteilijanakin toimineen Jyrki Nissisen (1982-) teosta.

yli1000koiranOlen suuri Nissisen töiden (niin sarjakuva- kuin musiikkirintamalla) ystävä. Hänellä on taito tehdä erittäin äkkiväärää ja hauskaa sarjakuvaa, joka on samaan aikaan sekä karua että lupsakan naivistista (jutuista tulevat paikoin mieleen itse 10-vuotiaana tekemäni työt). Tiettyä kuvaustanäköalattomuudesta ja huono-osaisuudesta voi hänenkin töissään nähdä, vaikka Nissinen ei kuitenkaan ole yhtä syvällinen ja kauhistuttava kurjuuden kuvaamisessa kuin festivaalin vuoksi tapetilla oleva Simon Hanselmann.

Yli 10000 koiran koiranäyttely seuraa Bart Karviainen -nimistä tyyppiä, jonka hahmossa kiteytyy paljon perusasioita Nissisen maailmasta. Ensinnäkin erikoinen kollaasimainen miksaus 80- ja 90-luvun populaarikulttuuria (ei pisteitä siitä, jos arvaa keistä kahdesta hahmosta Bart on amalgaami). Fantasiaelementeistään huolimatta hahmo on köyhä bändijätkä, joka elää pummaillen ja tehden muille ohareita. Oletettavasti Nissinen tuntee samankaltaisia hahmoja omasta elämästään ihan kylliksi.

koiranäyttely2

Hahmo esitellään dumppaamassa ihastuneen bändikaverinsa. Bartissa yhdistyy Karvisen nihilismi ja Bartin kumartelematon anarkismi.

Kuten Bart, muutkin Nissisen keskushahmot ovat usein itsekeskeisiä juonijoita, jotka vääntävät todellisuutta mutkalle päästäkseen tavoitteisiinsa. Silti koppavuudesta ja itsesäälistä huolimatta reppanoita tulee lopulta sääliksi.

Naisia halveksuva ja akvaarioasentajana työskentelevä Bart kohtaa sattumalta toimittaja Anna Automaattitakan. Anna on suuri koirafani, joten myös Bart päättää esiintyä koiranomistajana, joka on viemässä temppuilevat lemmikkinsä nimen koiranäyttelyyn. Tunteeko Bart vain ruumiillista vetoa Annaan, vai ovatko syvemmät tunteet syttymässä, jää hieman lurppasilmäisestä hahmosta lukematta. Anna itsekään ei ole aivan sinisilmäinen, ja hänessäkin on omia huolestuttavia piirteitään.

koiranäyttely3

Annan parisuhdefantasioita.

koiranäyttely4

Huumorissa toimii selittämättömyys.

Pitkä tarina aukeaa hieman hitaasti kun henkilöitä pitää esitellä ja juonta kehitellä. Nissinen koettaa silti yllättää yleisönsä. Eräs muuten tylsä dialogisivu esimerkiksi on ulkopuolisen taiteilijan suttaama (”Hurriganes rules OK”). Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun temppuja tekevät ”koirat” Bailaaja ja Diplomaatti ilmestyvät kuvioihin tai rakastunut tyttö yrittää muovailla ihastuksestaan muovailuvahaveistosta, Nissisen anarkistinen huumori puhkeaa todella kukkaan.

Mikä teoksesta tekee todella Nissisen parhaimmistoa on sen yllättävä lopetus. Häröilyyn ja sekoiluun ilmestyykin aivan uusi, melankolinen vaihde. Yllättävää monitahoisuutta löytyvistä henkilöistä oppi jopa välittämään, kaikesta heidän tekemästään huolimatta. Ovatpa keskeisessä osassa myös eräät juuri nyt hyvin ajankohtaiset eläimet.

koiranäyttely5

Nissinen antaa tarinan hengittää asetelmiltaan kiinnostavilla splash paneleillä, joista on hauska bongailla yksityiskohtia.

Tummanpuhuva kuvitus ja oudot ideat saavat palaamaan tämän teoksen pariin kerta toisensa jälkeen. Nissisellä on toisinaan haasteena tehdä tarinoistaan tarpeeksi improvisoidun oloisia, mutta samalla sisältörikkaita. Tässä teoksessa hän onnistuu urakassaan mainiosti. Täytyy tumpata palava rööki silmämunaan ihastuksesta.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): anarkismi, Hall of Fame, Huumori, Ihmissuhteet, koira, Sarjakuvat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Nissinen: Yli 10000 koiran koiranäyttely

  1. Paluuviite: Nissinen & Westerlund: Kehittymättömät Ufot | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s