Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

saniainen_k

saniainen_kansi_72dpiReetta Niemensivun (1979-) kolmas teos Saniainen kukkii juhannuksena (2013) on romanttinen kertomus yhden juhannusyön tapahtumista toisen polven tietojen myötä. Kehyskertomuksessa mummolassa 1987 yöpyvät lapset saavat kuulla mummon kertomat tapahtumat 60 vuotta aikaisemmin Parkanossa.

Niemensivu kuvittaa juhannusyöhön liittyvää mystiikkaa ja nuorien ihmisten eroottista haikailua elävästi. Nuori Jussi löytää unessaan kukkivan saniaisen. Vanha eukko myöhemmin kertoo, että löytäjä saa kaiken haluamansa. Nuorten miesten porukassa romanttisiin taikoihin suhtaudutaan halveksuen, mutta Jussi pitää kirkasotsaisuutensa.

Juhannusyön taikoja hieman vakavammin tekee tummahiuksinen tyttö, jonka vihjataan olevan nuori mummo. Samana iltana hän pääsee ripille. Kansanuskomusten toteuttaminen vie häntä askel askeleelta kohti Jussia.

Kertomus tuo eteen jo katoamassa olevaa kansanperinnettä ja historiaan hämäriin poistuvan sukupolven muistelmia. Rajattu värimaailma iltaruskan punaisineen korostaa nostalgisuutta. Tapahtuneeseen kuuluu myös surullinen tositapahtuma kirkkoon iskeneestä salamasta ja rakennuksen tuhosta. Kun vanha tuhoutuu, kuitenkin uusi alkaa. Perinteet jatkavat etenemistään seuraaville sukupolville.

saniainen2_k

Niemensivun kuvitus on ilmeikästä ja itsevarmaa. Ruutujen kuvakulmat ovat kuin vanhoista Suomi-elokuvista. Unimaailma ja lähes myyttinen nostalgisointi muistuttavat visuaalisesti hyvin paljon toisiaan.

Niemensivu on jakanut tarinan hyvin lyhyisiin episodeihin ja vaihtelee tapahtumia ripeään tahtiin. Kaikki ei etene täysin kronologisesti, ja joitakin keskeisiä asioita jätetään myös kertomatta. Teoksen mystiikka säilyy.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Hall of Fame, Kasvutarina, Kotimaisia, rakkaus, Sarjakuvat, Suomi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

  1. Paluuviite: Kotimaan loppukatsaus | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s