Goldstein: The Oven

oven4

Hain hieman buustia Twitteristä tämänpäiväisen aiheen suhteen, mutta sinänsä kuvio oli lopulta aika selvä. Olin nimittäin kaavaillut tekstiä Sophie Goldsteinin lyhyestä, mutta ytimekkäästä The Ovenista jo pitkään. Kun sain opuksen ihan ikiomaksi Sarjakuvakeskuksen Comics Swap -tilaisuudesta, olikin jo paikallaan lukea teos uusiksi ja tarttua toimeen.

oven1

Sarjakuvaa ei ole pilattu turhilla selittelyillä, monia asioita pitää osata siinä lukea rivien välistä. Siinä seurataan pariskuntaa, Sydiä ja Ericiä, jotka matkustavat futuristisesta pullokaupungista raketilla syrjäiselle maatilalle keskelle ei-mitään. Paikkaa asuttavat hipin kaltaiset farmarit, jotka elävät maanviljelyllä ja elävät oravanpyörästä irrallaan. Jo alussa käy ilmi, että tavoite on synnyttää lapsi farmilla. Paikalla on muitakin, joilla on samankalataisia tavoitteita.

oven5

Alkupuolella vaikuttaa, että sarjakuva on rakennettu paljastamaan vierailijoille jokin synkkä totuus farmista ja sen asukkaista, joita elelee paikalla vähemmän kuin pari oli odottanut. Uuden elämän synnyttäminen ei ole sen suositumpaa, kuin hippeily. Aluetta tuntuu vaivaavan myös musertava kuumuus sekä säteily. Voi helposti tulkita, että eletään maailmassa, jonka ilmastonmuutos on lähes onnistunut käristämään. Asuinrakennuksia saattavat olla vaikka muinaiset valtamerilaivat keskellä aavikkoa.

oven2

Hiljaiset hetket rytmittävät, mutta antavat myös paljon lisäinfoa tarkkaavaisille.

Varsinaisesti kyseessä on aika arkkityyppinen Aatami ja Eeva -kertomus, joka seuraa kahden päähenkilön erilaisia teitä kun heidät sijoitetaan tietynlaiseen paratiisiin. Puhetta on vanhan maailman jatkuvasta itsensä viihdyttämisestä ja siitä, mitä varsinaisesti tarvitaan ollakseen onnellinen. Syd osaa totuttautua vähään ja iloita siitä, Ericillä on vaikeampaa ja houkutukset alkavat riivata häntä.

oven3

Tulevaisuuden huumeet tulevat orgaanisesti pakattuina.

Goldsteinin piirrostyyli muistuttaa Hergén ligne claire -tyyliä, jossa ei ole mitään ylimääräistä, mutta toisaalta voi bongata hienovaraisiakin yksityiskohtia, jotka kasvattavat maailmaa. Tiettyjen sivuhahmojen ulkomuoto saattaa myös olla tuttu amerikkalaisista Archie-sarjakuvista, mikä tavallaan koristaa heidän arkkityyppistä asemaansa.

oven6

Vaikka sarjakuvan nimi viittaa raskauteen, ei se oikeastaan kerro niinkään siitä kokemuksena, vaan juurikin tietystä risteysvaiheesta kun perhettä perustavien on osattava päättää, mitä he tarvitsevat elämänsä muuttuessa, ja mikä heidät pitää onnellisina. Se myös kuvaa maailmaa, jossa ihmisillä on tasavertaiset mahdollisuudet päättää oman onnellisuutensa suuntaviivoja. Tavallaan se on täten hyvin lohdullinen sarjakuva, vaikka siinä on erittäin katkeransuloinen loppu. Se antaa myös uskoa siihen, miten elämä jatkuu, vaikka ilmastonmuutos muuttaisi ympäriltä kaiken tunnistettavan.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, elämää, family, Hall of Fame, Ihmissuhteet, maaseutu, Sarjakuvat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s