Schmidt: Nikke Knatterton

nikke3

Suomessa mestarietsivä Nikke Knatterton tunnetaan parhaiten vuonna 1978 valmistuneesta piirrossarjasta, joka esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran 1989. Mutta kyseessä on myös eräs saksalaisen sarjakuvan kulmakivihahmoista.

Knattertonin loi Manfred Schmidt jo 1935. Varsinaisesti tämän seikkailut alkoivat 1950 kun Schmidt alkoi piirtää sarjaa länsisaksalaiseen Quick-lehteen. Tavoitteena oli Schmidtin sanoin parodioida ”alkukantaista” sarjakuvakerrontaa, jota kutsui ”hömöläiskirjallisuudeksi”. Tuohon aikaan esillä olleet rikos- ja lännensarjat sekä Superman-seikkailut kenties ansaitsivatkin moisen liikasanan, vaikkakaan Schmidtin sanomisia ei välttämättä kannata muutenkaan ottaa liian vakavissaan.

nikke5

Tarpeettomat valeasut ovat juoksevan vitsin aihe. Pitkälle parrallekin löytyy lopulta käyttöä…

Ensimmäiset Knatterton-sarjat ainakin vyöryvät eteenpäin hengästyttävällä tahdilla. Ruudut saavat selittää tapahtumien kulkua tavalla, joka voisi monissa käsissä olla rasittavaa ylikerrontaa. Schmidt on kuitenkin erikoinen tekijä, sillä hän saa valtavan tekstimäärän toimimaan. Tässä on etuna parodinen aspekti, sekä hänen nokkela sanankäyttönsä, jonka alkuperäistä tehoa voi käännöksiä lukiessaan vain jäädä arvuuttelemaan. Piirrosote on hieman kuvakirjamainen ja jäyhä, mutta tarinat riemastuttavat hauskan karrikoiduilla hahmoillaan.

nikke2

…Kun reilusti myöhemmin vitsin punchline paljastuu.

Pääosassa oleva etsivä Nikke Knatterton ajautuu hurjiin seikkailuihin osin vahingossa, osin halutessaan puolustaa herkästi kaidalta tieltä lipsahtavia naisia. Knatterton on stooinen ja jopa demiseksuaalinen hahmo, vaikka vaikuttaa viettävän toisessa osassa yön suojelemansa tytön kanssa. Schmidt kenties halusi mennä pitemmällekin, mutta joutui 1955 epäsiveellisyyskohun keskelle piirrettyään Niken palauttamassa bikinien yläosaa ne hukanneelle uijattarelle.

nikke1

Yllättävän suorasukaista seksiä ja väkivaltaa.

Piirrossarjassa yhtä tarkkoja rajoja ei ollut ja jo lapsena sai hämmästellä perisaksalaista tissi- ja persefetisointia. Schmidtillä on nykypäivän näkökulmasta jokseenkin sovinistinen ote, mutta tarinoissa esiintyvät naiset ovat myös aktiivisia toimijoita ja selvästi seksiä kohtaan positiivisia hahmoja. Yhteiskunnan konservatiiviset näkemykset ovat pikemminkin pilkan aiheena. Melko viattoman poikamaisesti sukupuolirooleja lopulta on kuvattu, ajat ovat vain tuosta jo muuttuneet. Sama pätee sarjojen väkivaltaan – vaikka kuolemanvaara vaikuttaa olevan koko ajan läsnä ja roistot pyrkivät nitistämään Niken, loppuen lopuksi on heistäkin kyse eräänlaisesta leikistä, eikä ketään voi läpensä ilkeänä pitää.

NikkeKnatterton-1990Sääli kyllä suomeksi käännettynä Knattertonin sarjat eivät ole saaneet tarvitsemaansa huomiota. Jalavan 1990 julkaistu neljä ensimmäistä seikkailua sisältävä kokoomateos on moitittu huonosta käännöstyöstään. Vuonna 2009 CN Publishing lupasi julkaista koko 18-osaisen sarjan ohuina läpysköinä, mutta lopulta ulos saatiin vain kaksi ensimmäistä osaa ennen kuin kustannusyhtiö kaatui. Näissä käännös onkin jo huomattavasti parempi, leikkisää kielenkäyttöä ja sanaleikkejä pursuavampi. Toivottavasti joku taho saisi lopulta julkaistua Knattertonin loputkin seikkailut.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): anarkismi, germany, Hall of Fame, Huumori, Komedia, metafiktio, parodia, rikos, Sarjakuvat, seikkailu, Strippi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s