Tamaki & Tamaki: This One Summer

best-comics-of-2014---this-one-summer-114841

Kesä on ollut viileä ja tänään jo Jaakko heitti kylmän kiven järveen, joten viileämmäksi vain mennään. Ei tunnu kesä enää olevan sellainen kuin lapsena. Tosin siihen vanhaan kesäfiilikseen on kyllä muutenkin vaikea päästä. tamaki_thisonesummerOnneksi on Mariko ja Jillian Tamakin sarjakuvaromaani This One Summer, joka luo muistoja kesästä henkiin uudelleen.

Vaikka teos sijoittuu nykyaikaan, voi siinä nähdä herkästi tekijöiden omakohtaisten kokemuksien jättämän syvän jäljen. Tarina kertoo ystävyksistä Rose ja Windy, jotka viettävät kesää kanadalaisessa Awagon pienessä rantakaupungissa. Vihjataan kesän olevan lapsuuden viimeinen, seuraavana vuonna tyttöjä kiinnostavat jo aivan muut asiat.

thisone1

Teinien kuhertelu kiinnostaa karkinsyönnin lomassakin.

Eletään kuitenkin aikaa, jolloin testaillaan rajoja. Siispä kesään kuuluu myös vanhempien teinien kanssa flirttailua, ilmoittamattomia pyöräretkiä, uimatemppuiluun toistensa yllyttämistä ja ilta, jolloin uskaltaudutaan katsomaan Teksasin moottorisahamurhaajaa. Näkökulma on melko tiiviisti tytöissä, mutta melkein kiinnostavampaa on seurata hahmoja heidän ympärillään. Kesänvietto ei nimittäin suju kaikilta yhtä onnellisesti. Teineillä on rakkausongelmia ja vanhempien välilläkin vaikuttaa olevan kiistoja. Pienet kesäseikkailut vaikuttavat etenkin Rosen kannalta olevan myös keino siirtää omat ajatukset pois synkistä aiheista.

thisone2

Sukulaiset tulevat henkilöökohtaiselle alueelle muistuttamaan ikävistä asioista.

Sarjakuvan katkeransuloiseen tarinaan sopii myös, että painojälki ei ole mustavalkoista, vaan sinistä ja hieman punertavaa valkoista. Jillian Tamakin tyyli hakee vaikuttaita japanilaisesta kalligrafiasta ja mangasta, mikä tekee kerronnasta hieman ennalta-arvaamatonta ja luo hieman väärässä ajassa ja paikassa olon tuntua. Kuitenkin tarkkanaäköisesti hän toisintaa juuri kaikkia pieniä nippelinäkyjä, joihin lapset kiinnittävät huomiota; värikkäät karkkipaperit, erilaiset pienet luonnonilmiöt ja mikä tärkeintä, hahmojen olemuksen ja epävarman olotilan.

thisone3

Rosea alkaa olla jo vaikea suostutella vanhoihin leikkeihin.

Mariko Tamakin teksti puolestaan löytää luonnollisen sävyn, jolla lapset ja teinit puhuvat. Tämä itse asiassa onkin nostanut sarjakuvakirjan kiistakapulaksi. Ruman kielenkäytön takia sarjakuva on poistettu tietyistä Yhdysvaltalaisista kirjastoista. Amerikkalainen kaksinaismoralismi on toki pöyristyttävää, sillä kyseessä on toki teos, jota kannattaisi pitää laajasti saatavilla. Mutta toisaalta sekilusta on nostettu isot otsikot, jotka ovat samalla tuoneet sarjakuvalle lisää sen kovasti ansaitsemaa mainetta.

thisone4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Canadian, Hall of Fame, Ihmissuhteet, Kasvutarina, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s