Roskasarjat: Sherlock-mangaa, kawaii

sherlock0

Kyselin jokin aika sitten Twitterissä, mikä olisi sopivan roskainen manga tämän kuun Roskasarjakuvat-osastolle. Kiitoksia kaikille vastaajille! Demokratia ei ehkä ollut suorin mahdollinen, mutta kyllä kaikkia on kuultu. Vastauksista minua kiinnosti eniten kirjoittaa nimimerkki Jayn adaptaatiosta Mark Gatissin ja Steven Moffatin huippusuositusta Sherlock-televisiosarjasta.

sherlock9

2010 alkanut Sherlock oli moderni tulkinta Sir Arthur Conan Doylen kirjoituksista. Keskeisenä jujuna sarjassa oli myös leikitellä Sherlock Holmesin ja Tri John Watsonin läheisellä suhteella. Ihan niin pitkälle ei silti tohdittu mennä kuin Billy Wilderin Private Life of Sherlock Holmes -elokuvassa (josta siitäkin leikattiin mehukkaimmat paljastukset pois). Lähinnä sarja syötti palloja faniryhmille, jotka saattoivat tulkita merkitsevän oloisia katseita, vitsejä tai repliikkejä kuinka halusivat ja jatkaa näitä tulkintojaan sitten vapaasti internetin slashfiktiofoorumeilla.

sherlock4

Tunne outo rinnassain…

Mangaan kuuluu myös tietty homman karnevalisointi entistä eteenpäin tästä. Poikapareja käsittelevä manga, yaoi, on yleensä suorasukaisempaa, joten adaptoija Jay (joka muuten seuraa melko tarkkaan Moffatin ja Gatissin laatimia käsikirjoituksia) on sitten heittänyt mukaan entistä enemmän poikarakkauden ystäville punastumisia, sisäisistä tunteista ilmoittavia sarjakuvallisia merkkejä, sekä ääniefektejä. Paljon, paljon ääniefektejä.

sherlock8

Lähinnä näissä ääniefekteissä risoo niiden laiskuus. Mikä vain verbi puoliksi sopii. Antakaa minulle kunnon Don Martin -tyylisiä SPLITCH BUKKIDA SKROINTCH -sanoja miljoonasti mieluummin.

Varmasti nykypäivän mangafanit tykkäävät myös ääniefekteihin liittyvästä huumorista, mutta itseäni ne vähän häiritsevät turhan osoittelevalla koomisuudellaan. Ensimmäiset mangakirjat, Vaaleanpunainen matkalaukku ja Sokea pankkiiri perustuvat sarjan ensimmäisiin jaksoihin, jolloin postmodernismi tuntui vielä freesiltä ja mukana oli ihan oikeaa mysteeriä. Sarjanhan kohtalo oli vajota niin syvään fanipalvelun ja itsereflektiivisyyden peräaukkoon, että siitä tuli pääasiassa aika raskasta katsottavaa ja etenkin mysteereistä pitävälle harvinaisen vähän antava. Mutta näissä sarjakuvissa on tarinankuljetuksella jotain muutakin jujua kuin fanien jatkuva ukottaminen.

sherlock5

Muistattehan muuten lukea mangat vasemmalta oikealle.

Samoin Jay on toisintanut sarjan päätähdet, Benedict Cumberbatchin ja Martin Freemanin erityisen tarkasti. Sivuosien hahmoja ei olla vaivauduttu ihan niinkään hyvin uudelleenluomaan sarjakuvan maailmaan, ei edes käsikirjoittaja Gatissin Mycroftia. Freemanin ilveily toimii sarjakuvan kuminaamallakin hyvin, mutta Sherlockin virneet ovat lähinnä kalanaaman creepyjä yrityksiä sulautua ihmisten joukkoon. Mikä kyllä sopii asiaan kun kyseessä on erittäin toimintakykyinen sosiopaatti.

sherlock7

On selvää, että Jayllä on apunaan sarjan DVD:t ja niiden still-kuvat lontoolaisten paikkojen uudelleen luomiseen. Kuitenkin joku valjuus tulee miljöön esittämisestä, se ei ihan tunnu tarpeeksi yksityiskohtaiselta tai aidolta. Tuntuu, kuin hahmot seikkailisivat lähinnä tyhjiössä. Tai oikeammin videopelissä, joka renderoi vain sen tilan, missä kulloinkin ollaan. Ruututaitto on hyvin luettavaa, mutta toiminta silti kuvattu melko kankeasti. Tämäkin on tosin ongelma, joka on jo alkuperäisessä sarjassa. Montaaseja on helpompi tehdä kuin uskottavia toimintakohtauksia.

sherlock2

Sarjalle uskollinen manga on varmaan hyvinkin maukas tuotos faneille, niin sarjan kuin tämäntyyppisen mangan. Jos Sherlock aiheuttaa näppylää jo muutenkin, niin tämä tuskin kuitenkaan auttaa asiaa. Ihan kelvollisesti nämä kuitenkin menivät alas. Mieluummin tätä lukee kuin vaikkapa mangaraamattua. Mistä tulikin mieleen, että saatte lukijat vielä ensi kuussa mahdollisuuden suoraan demokratiaan, päättää mitä otan vielä blogin loppumetreillä arvosteltavaksi.

sherlock6

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Japani, Manga, mysteeri, rikos, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat, seikkailu, Viihde Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s