Charlier & Hubinon: Punaparta

punaparta1

Avast, ye maties! Ainakin itselleni oli aikanaan yllättävä tieto, että Asterixin alati selkäänsä saavat merirosvot ovat itse asiassa parodiaa toisesta Pilote-sarjakuvalehdessä ilmestyneestä seikkailusarjasta, astetta vakavemmasta Punaparrasta. Punaparta ei kylläkään ole Asterixin kaltaista gagitykitystä, mutta korostetun vanhanaikainen seikkailusarja kun näyttäytyy hupaisan nostalgisena nykypäivän näkökulmasta.

punaparta2

Murskatkoon väkipyörä kalloni!

Käsikirjoittaja Michel Charlierin luoma Punaparta on siis Seitsemän meren kauhu, armoton kaappari, joka kuitenkin sarjan alussa heltyy adoptoimaan orpouttamansa lapsen, vauveli kun ei pelkää häntä. Ericiksi nimeämälleen pojalle hän opettaa kaiken tietämänsä laivan ohjastuksesta, taistelutaidoista ja yleisesti merirosvouksesta. Mutta nuoreksi mieheksi kasvettuaan Eric haluaakin lottaa pesäeroa isänsä väkivaltaisuuteen ja päättää lähteä omille teilleen.

punaparta91

-?!?! -?!?! -Mutta… -Mi-mitä teette minulle -Häh?! -Oh!

Suomeksi ilmestyneessä Punaparta-integraalissa (toinen on kaiketi tulossa tänä syksynä) on kaksi ensimmäistä tarinaa, joista ensimmäinen keskittyy Punapartaan ja toinen Ericin edesottamuksiin. Kovan onnen kundi Eric sinkoilee ja spedeilee läpi merten, joutuen aina ojasta allikkoon, vuorottain vangiksi, orjaksi, sotilaaksi ja kuolemaantuomituksi. Aina jokin isän opettama taito säästää hänen henkensä.

punaparta95

Soundtrack by Sanni.

Seikkailusarja on suunnattu aika nuorille lukijoille, huolimatta siitä että se esittelee erittäin raa’an maailman ja vihjaa aika raakaan väkivaltaan. Tämä näkyy huvittavimmin dialogissa, joka korostaa jokaista tunnetilaa äärimmäisyyksiin asti. Jatkuvasti yllätetyt ja tyrmistyneet hahmot huutelevat MITÄ?! -huutoja, samalla kun häijyläiset korostavat karuja suunnitelmiaan Hahhhahhahaa -naurunremakoilla. Ja kaikista parhain asia on toki voimasanailu, joka punastuttaisi kapteeni Haddockiakin. Punaparralla on varsin eloisa puheenparsi, joka ilahduttaa joka kerta, hornan suolet! Henki on tavallaan siis samaa campiä kuin vaikkapa Korkeajännitys -lehden sotasarjoissa.

punaparta3

Myrsky ja mylväys!

Kuitenkin lukeminen on kaikesta huolimatta hyvin sutjakkaa. Charlier tykittää isoja juonenkäänteitä ja petturuutta toisensa perään eikä koskaan vello samassa asetelmassa kovinkaan pitkään. Jo kahden albumin perusteella tuntuu kuin olisi lukenut Stevensonin Aarresaaren seitsemän jatko-osaa.

punaparta8

Sarjan suolana on myös todella pikkutarkkaan piirretyt 1700-luvun laivat ja meritaisteluvälineet. Sarja ei juuri koskaan malta viipyä pitkään maissa, ihan jotta piirtäjä Victor Hubinon pääsee osoittaamaan kuinka tarkkaan on mallintanut aikakauden menopelit.

punaparta7

Pilates on suomeksi melilosvot.

Paljastuipa opuksesta myös se, miksi Asterixin Pölkky-niminen ikäloppu merirosvo tykkää ladella latinankielisiä lausahduksia. Tämän esikuva, Kolmijalka kun on sarjakuvassa Ericin latinanopettaja. Asterixin merirosvot ovat kai näiden veijareiden esi-isiä, mutta ainakin vuosisatojen kuluessa tyypit ovat onnistuneet keräämään rohkeuttaan eivätkä tutise punteissaan aina kun tyyrpuurin puolella näkyy gallialaisia.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, france, historia, Mainstream, Sarjakuvat, seikkailu, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s