Hyrri: Satakieli, joka ei laulanut

satakieli6

Vaikka sinänsä pitäisi olla ihan sama, mitä sukupuolta sarjakuvantekijät edustavat, on etenkin naistekijöitä kohtaan yhä tiettyjä ennakkoluuloja. Olen kuullut sellaisia kliseitä, kuin että naistekijän sarjakuvissa tapaisi olla aina omakohtainen tarina, taiteellista akvarelliväritystä, pikkutyttöjä ja kaunokirjoitettua tekstausta. Näinhän ei tietenkään ole. Ja vaikka olisi, sanonpa siitä, että ei muulla pitäisi olla väliä kuin sillä, kuinka laadukasta ja tuoretta sarjakuva on. Esimerkiksi ensimmäisen sarjakuvansa juuri julkaissut Juliana Hyrri on ottanut näitä Katja Tukiaisen tapaisia tyylikeinoja ja tehnyt niistä aivan omannäköisensä ja -tuntuisensa sarjakuvan.

satakieli3

Jokaisella on varmaan kokemus kun rikkoi leikeissä jonkin lelun tai esineen, josta piti nimen omaan pitää hyvää huolta.

Hyrriä kiehtoo lapsuudessa tilanteet, joissa joudutaan sellaisiin tilanteisiin, joihin yleisesti ajatellaan etteivät lapset saisivat joutua. Erityisesti kuoleman kohtaaminen monissa muodoissaan tulee Satakieli, joka ei laulanut -teoksessa esille. Viattomuus menee kun lapset kohtaavat jotain salattua ja odottamatonta.

satakieli9.jpg

Hyrrin tapa käsitellä asioita on varsin mustan humoristinen ja paikoin jopa todella kiusallishumoristinen. Erityisesti mieleen jää, miten käsitellään myös ehkä pahinta kulttuurimme tabua, lapsuuden ja seksuaalisuuden yhdistämistä tavalla, josta on hankala löytää sormella osoittetavia syntipukkeja, mutta syvän häpeän ja järkytyksen tunteet ovat silti kosketeltavia.

satakieli8.jpg

Tekijä itse sanoo tarinoiden pohjautuvan joko omiin tai lähipiirinsä kokemuksiin. Ne on kuitenkin suopdatettu hämärtyvien muistikuvien tai kertojan selityksen kautta tavalla, joka hieman muistuttaa Ville Pirisen Yhesti x paikas -sarjoja. Hyrrin huumorintaju heijastuu etenkin tavoilla, joilla hän kuvaa lasten järkyttyneitä kasvoja, joissa saattavat silmät paisua tai kutistua kasvoihin modernien animaatiosarjojen tyyliin. Minulle nämä groteskit kasvokuvat ovat takuuvarma naurunpurskauksen lähde.

satakieli5

Did this happen to you? Call Charlie Kelly, Attorney at Bird Law.

Osa sarjakuvista on tarkoituksellisen karkeita hiili- ja lyijykynäpiirrosta, osa vähän kunnianhimoisempaa kuvitusta. Hyrrin tausta kuvataiteilijana näkyy erikoisemmissa värienkäytön ja maalipinnan käytössä. Sarja on sen verran kaunis, että sitä kelpaisi katsella galleriassakin.

Kenties sarjakuvan tietyistä tutuista juurista lähtevä lähestymistapa heijastaa vähän nostalgiaa ja tiettyä jaettua naiseuden alun kokemusta. Pienillä yksityiskohdilla saadaan loihdittua aidontuntuista ysärinostalgiaa niin seikkailumetsien, uimahallien, markettien kuin yökyläkotien kautta. Disneyn Leijonakuningas tuntuu olevan aika läpitunkematon juttu kaikille tuona aikoina kasvaneille.

satakieli2

Tuo pentu perineet käy latomaan.

Jos joku hieman heikompi tarina sarjakuvasta löytyy, niin kirjan sulkeva sarjakuva on vähän mitäänsanomaton verrattuna sitä edeltäviin juttuihin, ja tuntuu siksi vähän lussulta lopetukselta, vaikka siinäkin on hienoja huomioita. Muutamaan otteeseen yllättävästi tulevat fantasia-ainekset saattavat hämmentää, mutta sitten tajuaa että se kuuluu näkökulmaan. Tiettyä viattomuutta omaksuvat tytöt saattavat vielä uskoa yliluonnolliseen tai puhua lelujensa kanssa.

satakieli4

Vääryyttä todistanut isosisko purkaa vihansa pikkuveljeen kylmäävässä fantasiajaksossa.

Tietty epätasaisuus tosin kuuluu esikoisteokseen ja näinkin kirja on ehtaa voittaja-ainesta ensi vuoden Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaita valittaessa. Taitavaa sarjakuvassa on myös, miten joistakin jutuista jää asioita auki ja mysteereiksi, mutta koska keskiössä on tyttöjen reagointi niihin, ei asiaa avata sen enempää. Tarinat eivät ole pitkiä, mutta tämän ansiosta teos jää kummittelemaan mieleen.

satakieli1

Story of my life.

 

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): elämää, fantasia, finland, Huumori, Kasvutarina, muistot, Sarjakuvat, Suomi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s