Simpsons Comics Extravaganza

simpcomics9

Tavallaan aika yllättävää että tätä blogia on raapustettu jo vuosia, eikä ole tullut tehtyä vielä mitään Simpsonit-aiheista tekstiä. Jos minut tuntee, tietää, että olen keltaisen perheen obsessiivinen fani (no, kausista 2—9, ja muutamasta sen jälkeen ilmestyneestä paremmasta jaksosta). Simpsonien sarjakuvaversiotkin olivat yllättävän laadukkaita ja lippulaivasarjis Simpsons Comics kestikin sitten vuosina 1993—2018 kaikkiaan 245 numeroa.

simpcomics1

Homerin harmit voisivat olla suoraan sarjasta peräisin.

Kun Simpsons Comicsin alkunumeroita lukee, saa huomata että siinä on tehty muutama aivan tietty irtiotto sarjaan. Ensinnäkin, sarjakuvalehteen sopivasti, jutut saattoivat olla huomattavasti lennokkaampia. Ensimmäisessä numerossa Mr. Burnsin nuoruussädekoe kasvattaa Homerin jättikokoiseksi koljatiksi. Kuitenkin tässä on eroa Treehouse of Horror -jaksojen jatkuvuusunholaan se, että hahmojen toimintatavat ja motiivit ovat aivan samat kuin perussarjassa. Koko juttu perustuu arkistakin arkisemmalle haasteelle, eli Homerin painonpudotushuolille.

simpcomics2

Myös sarjakuvan kohderyhmää ajatellen huomio on selkeästi perussarjaa enemmän Bartissa ja tämän kokemuksissa Springfieldin ala-asteella. Toki sarjakin oli tuossa vaiheessa vasta neljännellä kaudella ja siten juuri oppinut hyödyntämään Homeria keskushahmona parhaimmalla mahdollisella keinolla. Sarjakuviin tämä kehitys vaikutti tulevan myöhemmin, mutta pääasiassa siksi että Bart sai myös oman sarjakuvalehtensä.

simpcomics6

Elokuvaviittauksiakin löytyy – tässä tyylinäyte Maltan haukasta.

Simpsons Comics saattaa olla ensimmäisiä sarjakuvia, joita luin englanniksi joskus vuosituhannen vaihteessa. Se on siinä mielessä hauskaa, että puheenparsiin on kiinnitetty huomiota. Hahmot, kluten Martin, Mr. Burns ja Sideshow Bob puhuvat pömpööseillä sivistyssanoilla, kun taas sitten Nelson, Moe ja Barney ottavat puheissa oikopolkuja ja jonkin verran slangia. Auttoi tämä varmaan ymmärtämään englanninkielen vivahteita, kun koulun penkillä keskitytään yleensä pelkkään kirjakieleen.

simpcomics7

Mutta englannintaidoilla ja Simpsonit-referensseillä ei voiteta ystäviä.

Tiettyä puristia löytyi minusta jo tuolloin. En esimerkiksi sulattanut juonikuviota, jossa Sideshow Bob liittoutui avaruusolentojen Kangin ja Kodoksen kanssa. Toki itse sarjan uudemmilla tuotantokausilla on sittemmin tehty ihan vastaavia oman pesän likaamisia enemmänkin. Siksi onkin ilahduttavaa nähdä että etenkin alkutaipaleella on jättiläis-Homeria lukuunottamatta aika juurevasti jalat maassa.

simpcomics3

Vanhoja tuttuja tavataan.

Simpsons Comicsiin on alusta saakka kuulunut myös tietty sarjakuvakliseiden ja -asetelmien parodiointi. Alussa tämä tapahtui pienten B-numeroiden avulla; sarjakuvan flippaamalla ympäri toiselta puolelta löytyi pieni mini-sarjis! Tämän avulla pääsi tutustumaan esimerkiksi sarjasta tuttuun Oton Busman-sarjakuvakonseptiin, Radioactive Manin numeroihin (tämäkin sai myöhemmin oman sarjansa) tai romanssisarjakuvan parodiaan, jossa pelätään Homerin pettävän Margea tämän siskon Selman kanssa.

simpcomics5

TV-sarjan isoin valtti on tietenkin sen parhaiden vuosien nerokas huumori, jota huippuyliopistoissa koulutetut käsikirjoittajat viilasivat huippuunsa. Sarjakuvat eivät tietenkään nyt onnistu samanlaiseen tykitykseen (mikäpä kykenisi), mutta niidenkin pilkkakirves on yllättävän terävää. Osansa saavat sarjakuva-alan lisäksi myös media, yhteiskunnan tukipilarit kuin ihan ylipäänsä koko amerikkalainen elämäntapa. Nokkeluuksia löytyy vaikkapa Troy McClure -filmografian laajentamisesta Krusty-tuotteisiin tai Itchy & Scratchy -piirrettyihin. Välillä mukana on fanifiktion makua ja turhan on the nose -viittauksia sarjan huippuhetkiin, mutta pääasiassa paketti pidetään hyvin kasassa.

simpcomics4

Myös sivuhahmot toimivat tasan luonteensa mukaisesti.

Simpsons Comics alkoi kuvitukseltaan aika peruslinjan mattgroening(tm) -linjalla. Toisin sanoen animaatiosarjan jälkeä kopioitiin mahdollisimman tarkkaan. On mainittava myös myöhemmin alkanut Treehouse of Horror -lehti, joka vapautti sitten myös kuvitukselliset rajoitteet. Tyhmähän sitä firman tyyliä on pitää yllä, jos jutun juuri on juuri linjasta poikkeaminen. Tämä avasi oven myös vieraileville tekijöille, kuten Sergio Aragonésille, Mike Allredille, Evan Dorkinille, Peter Baggelle tai Jeff Smithille.

simpcomics92

Sarjakuvafanejakin hemmotellaan referensseillä. Tässä seksikkään psykedeelistä kuvastoa a’la Jim Sterankon Nick Fury -sarjikset.

Sanotaanpa tässä vielä yksi fakta, jonka opin klassisen 22 Short Films about Springfield -jakson dvd-kommenttiraidalta (kyllä, tämä on se jakso josta Steamed Hams -meemi on peräisin). Jossakin vaiheessa oli oikeasti suunnitteilla luoda spinoff -sarja, joka seuraisi joka jaksossa eri Springfieldin asukkaan elämää. Tämä ei materialisoitunut juuri muuksi kuin seuraavan kauden jaksoksi, jossa tällaisia spinoffeja pilkataan. Mutta Simpsons Comics antoi juuri sopivat puitteet myös tutkailla tarkemmin joidenkin suosikkihahmojen elämää, ilman että tarvittaisiin tarkkaan mitoitettua tv-sarjan jaksokaavaa. Jutut saattoivat hyvin olla lyhyitä tai pitkiä.

simpcomics91

Uusi Mad Max näyttää hyvältä!

Siinä mielessä, vaikka ei näistä sarjakuvista juuri kaanoniin uutta jälkeä saa, on näissä mukavan nostalginen tunne siihen aikaan kun uusi Simpsonit-jakso oli joka sunnuntain kohokohta ja sarjan käänteet kuten Mr. Burnsin ampuminen tai Homerin äidin löytyminen olivat koulunpihan kuuminta keskusteluaihetta. Paljon huonompaakin lisenssisarjakuvaa on ihan pilvin pimein, joten tälle ei viitsi antaa edes Roskasarjakuva-leimaa. Vaikuttaisi muuten, että olen lukenut sarjasta noin 45 ensimmäistä numeroa, eli juuri samoihin aikoihin 90-luvun lopulle kun sarjastakin alkoi loppua puhti. Tippuikohan noissakin taso jossain vaiheessa yhtä pahasti kuin itse sarjassa?

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, eri tekijöitä, family, Huumori, Komedia, Mainstream, parodia, Sarjakuvat, satiiri Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s