Roskasarjat: Vauhti-Ville 1/81

vauhtiville2

Hyönteisten röyhkeä tapa kulttuuriseen omimiseen on ongelma, josta ei puhuta läheskään tarpeeksi.

On melko hauskaa että Aku Ankan takia Suomessa varsin pitkään se dominoiva sarjakuvan genre oli ns. ”funny animal” -hupailu. Jos ei Akkaria ollut saatavilla, luettiin vuosikymmeniä Nakke Nakuttajaa, Väiskiä ja kumppaneita tai pahimmassa tapauksessa pankin julkaisemaa ilmaislehti Hakki Hamsteria. Mukaan mahtuu myös vielä pahemmin ajan unholaan jääneitä tapauksia, joista eräs mehukas keissi on Vauhti-Ville. Sarjaa ilmestyi 1980-luvun alkupuolella kaikkiaan viisi numeroa, joista tässä katsastetaan lehdykkää 1/1981.

vauhtiville3

Oliko 80-luvun alussa väritelevisio vielä niin hämmentävä uusi keksintö, että tällainen hassuttelukin meni vielä läpi?

vauhtiville1

”Sarjakuvien parhaimmistoa” my ass.

Sarjakuvassa nähtävä varsin laaja joukko hahmoja saattavat muistuttaa Naken tapaan, että ne olisivat joistakin piirroselokuvista tuttuja. En kuitenkaan ainakaan itse ole tietoinen että näin olisi. Kuitenkin sarjakuvalehdykässä nähtävät hahmot, kuten Papu & Kaija, Nolla & Polla ja Pelle Kaani sitten myös vierailevat toistensa sarjoissa, muodostaen näin omankaltaisensa Vauhti-Ville -universumin. Eli toisin sanoen kannattaisi pistää leffaprojektit tulille, tässä voi olla seuraava iso franchise!

Isona esteenä on tosin se, että nämä hahmot ovat totaalisen perseestä ja jutut kehnoja. Näissä mennään helpolla vitsillä tai kuluneella juonentyngällä. Yhdessä tarinassa on hieman kohellusta ja tyypillistä parempaa koomista ajoitusta, mikä saa epäilemään että sarjalla sentään on useampia käsikirjoittajia.

vauhtiville5

Tässäpä selitys, miksi lehdelle nimensä antanut leijona on sen niminen kuin on.

Piirtäjän uskoisin puolestaan olevan kaikissa sarjoissa saman, koska tyyli näyttää hyvin yhteneväiseltä. Yllättäen se on melko mukiinmenevää, huomattavasti parempaa kuin vaikkapa Naken tai Hakin huonommissa tarinoissa, vaikka ei nyt toki Disney-tasolle pääsekään. Pelle Kaanin seikkailussa on jonkin verran hiljaisen aluksen tummia kolkkia myrskyn tiimoilla, joiden kanssa päästään ihan tunnelmoimaan.

vauhtiville4

Okei, tässä tarinassa gorilla olikin simpanssi. Mutta visuaalisesti se ei eroa gorillasta muuten kuin lievästi pienemmän koonsa takia.

Sarja tosiaan yrittää kattaa useita eri genrejä jännityksestä parillakin eri keinolla rakennettuihin huumorijuttuihin ja jopa eräänlaiseen agenttitarinaan. Jos jotain yhdistävää tekijää täytyy etsiä, on se omituinen fiksaatio gorilloihin. Hahmoista riippumatta useamman jutun päätöksessä joudutaan vastakkain ison gorillamöllin kanssa. Carl Barks osasi käsitellä eläimiä luontevasti omina itsenään seikkailevien eläinten lomassa, mutta näissä sarjoissa siihen ei kyllä kyetä. Alati äreät ja väkivahvat kädelliset jäävät älyllisissä kyvyissä jälkeen heikkolahjaisemmistakin lintumiehistä. Ja nimenomaan juuri miehistä, koska koko lehdessä ei esiinny yhtään naisoletettua hahmoa.

vauhtiville7

Maistakaa makoisia sieniä, kun aikuiset tarjoavat, lapset!

Jos hahmot nyt eivät ole mistään muualta tuttuja, olisi siis olennaista panostaa hahmojen luonteisiin tai ominaispiirteisiin. Yhden lehden perusteella jää kyllä hieman epäselväksi, mikä pääosaa hahmokaartista määrittää. Vauhti-Ville on äkkipikainen ja Superhaamu Hermanni kauhea pelkuri, mutta siihenpä se pääasiassa jää. Hyvällä tahdolla ehkä voi nähdä että agentit Nolla ja Polla tekevät kaiken, mitä joku eteen sattuva heiltä pyytää ja että Papu ja Kaija näkevät maailman hyvin eri vinkkelistä kuin kaikki muut. Kuitenkin jäävät tyypit hyvin yhden luonteenpiirteen vangiksi, eikä heihin muodostu mitään erityistä intohimoa puoleen tai toiseen.

vauhtiville6

Jotenkin nämä kondomien näköiset aaveet ärsyttävät minua eniten lehden hahmoista. Hyvänä kakkosena tulevat Papu ja Kaija, joiden tuskin tarvitsee koskaan siistiä spedeilynsä jälkiä.

Tällaiset lehdet ovatkin siis tuomittuja olemaan mökkien peränurkkien tai kirpputoripöytien erikoisuuksia. Niitä luetaan jos ei mitään muuta ole lomalla kätösissä, tai jos halpa hinta ja outo kansi herättää morbidia kuriositeettia. Mutta tietysti sehän on ihan perusjuttu roskasarjakuville, eivätkä aidosti hyvät Akkari-tarinat nyt varmasti tuntuisi juuri miltään jos ei olisi myös tällaista saastaa joskus tehty.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): animals, Huumori, Komedia, pelleily, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Roskasarjat: Vauhti-Ville 1/81

  1. Paluuviite: Roskasarjat: Vaaleanpunainen pantteri | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s