Drnaso: Sabrina

sabrina1

Harva ulkomaalainen sarjakuva on herättänyt niin paljon keskustelua koto-Suomessa kuin yhdysvaltalaisen Nick Drnason Sabrina. Sarjakuva oli ehdolla arvostetun kirjallisuuspalkinnon, Booker-palkinnon saajaksi. Helsingin Sanomien kriitikko Harri Römpötti ei tähän nähden juurikaan osannut nauttia sarjakuvasta, vaan kritisoi kokemaansa kuvituksen ja tekstin suhteen puutteellisuutta, ja totesi sarjakuvan olevan taiteenlajina aivan erillinen kirjallisuudesta. Lopputuloksena niitä ei pitäisikään vertailla samalla mittapuulla.

Olen samaa mieltä jälkimmäisestä pointista, sarjakuvia ei pitäisi ottaa samaan kisaan kirjojen kanssa koska ne ovat eri asia. Ensimmäisestä pointista olen eri mieltä, sillä Sabrina on selkeä mestariteos.

sabrina4

Voin kyllä ymmärtää penseyden, sillä kuvitus ei ole selvästikään tässä sarjakuvassa se asia, johon on eniten panostettu. Voin myös arvioida että tylsännäköisten kuvakaappausten takia tämän tekstin lukijamäärä lienee jotain 11:ta luokkaa. Mutta itsekin uskoin ennen lukemista Sabrinan olevan hankalaa ja vaikeasti luettavaa ”taidesarjakuvaa” ja lopulta en saanut sitä irti käsistäni. Se on kyllä haastava, siitä ei pääse mihinkään.

sabrina3

Sarjakuva pelaa paljon verkkoelämällä ja siellä sanomattomaksi jäävillä tunteilla.

Kuvitus ei liene sattumalta samankaltaista kuin lentokoneissa näkee penkkiä edeltävässä taskussa löytyvissä turvallisuusohjeissa. Sabrinassa on kyse juuri tutkailusta siitä, miten ihmiset reagoivat hätätilanteissa ja miten tuskan kanssa pärjää. Tietyistä asioista haetaan apua tällaisiin tapauksiin ja miksei sarjakuvakin voisi sellaisena toimia. Siispä kuvitus on jo omanlaisensa haaste itsessään.

sabrina5

Hengenpelastusohjeet.

Sabrina seuraa joukkoa hahmoja, jotka kaikki joutuvat raa’an ja selittämättömän väkivallanteon takia imaistuksi tuskan, syyllisyyden ja surun syövereihin. Toiset henkilökohtaisella menetyksellään, toiset myötätunnosta. Päähenkilö Calvin koettaa myös reilulla käytöksellä peittää sielunsa omat aukot ja hankalat tunteet joita avioero ja tyttärestään erossa asuminen hänessä aiheuttaa. Tämän vuoksi hän suostuu tarjoamaan katon päänsä päälle Teddylle. Tästä koituu hänelle tunnontuskia ja vaikeuksia.

sabrina2

Teddyn tyttöystävä Sabrina on kadonnut mystisesti ja hän haluaa potea traumaansa rauhassa. Tämä ei ihan onnistu, sillä tiedotusvälineet saavat vihiä tilanteesta. Toisaalla seurataan Sabrinan siskoa Sandraa, joka joutuu kokemaan tuskan vailla apua. Sarja kuvastaa tapahtumia, joita voitaisiin käydä minkä tahansa nykypäivän tragedian jälkeen, kuten joukkoampumisen, terrori-iskun tai poliittisen väkivallan. Nick pitää tarkoituksella itse tapahtuneen teon motiivit ja syyt epämääräisenä. Juuri selittämättömyys on asia, joka aiheuttaa hahmoille kovempia kokemuksia ja joka saa median korppikotkat spekuloimaan asioilla, joista heillä ei ole mitään tietoa. Paralleeli etenkin Yhdysvaltojen Sandy Hookin kouluampumisiin ja sillä salaliittoteorioita levitelleeseen äärioikeiston limanuljaskaan Alex Jonesiin on selvä.

sabrina8

On ihan hirvittävää kuvitella mitä uhrit joutuvat kokemaan kuullessaan näin saastaista spekulaatiota moraalittomien kusipäiden toimesta.

Eräs asia joka tosiaan yhdistää kirjallisuutta ja sarjakuvataidetta on kyky kirjoittaa asioita rivien väliin. Toisin kuin Römpötti koki, minusta sarjakuvan suuremmat ruudut, paussit ja tovit sinänsä ovat erittäin perustelluissa paikoissa. On helppo lukea, mitä sikiöasennossa nyyhkyttävää hahmo tuntee, mutta Lego-ukon naamalla varustettua lähikuvaa ei niinkään, minkä vuoksi ruutukoon vaihtelun vuoksi annettu pitempi tauko antaa siihen mahdollisuuksia. Mielenkiintoisimmat huomiot ja monimutkaisimmat tunteet onkin juuri sijoitettu tällaisiin hankalemmin luettaviin kohtiin.

sabrina6

Tässä kohdassa etenkin on merkittävää huomioida katse, johon ei osata vastata.

Sarjakuvataide on upeaa, ja toisinaan onnistuu ihan varkain koskettamaan vaikka puitteet näyttäisivät olevan vain kylmän analyyttiselle ja mälsälle taiteelle. Sabrinaan ei kannata tarttua jos haluaa valmiiksi solmittuja loppuja ja selkeää melodraamaa. Mutta siihen suosittelen erittäin vahvasti tutustumaan jos nykyajan kamaluuksien psykologia tai ihmismielen toiminta sinänsä kiinnostavat. Kommentti nykyajasta on myöskin hyvin relevanttia sanottavaa.

sabrina7

Google ja sosiaalinen media ovat kirouksia lahjojen muodossa.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, Hall of Fame, humanitarian, Sarjakuvat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s