Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 17

pf_jaakausi2

Sammy Day -sarjasta tunnettu käsikirjoittaja Raoul Cauvin pääsi kokeilemaan Pikon ja Fantasion kirjoittamista 80-luvun alussa, kun Fournierin pesti loppui. Kuvittajana toimi Nicolas Broca, eli nimimerkki Nic. Heidän tuotantonsa sarjan parissa jäi vain kolmen albumin mittaiseksi ja niistä ensimmäinen, Uusi jääkausi, osoittaa jo hyvin, miksi se jäi lyhyeen.

Mainittakoon heti aluksi, että vaikka nimi vaikuttaa varsin suureelliselta, niin mitään Day After Tomorrow -tyylistä globaalia katastrofiseikkailua ei tässä albumissa nähdä. Suomalaiselle 2010-luvulla elävälle tuntuu lähinnä naurettavalta että ilmeisesti ranskalais-belgialaisen lukijakunnan mielenkiintoa voi pitää sillä, että tapahtuu niinkin äärimmäisiä sääilmiöitä kuin että jossain tulee yhtäkkiä kylmä ja sataa lunta. Tämäkin on oikeastaan vain sivuseikka, mistä ei rakenneta mitään ihmeempää.

pf_jaakausi1

They like Fantasio, they like Spip. One kid seems to be crazy about Speedo-Spirou. What more could they want?

Pikon ja Fantasion dynamiikka ja elehtiminen kieltämättä muistuttaa paljon Sammy Dayn ja Jack Attawayn suhdetta. Lomareissulla Fantasio menee törsäämään kaikki rahat veneeseen, jolla kruisailla. Purtilo kelluu vesille, jossa tosiaan on sitten yllättävän kylmä ja esimerkiksi jäävuoria.

pf_jaakausi3

Pikosta tuli sittemmin ilmastonmuutos-denialisti.

Syyksi paljastuu kolmikko epämääräisestä diktatuurista loikanneita tiedemiehiä, jotka kaavailevat pakenevansa vainoajiaan Maapallolta. Sitä varten heidän salainen saarensa on suojattu sääkoneen avulla. Piko ja Fantasio sitten asettautuvat auttamaan tiedemiehiä erityisesti kärttyisältä sukellusveneen komentajalta.

pf_jaakausi5

Vedestä nousee nulju.

Sarjan huumori on todella tylsää kompurointia ja kaatuilua. Tuntuu, kuin Cauvin ja Nic olisivat ajoittaneet, että jonkun on kaaduttava neljän ruudun välein, oli siinä järkeä tai ei. Ja sitten kun itse tarinassakaan ei juuri ole mitään vetoa tai jännitteitä, on tämän seuraaminen sitten ihan tolkuttoman tylsää.

pf_jaakausi4

Olisin luullut, että Nic olisi tullut kuvioihin vasta Tomen ja Janryn jälkeen, sillä hänen käyttämänsä hahmomallit tuntuvat olevan kuin heiltä peräisin. Ilmeisesti siis Janryn ei tarvinnutkaan päivittää hahmojen ulkomuotoa niin paljon kuin olin kuvitellut. Muuten Nic ei kuitenkaan pärjää kuvittajana. Hahmot ovat tönkköjä ja suoraan sanottuna typerän näköisiä myhistelijöitä. Kuvasta toiseen seuraaminen ei tunnu ihan luontevalta, vaan sarjassa on sekavuutta ja turhia leikkauksia muualla tapahtuviin asioihin.

pf_jaakausi6

Mieti, että joku on kirjoittanut tämänkin sarjakuvan dialogin ihan paperille.

Uusi jääkausi ei nyt varsinaisesti ole kivuliasta luettavaa, mutta se on kaikkiaan erittäin tyhjänpäiväinen albumi, josta ei jää käteen mitään. Onneksi sain edes tähän teksiin kirjoitettua jotain sarjakuvasta, koska siitä unohtuu kaikki helposti päätä vähän kallistamalla. Mistäs minä olinkaan puhumassa?

spip1

 

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 17

  1. Reijo sanoo:

    Olenhan tuon joskus lukenut, mutta enpä nyt Mustaa laatikkoa lukiessa lainkaan muistanut mistä kolme vieraalla planeetalla olevaa tiedemiestä olivat seikkailuihin mukaan tulleet.

  2. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 18 | Ahvenaario

  3. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 19 ja 20 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s