Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 10

pf_kultainen3

Yleensä Piko ja Fantasio toimivat tiivinä työparina, joita ei voi kauhean pitkäksi aikaa pitää erillään. Kuitenkin tuotantonsa edetessä alkoi André Franquin erkaannuttaa hahmoja toisistaan kiinnostavamman lopputuloksen saamiseksi. Kun Piko ei ollut enää niin riippuvainen Fantasion toilailuista, alkoi hänkin hieman kasvaa hahmona. Kävi siis tavallaan toisin päin kuin Tintille ja Kapteeni Haddockille.

pf_kultainen1

Kultainen naamio on selkeästi Alfred Hitchcockin jännityselokuville velkaa oleva seikkailu, jossa jälleen kerran väärä mies joutuu ajojahdin kohteeksi. Fantasio vaikuttaa tekevän korumurron, ja sitten anastaa museosta arvokkaan kultaisen naamion. Omin silmin Fantasion alibin paikkansa pitämättömyyden todennut Pikokaan ei tiedä, voiko hän uskoa ystävänsä viattomuuteen.

pf_kultainen5

Takuulla aivan suora viittaus johonkin Hitchcockin klassikkoon, vaikka en nyt muista mihin. 39 askeleen?

Kuitenkin kun lain koura alkaa yhyttää pakenevaa Fantasiota, alkaa Piko löytää johtolankoja, jotka viittaavat siihen, että Fantasio oli kenties lavastettu.

pf_kultainen4

Mystinen ”Mikael” vaikuttaa olevan koko jutun nukkemestari.

Siinä mielessä on kyseessä eräs Franquinin viimeisiä ”puhtaita” Piko-seikkailuja, ettei mukana ole Marsupilamia tai Sieninevan kreiviä, jotka myöhemmin alkoivat dominoida yhä useammin seikkailuja. Aidosti hämmentävä mysteerijuoni sisältää tarpeeksi isoja set piecejä (kuten suureen Tour de France -tyyliseen pyöräkisaan sijoittuva) ja Pikolle kunnolla pähkäiltävää.

pf_kultainen2

Fantasio ei kykene hillitsemään itseään kun Piko on omien ajatustensa pauloissa. Tavanomainen työnjako.

Franquinin piirros on vielä tässä vaiheessa melko hillittyä belgialaistyyliä, mutta koko ajan se alkaa kehittyä jäntevämmäksi, tummemmaksi ja liikkeeltään entistäkin paukkuvammaksi. Jossain vaiheessa Franquin sitten onnistui mennä ohi jopa Hergéstä sarjakuviensa vauhdikkuudessa.

pf_kultainen7

Onhan tämä yksityiskohtaisuus toki jo tässä vaiheessa aika omaa luokkaansa.

Erittäin hyvä jännityssarjakuva.

spip4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Huumori, Komedia, mysteeri, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, seikkailu, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 10

  1. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 23 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s