Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 8 ja 9

pf_hamara6

Otan tosiaan näin adventin kunniaksi kiinni jälkeen jääneen päivän. Tämä antaakin mahdollisuuden tarkastella paria André Franquinin albumia, joista kummastakaan ei minulla ole niin paljoa sanottavaa. Niissä molemmissa on kaksi tarinaa, ja niiden päätarinat ovat myös selkeää jatkumoa keskenään.

pf_hamara2

Räjähtävää toimintaa!

Ensiksi katsastuksessa on albumi Hämäräperäinen hylky, joka julkaistiin alun perin 1955, ja suomessakin on ilmestynyt monena painoksena.Framquin alkoi tämän tarinan kohdalla käyttää avustajia albumia koostaessaan. Rosy auttoi tarinan laatimisessa, kun taas Timin ja Tomin tekijänä tunnettu Will jeesasi piirroksissa.

Tarinassa Sieninevan kreivin keksimät sukelluskaasut auttavat kehittämään uudenlaisen pienoissukellusveneen, jonka avulla päästään tutkimaan uponneen Hiljaisuus-aluksen hylkyä. Paha kyllä apajilla on myös aluksen kapteeni John ”Mureena” Helena, joka ilmeisesti upotti aluksensa tahallaan. Myöhemmin paljastunut kultalasti saa Mureenan palaamaan rikospaikalle.

pf_hamara4

Käsittääkseni tämän ruudun poseeraus on lainattu klassisesta taideteoksesta. Mutta mistä? Osaako joku lukija valistaa?

Helena ja Hiljaisuuden hylky antavat myös alkusysäyksen Kuplamiehet-tarinalle, joka löytyy Pienoismallit-albumista. Alkuperäinen seikkailu ilmestyi 1962. Franquinin kanssa yhteistyötä tässä (kuten myös Pienoismallit -sarjassa) teki Roba, jonka Ruutu- ja Non Stop -lukijat muistavat myös sarjoista Vekarat ja Vili ja Bill. Kuplamiehissä uutta sukellusvenettä kokeillessaan Piko havaitsee jotain aivan odottamatonta pinnan alla.

pf_pienois1

Mitä tässä on taustalla, kuka käy sabotoimassa laitteistoja ja miksi haluaa karkottaa sukellustutkijat alueelta? Mysteerijuonessa on aika selkeä pääepäilty, jota vielä korostetaan huomauttamalla kun Piko huomaa jotain erityistä tämän käytöksessä.

pf_pienois2

Ei kai.

Sukeltamisen maailma aarteen metsästyksineen on toki Tintistäkin tuttu aihelma. Franquinin yksityiskohtainen piirrosjälki on omiaan kuvittamaan kalaparvia ja uponneiden laivojen näkymiä, mutta vähän toivoisi Hylylle omaleimaisempaa otetta. Onhan toki mukana amfibiksi paljastuva Marsupilami, jonka moninaiset kyvyt alkavat kasautua kuin 50-luvun Teräsmiehellä konsanaan.

pf_hamara7

Ihan kuin tämäkin olisi jostain toisesta albumisarjasta tuttu reaktio…?

Kuplamiehissä puolestaan mysteeri ajaa tarinaa, mutta syyllinen on niin ilmeinen että ärsyttää lukijoiden väheksyminen. Mutta lopussa onkin aika veikeä scifistinen yllätys, joka ponkaisee tarinaa. Siksi onkin hieman sääli, että tarina on niin lyhyt. Jotain kiinnostavaa olisi vielä voinut kehittää, jolla tarinasta olisi saatu aika metka kokopitkä. Helenaa ja muita pahiksiakin käytetään ihan liian vähän.

pf_hamara5

Fantasion kiivas käytös on albumin ehdottomasti parasta antia.

Paljon albumista riippuu siitä, miten hahmot reagoivat tilanteeseen, johon eivät itse pysty vaikuttamaan. Piko on yleensä se kylmäpäisempi osapuoli kun Fantasio puolestaan saa lapsenomaisia kiukuttelukohtauksia. On huomattavaa myös, miten hahmojen luonteiden pöydät kääntyvät Franquinin käsittelyssä myöhemmin, Fantasion ollessa poissa suurimmassa osassa seuraavaksi käsiteltävästä tarinasta.

pf_pienois4

Franquin on erittäin etevä kuvaamaan päähahmonsa kasvavaa kauhua.

Koko albumikatraan kiinnostavin tarina onkin sitten itse Pienoismallit, joka kuvaa aika hyvin erityisesti sitä, millaiseksi Franquin Pikon luonnetta kehitti kun hänen pestinsä seikkailusarjojen tekijänä alkoi lähestyä loppuaan. Kaikennäköistä nähnyt nuori mies on valmis uskomaan fantastisiakin teorioita tai oletuksia. Tässäkinoletettu pahis löytyy helposti, mutta onko kyseessä nyt sitten oikea syypää?

pf_pienois6

Tintti nyt tuskin jättäisi tiedemiesystäväänsä kuulematta.

Pienoismallit on jännittävä mysteeritarina, jossa on myös teknologiapelkoihin liittyviä kauhuelementtejä. Kun sukellustarinoissa uusi teknologia esitetään puhtaasti hyvänä ja tutkimusta avittavina asioina, jopa utopististen maailmojen kehittämisen mahdollistajana, on ihan tasapainoittavaa myös nähdä tarina siitä, miten teknologia voi toimia odottamattomalla tavalla jos sitä ei testata kunnolla. Tavallaan tämä kuvaa myös Franquinin kasvavaa pessimismiä ja tekijän luoton katoaminen ihmiskuntaan.

pf_pienois5

Juoppo Tinajalka on läpi tarinan tavattava hahmo, jolla luulisi olevan merkitystäkin mysteerin ratkaisun kannalta. Mutta onko koko mies vain punainen silakka? Kapakala suorastaan?

Masennuksen kanssa painiskelleen tekijän tuotanto Pikon ja Fantasion jälkeen sitten eroaakin vielä vahvemmin näistä, mutta se on sitten toisen kerran tarina. Joka tapauksessa tällaisella vertailulla voidaan erottaa aika hyvin jo, miten taiteilija itse kehittyi noin viidessä vuodessa.

Hämäräperäinen hylky:

spip3

Pienoismallit:

spip4

Muuten, itselleni uutta tietoa on ollut, että 2000-luvulla Mustanaamio-lehdessä on julkaistu jatkotarinoina Franquinin kaikki Piko & Fantasiot. Tiedin että Mustis-lehdessä on nähty myös mm. Spiritiä, joten sehän on ollut yllättävän laadukas lehti, ja on sääli etten ole löytänyt tietäni sen pariin aikanaan. Osasyynä kyllä on, että lehden painopaperi oli ihan kelvotonta halpislaatua, mikä sai painojäljen kyllä näyttämään aika kauhealta.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): fantasia, Huumori, Komedia, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 8 ja 9

  1. Helsinki sanoo:

    Helena ei tiennyt upotetun laivan kultalastista mitään.

  2. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 19 ja 20 | Ahvenaario

  3. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 23 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s