Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 5

pf_palombia2

Kun Marsupilamia haettiin Palombian banaanivaltiosta albumissa Taistelu perinnöstä, oli mukana pari sivua pilailua siitä, miten tuon ajan Keski- ja Väli-Amerikka oli jatkuvien vallankumousten, sotilasvallankaappausten ja niihin liittyvien attentaattien uhrina. On tietysti rajattua, kuinka moista aihetta voidaan lähestyä lapsille suunnatussa sarjakuvalehdessä. Mutta varsinaiseen kultakauteensa päässyt André Franquin oli valmis yrittämään.

Palombian diktaattori -seikkailu on tähänastisista Piko & Fantasio -albumeista poliittisin. Se jatkaa Marsupilami on kaapattu -albumista tuttua dilemmaa, mitä pitäisi tehdä Marsupilamille, joka ei siis kuulu eläintarhaan mutta eipä oikeastaan ranskalais-belgialaiseen ympäristöön ylipäänsäkään. Piko ja Fantasio päättävät palauttaa sen kotiinsa Palombiaan, mutta paikalle päästyään saavat huomata, että valtion uusi diktaattori on heistä erityisen kiinnostunut. Syy tähän saattaa olla spoilaava, joten se seuraa kuvan jälkeen.

pf_palombia3

Nimittäin Taistelussa perinnöstä Palombiaa tutkimaan jätetty Fantasion serkku Santafio on onnistunut keplottelemaan itsensä maan sotilasjohtajaksi. Viimeistään tällä vedolla Santafio sementoi itsensä sarjan kyvykkäimmäksi ja johtavaksi lieroksi. Kuitenkaan johtamisesta hänellä ei ole kovinkaan paljon kokemusta, ja jottei näyttäisi heikkouksiaan paikallisille, värvää hän Pikon ja Fantasion avustajikseen, vaikka epäileekin näiden lojaaliutta.

pf_palombia

Tekstissä pidetään hauskaa valtaapitävien pömpöösin kielenkäytön kustannuksella.

Franquin on vannoutunut pasifisti, ja päähenkilöidensä tavoin kuvottunut ajatuksesta että joku lietsoo sotaa ja vihaa oman etunsa vuoksi. Albumi tutkii monelta kantilta keinoja, joilla diktaattorit pitävät valtaa, mukaan lukien pelon lietsominen, näyttävät palopuheet (joiden sisältö voi kirjaimellisesti olla pelkkää tyhjää) ja jopa musiikin käyttäminen kansakunnan sympatioiden voittamiseksi. Kuitenkin valtaa pitävät esitetään itsessään mitättöminä miehinä, pelkureina jota tekevät mitä vain pelkästään säilyttääkseen oman häilyvän asemansa.

pf_palombia4

Santafion tunnus väreineen muistuttaa ikävän paljon erästä Suomessa vastikään kielletyn järjestön tunnusta väreineen. Toimikoon albumi siis varoituksena myös antamasta tälle järjestölle lainkaan sen enempää liikkumatilaa tai varsinkaan minkäänlaista valtaa.

Albumilla on esitelty pasifistinen ratkaisu tällaisten miesten militarismia vastaan. Se on ase, joka tuhoaa muut aseet mutta ei vahingoita ihmisiä. Tietenkin se on eräs olleellisimmista Sieninevan kreivin keksinnöistä. Esineiden elastisesta sulamisesta Franquin saa luotua varsin muistettavia visuaalisia näkyjä, paitsi tähän albumiin, myös myöhempiin teoksiinsa.

pf_palombia6

Aika sosialistista realismia edustavan näköinen patsas.

Sarjan uusi juokseva vitsi liittyykin juuri tähän. Sieninevan pormestari on alati pystyttämässä uutta patsasta, joka Pikon, Fantasion ja kreivin edesottamusten myötä aina tulee myös tuhoutumaan. Tässä albumissa se ei vielä esitä pormestaria itseään, mutta koska mies viiksineen näyttää hieman Stalinilta, on tässäkin ehkä tietynlaista symboliikkaa tiettyjen diktaattorien haluun uusintaa näköisyyttään kerta toisensa jälkeen. Huomattavasti myös pormestarin puheenparsi on ihan yhtä tönkköä korupuhetta kuin Santafiolla.

Palombian diktaattori on sanalla sanoen mestariteos, sarjan kirkkaimpia hetkiä, jossa sen pasifistinen sanoma, jännitys, huumori ja omaperäinen nerous kukkii parhaiten. Ja mukana on myös tanssimusiikkia inhoava gorilla.

pf_palombia1

Ei anneta Spipejä, vaan annetaan tällä kertaa patsaita. ja avokätisesti, niin näistä joutaa tuhottavaksikin.

patsas5

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, Huumori, Komedia, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, satiiri, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 5

  1. Hetkinen. Santafiollahan on tuossa PVL.n tunnus.

  2. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 15 ja 16 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s