Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 3

pf_marsu1

Marsupilami on kaapattu -albumi esittelee varsin hyvin jo André Franquinin tuotannossa toistuvia teemoja ja ajatuksia. Se myös jatkaa kahdesta edeltävästä albumista tuttuja juonenkulkuja ja palauttaa suosituimmat hahmot takaisin estradille, aloittaen perinteen jossa jokaisen albumin tapahtumilla on merkitystä ja jatkumoa.

pf_marsu7

Sieninevan kreivikin pistäytyy pienessä cameossa.

Keskeinen teema albumissa tietysti koskee eläinten oikeuksia. Taistelu perinnöstä -albumissa löydetty ihme-eläin Marsupilami ei viihdy eläintarhassa kalterien takana. Kun Piko ja Fantasio pähkäilevät, miten eläintä voisi auttaa, saavat he soiton, jonka mukaan eläin on kuollut. Kuitenkin jotain mätää tapahtumassa on, ja kun vikkelä varas yömyöhään vielä varastaa ruumiiksi oletetun ruhon, alkaa Pikon päässä syntyä uskomus, että Marsupilami onkin elossa.

pf_marsu2

Tupeloiva eläintenhoitaja Julius saa eniten sijaa uusista hahmoista.

Tarina siis toimii jälleen mysteerinä, jossa tehtävänä on selvittää, kuka kaappasi Marsupilamin ja mistä syytä. Ollakseen niin merkittävä kysymys, on vastaus salaliittoon lopulta aika lattea. Kiinnostavampia ovat muut näkökulmat. Yleensä eläimien sisäisiä ajatuksia pääsee näissä sarjoissa laukomaan vain Spip-orava. Huvittavasti tässä tarinassa päästään myös kokemaan, mitä esimerkiksi Niilin liskolla tai sirkuselefantilla on ajateltavaa kohtelustaan ihmisten tykönä.

pf_marsu3

Paitsi, että eläintarha esitetään eläimille masentavana paikkana, josta otukset mieluiten karkaisivat, on vastaavaa kritiikkiä myös sirkusta kohtaan albumin loppupuolella. Viihdykkeenä olevat eläimet tosin vaikuttavat hivenen tyytyväisemmiltä, mutta joutuvat toki silti kohtaamaan epätyypillisiä oloja lajikäytökselleen, sekä mielivaltaista väkivaltaa eläintenkesyttäjen toimesta.

pf_marsu6.JPG

Ja eläintenhoitajatkaan eivät aina ole tilanteen tasalla.

Eräs aika paljon sijaa saavat näkökulma albumiin myös on, miten Franquin jo tässä esittää halveksuvansa virkaintoisia passipoliiseja ja virkamiehiä. Pikoa ja Fantasiota kyykyttävät rajavartijat menevät niin pitkälle, että sankaripari jo turvautuu kunnon tappelunujakkaan mieluummin kuin kestää yhtään sen enempää.

pf_marsu5

Myöhemmin Niilo Pielinen -vitsisarjoissa Franquin sitten usein esitti erilaisia konsteja, joilla niskoitella poliisipellejä vastaan, ja toki laajensi myös eläinrakkauden teemoja. Toki nämä molemmat aiheet näkyvät äärimmilleen vietynä myös Mustat sivut -sarjoissa.

Kaikkiaan kaikille antiautoritiivisille eläinrakkaille, vegaanisille anarkisteille, voi hyvin suositella André Franquinin tuotantoa!

spip3

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, Huumori, Komedia, mysteeri, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 3

  1. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 5 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s