Hubert & Kerascoët: Beauty

beauty6

SV. Naisen kaltoinkohtelua, lääppimistä ilman suostumusta

Odotin Hubertin ja Kerascoëtin sadulta Beauty kauniita kuvia ja helppomoraalista satua, jonka osaa ennustaa jo ennalta. Kuitenkin se onnistui lyömään ällikällä.

Usein minulla jää kirjoituksissa sarjakuvan kuvituksen kommentointi loppuun aivan pieneksi maininnaksi. Joten aloitetaan tällä kertaa siitä. Beautyn kuvitus on aivan silmät särkevän kaunista. Se yhdistää petollisen yksinkertaisen näköiset hahmomallit, romantiikan ajan keskiaikakuvauksen, klassisen satukirjakuvituksen ja animaation kaltaisen liioittelun hahmojen liikkeissä. Näin kuvat ovat värikkäitä, yksityiskohtaisia, tunnelmallisia ja erittäin selkeitä. Kerascoët on aviopari Marie Pommepyn ja Sebastién Cosset’n yhteinen nimimerkki.

beauty2

Esimerkkinä, kuinka tunnelmallista ja taiteenlajeja yhdistelevää jälkeä Kerascët saavat yhdessä aikaan.

Beauty on siis satu aikuisille kauneudesta ja sen mukanaan tuomista kiroista. Ensinäkemällä voisi kuvitella että tässä on helppo moraali turhamaisuudesta ja omien toivomusten varomisesta. Hubert kuitenkin osaa laajentaa kertomuksensa käsittelemään laajemminkin naisen osaa ja heihin liittyviä odotuksia. Sarjassa vahvat naiset joutuvat etsimään oman tiensä kun miehet ovat viettiensä vietävissä, oli kyseessä sitten seksuaalisuus tai veto väkivaltaan.

beauty4

Otton tunteiden myrskyä.

Palvelustyttö Coddie kokee kovia maalaiskylässään, sillä hänen vaatimattoman ulkomuotonsa takia häntä pilkataan ja hän kokee ettei kykene pääsemään elämässään eteenpäin. Metsään paettuaan hän pelastaa keijukaisen nimeltä Mab. Palkinnoksi hän saa oman valintansa myötä lumouksen, jolla kaikki näkevät hänet kauneimpana neitona jonka ovat ikinä nähneet.

Kuitenkin käytännössä lumous aiheuttaa kaaosta ja tuhoa. Miehet ajavat Coddien pakosalle kotikylästään. Hän viettelee ensin paikalle sattuvan köyhän ritarin, ja lopulta kuninkaan vain ilmaantumalla paikalle. Muttahän ei pääse nauttimaan korkeasta asemastaan, koska miesten mustasukkaisuus ja ahneus jatkuvasti varjostavat oloa. Pohjimmiltaan hän on yhä sama epävarma Coddie, yksinkertainen maalaistyttö, joka on helposti manipuloitavissa. Mabin lahja on yhä selvemmin silkka kirous.

beauty1

Erityisesti tarinassa viehättää se, kuinka rakkaudella sen sivuhenkilötkin on hahmotettu. Kuninkaan sisar Claudine on Coddien vastaparina erityisen kiehtova, myös ulkonäöltään vaatimaton nainen, joka kuitenkin antaa palttua miesten perään haikailulle ja päättänyt käyttää mieluummin älyään ja strategista suunnittelua.

beauty3

Coddie yrittää kaveerata Claudinen kanssa, koska näkee tämän kohtalontoverinaan, vaikka itse asiassa kyse ei ole tästä koska hahmojen tavoitteet ovat täysin erilaiset.

Coddien lumoamista miehistä eniten löytyy syvyyttä ritarista nimeltä Otto, joka saa himonsa myötä lähes yliluonnollisen hyvät taistelukyvyt, mutta joutuu oppimaan pidättyvyyttä ja hienovaraisuutta. Pidän myös pohjoisen kuningattaresta, Boar Queenistä, joka tulee hyvin raadollisesta kulttuurista, mutta osaa antaa myös kädenojennuksen viholliselleen. Tällä hahmolla on varsin yllättävä kaari.

beauty9

Boar Queenin tarina alkaa siitä, miten hän tipahtaa aviomiehensä suosiosta.

Tavallaan sadun sijaan Beauty toimii myös eräänlaisena Game of Thrones -tyylisenä dekonstruktiona, jossa keskeiset hahmot saattavat saada surmansa, ja mukana on erittäin aikuisia teemoja kuten insestiä tai seksuaalista väkivaltaa. Kuitenkin nämä eivät tunnu olevan mukana vain shokkiarvon vuoksi, vaan olennaisia osia esitetyssä tematiikassa ja niitä käsitellään hyvällä maulla, liikaa mässäilemättä. Siis suuremmassa osin. On mukana myös pari kohtaa, joiden olemassaolo hieman herättää aprikointia.

beauty5

Taistelukohtauksissa on upeaa yksityiskohtaisuutta.

Samoin myös maagisia elementtejä pidetään aisoissa suurimman osan sarjan kestosta. Coddien kasvuun liittyy myös se, että hänen on osattava panna Mab tilille ilkeistä teoistaan ja ihmiskohtaloiden kanssa pelaamisesta.

beauty8

Muut keijut eivät oikein arvosta Mabin tekeminä taikoja, mikä heijastuu ristiäislahjoihin.

Tärkeä pointti kirjassa on, että kaikki kauneuden aikaansaama tuho juontaa vain perspektiivistä. Koska Coddien kauneus kirjaimellisesti on vain katsojan silmissä, edustaa hän ideaalia jota ei todellisuudessa ole oikeasti olemassa. Tätä alleviivaa myös hupaisa epilogi, joka vie lukijan toviksi pois länsimaisesta näkökulmasta.

Lukijankin kannalta todellisuus on hieman maanläheisempi. Jonkun muun silmissä Beauty ei ole ehkä niin ihmeellinen, mutta minun silmissäni kyseessä on aivan ihana ja upea teos täynnä huumoria, jännitystä, aidosti yllättäviä käänteitä ja teemoja joita voi sitten vielä jauhaa päässään.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): art, fantasia, france, Hall of Fame, Ihmissuhteet, Kasvutarina, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s