EC Comics: Tales From the Crypt

crypt7

Kuten elokuvissakin, on sarjakuvissakin jonkin verran sellaisia kulmakivitapauksia, että lähes kaikissa sen jälkeen tehdyissä saman genren tapauksissa tuntuu olevan jotain samaa kuin tuossa. Kauhusarjakuvia toki tehtailivat sodanjälkeisessä Amerikassa muutkin kuin William M. Gainesin isältään perimä EC Comics -kustantamo, mutta Gaines luottomiehineen muokkasi kauhuantologioista sellaisia, että niitä jäljitellään yhä nykyäänkin.

Tales From the Crypt ei välttämättä ole EC:n tarinatallin paras kauhutuotos. The Vault of Horror ja The Haunt of Fear esittelivät jo monia samoja tekijöitä ja tyylejä monta kuukautta ennen ensimmäistä Krypta-lehteä. Kaikki sarjat kuitenkin aloittivat vuonna 1950. EC:lle tyypillisesti TFTC oli alkanut nimellä International Comics, vaihtui sitten rikossarjojen suosion noustessa ensin International Crime Patroliksi ja Crime Patroliksi ja lopulta The Crypt of Terroriksi. Tales From the Crypt sarjasta tuli vasta 20. numeronsa myötä.

crypt5

Mystiikkaa.

EC:n kauhulinjaston maskotteja olivat jokaisen sarjan kehyskertomuksessa ilkkuvat noitahahmot. Varmaankin Crypt-keeper oli näistä suosituin, vaikkakin kaikki hahmot kyllä myös pitemmän päälle vierailivat toistensa lehdissä. Hahmon tehtävä oli toimia paitsi juontajana, myös alleviivata sitten joka tarinan lopussa odottavaa moraalista opetusta.

Vaikka ennen Comics Coden tuloa EC mielellään käytti kaiken maailman zombeja, vampyyrejä ja ihmissusia tarinoissaan, on kuitenkin lähes aina varsinainen hirviö itsekäs ja huonokäytöksinen ihminen. Tarinoissa viattomat kärsivät harvoin, ainoastaan paha saa julmalla tavalla palkkansa.

crypt2

Kostonhimoa.

EC:n juuret ovat Raamatun kertomuksia kuvittaneissa lehdissä, ja oikeastaan myös kauhusarjakuvilla on aika samanlainen lähestymistarina moraalitarinoidensa kertomiseen. Huonona puolena myös ainakin alkupuolella sarjakuvakerronta on varsin kankeaa, ja selittävät planssit kuvaavat tapahtumien kulkua paremmin kuin varsin staattisen kuvittavat kuvat.

crypt3

Unenomaisuutta.

Kuitenkin EC kehittyi nopeasti, sillä tekijöinä oli joitakin kaikkien aikojen suurimpia nimiä, kuten Jack Davis, Wally Wood tai Al Feldstein. Johnny Craig oli erityisen tuottelias. Tunnelmallisissa piirroksissa on omaperäistä tumman ja viivojen käyttöä. Will Eisnerin jäljestä selkeästi opittiin paljon. Sarjan edetessä tekijätkin pääsivät ilottelemaan enemmän ja lopputuloksena on pieniä mustan huumorin mestariteoksia, jotka inspiroivat kokonaista sukupuolvea elokuvantekijöitä. Merkittävin homage kerronnalle lienee Stephen Kingin käsikirjoittama ja George Romeron ohjaama Creepshow vuodelta 1982.

crypt6

Parkumista.

Mutta koska moraalitarinat tosiaan kerrottiin niin eksploitatiivisesti sulavien naamojen ja mätäneviä ruumiita täynnä olevilla tarinoilla, oli niiden aika tietysti sodanjälkeisessä moraalipaniikin Yhdysvalloissa rajattu. Oikeusjuttujen ja moraalipaniikin seurauksena koko maan sarjakuvateollisuus muuttui paljon konventionaalisemmaksi ja kiinnostavampia kokeiluja sai tehdä vain tarkan syynäämisen ja kulmien hiomisen jälkeen. Se ei tietenkään ollut yksittäin mikään loppu, mutta valtava harppaus taaksepäin se oli.

crypt4

Runoutta.

Nykyään saamme taas hakea mitä brutaalimpaa ja karmivampaa sarjakuvakauhua lähimmästä myyntipisteestämme. Kuitenkin EC:n vanhoissa tarinoissa on kuluneesta ajasta huolimatta jotain ajatonta ja edelleen hyvin tuoretta ja vetoavaa. Minun puolestani ei näissä myöskään ole lapsille mitään sen pelottavampaa kuin Grimmin saduissa tai Juha Sipilän puheissa.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, eri tekijöitä, Hall of Fame, Huumori, kauhu, Lehdet, Mainstream, rikos, Sarjakuvat, satiiri Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: EC Comics: Tales From the Crypt

  1. Paluuviite: Teräsmiehen supereimmat sarjat | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Hirviöiden turpakäräjät: The Goon ja The Demon | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s