Roskasarjat: Batman – Pedon 10 yötä

batman3

Monien (kuten itseni) mielestä kultaisella 80-luvulla tehtiin Yhdysvalloissa tenhoavimmat ja huikeimmat toimintaelokuvat. Kylmä sota saavutti kliimaksinsa ja elokuvissa esitettiin politiikkaa heijastavia ”vapaus tai kuolema” -tyyppisillä skenaarioilla varustettuja yhteenottoja. Sarjakuvat toki samalla tavalla heijastavat aikansa ilmiöitä, ja erityisesti kenties aikaansa aina parhaiten sulautuvin heistä, eli Batman. Jim Starlinin ja Jim Aparon tarina ”10 Nights of the Beast” vie Bättiksen keskelle Yhdysvaltain ja Venäjän välisestä konfliktista kumpuavaa verilöylyä. Eikä edes jossain kolmannen maailman maassa, jossa suurvaltapolittiikka käytännössä teki tuhojaan, vaan aivan Gotham Cityssä.

batman4

batman_kansiSuomessa julkaistiin 80-luvun lopulla Batman-lehteä arvatenkin Tim Burtonin mammuttielokuvan jälkilöylyillä. Lehden numerot 4-5/1989 juhlistivat myös Viittaritarin viisikymmenvuotisjuhlia. Neliosainen Pedon 10 yötä mahtui kuitenkin näihin kahteen numeroon kaikkien infosivujen ja taustoitusten lomaan. Suomessa sarjakuvalehdet ovat sentään aina olleet kelvollisen mittaisia, eivätkä jenkkityylisiä läpysköjä.

Tarina kuuluu näin: Venäläiset viranomaiset varoittavat Gotham Cityn lainvalvojia siitä, että eräs valtion salainen ase on lähtenyt omiin tehtäviinsä. Liennytyksen aika ei ole miellyttänyt Anatoli Hniatseviä alias KGBEastiä alias PETOA. Hän on omin luvin lähtenyt tappamaan kaikki jenkkipoliitikot, joilla on tekemistä Tähtien Sota -ohjelman takana.
Siis presidentti Ronald Reaganin massiivisen kalliin avaruuden ohjuspuolustusjärjestelmän, johon vastaaminen alkoi aikanaan kauhistuttaa vararikon partaalla olevia neukkuja. Starlinin tarinassa järjestelmä on avain rauhaan ja siksi uhkana ydinpeloitteesta hyötyville. Minkäänlaista sotaa lietsovaa ulottuvuutta ei Reaganin haahuiluilla juuri nähdä olevan. Jenkit hyviä, Neukut pahoja ja täts it.

batman2

Neukku ninja.

KGBeast on siis ihan naurettavan överiksi vedetty pahis, taistelukone, joka surmaa mielellään kymmeniä sivullisia päästäkseen käsiksi yhteen kohteeseensa. Batman huolestuneena kelailee päässään tämän häikäilemättömiä taktiikoita ja yleistä armottomuutta.

Käytännössä tämä ilmenee niin, että KGBeast on mustaan gimp-asuun sonnustautunut muskelimies, joka pinkaisee aina karkuun kun on uhka, että Bättis antaisi hänelle liian nopeasti köniin. Hän jopa lyö oman kätensä irti palokirveellä päästäkseen irti sen ympärillä olevasta vaijerista, josta myös Lepakkomies roikkuu.

batman8

Pop-taidetta oman käden irti lyömisestä.

Hahmo varmasti olisi paljon enemmän lämmöllä muistettu, jollei oltaisi kehitetty Banea, joka on käytännössä sama hahmo, fyysinen uhka Batmanille ja samalla toiminnallaan odotettua häikäilemättömämpi. Bane toki sitten on erotukseksi eteläamerikkalainen ja steroidinkäyttönsä myötä vieläkin kookkaampi.

batman6

Ivan Drago Batmanin Rockylle.

Kuitenkin KGBeastin oveluus paistaa hyvin läpi tarinassa. Lukijan uskominen saattaa hieman horjua, mutta on kuitenkin suhteellisen hyvin mukana oletuksessa, että huippuunsa koulutetut CIA-agentit (yhtä tyhjän kanssa), poliisipäällikkö Gordon eikä Batman onnistu pysymään lainkaan perässä hänen juonissaan. Ajan henkeä myös on, että ruumiita syntyy kymmeniä ja kymmeniä. Kun Jokeri oli tappanut yhden studioyleisön Frank Millerin Yön ritarin paluussa, ei kai enää ollut paluuta siihen ettäkö Batman-pahikset voisivat vain kaavailla jotain pankki- tai museoryöstöä tai vastaavaa.

batman7

Batman esittelee tässä Nicolas Cagen myöhemmin tunnetuksi tekemän peliliikkeen.

Aparo piirtää erittäin notkeaa ja akrobaattista Batmaniä. Toiminta on myös aivan ensiluokkaisesti kuvitettua, tarkkaan mietitty ruutujako ja ”kuvakulmat” auttavat pysymään taistelujen tuoksinnassa paremmin kuin hyvin. Itse juonessa on muutamia rönsyjä liikaa. Robinilla on hädin tuskin mitään tekemistä, mutta ajoittain hän kuitenkin roikkuu mukana. Samoin aika yhdentekevä on CIA-agentteihin liittyvä petturuusjuoni, etenkin kun yksi agentti on niin epämiellyttävä ettei voi olla muuta kuin harhaan johtava ”red herring” ja muut totaalisen yhdentekevää taustamassaa.

batman5

Vanha kunnon kuminaamari normaalin naamion päälle -niksi. Miten Batmanin korvat jäivät peittoon?

Muuten sarjakuva on totaalisen posketon kissa- ja hiirijahti. Lopulta myös itse Reagan omassa persoonassaan tuodaan mukaan suojeltavaksi kuvioihin (koska kaikki muut kohteet pääsevät hengestään), KGBeast hankkii lelufiguurimaisen (vai fallisen) punaisen pyssyn kädentynkänsä tilalle, ja kaiken analysoinnin ja verisen nyrkkitappelun jälkeen Batman lopulta voittaa kamppailun lukitsemalla uupuneen vastustajansa komeroon.

 

Kyseessä ei voi sanoa olevan mikään elämää suurempi klassikko, mutta voi pojat tämä kyllä viihdyttää! Tässähän rupeaa ihan haikailla katsoa taas Cannon Groupin älyttömimpiä kasaritoimintoja iltapuhteeksi. Sääli että he saivat kasarin lopulla tehtäväkseen umpisurkean Teräsmies-elokuvan Uhka auringosta, eivätkä esimerkiksi Batmaniä. Siinä tapauksessa lopputulos olisi voinut olla jotain tällaista.

batman9

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, DC, Mainstream, Sarjakuvat, seikkailu, Supersankarit, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s