Roskasarjat: Masters of the Universe – the Comic Strip

heman3

first-look-newspaper-coverMitä ihmettä? Kallis, kovakantinen compendium on laskettu Roskasarjoihin? No, joo, itse painos on kyllä hieno, mutta sisältöä kuvaamaan sana sopii aivan sen varsinaisessa merkityksessä.

On paljon asioita, joita voi nostalgisoida, mutta Masters of the Universe -sarjalla on 80-luvun tuotoksista ehkä vähiten tekemistä laadun kanssa. Tökerösti leluja markkinoinut animaatiosarja oli aivan järjettömän typerä, sisälsi ehkä animaation historian kököintä jälkeä ainakin mainstreamissä, ja oli kaikilla tavoilla epäkonsistenssi sekoitus kirjavia aineksia kaikesta, jonka saattoi ajatella kiinnostavan aikakautensa 6-vuotiaita. Ehkä juuri typeryytensä vuoksi kuitenkin aihelma jaksaa yhä vain kiinnostaa. Siinä on jotain herttaisen viatonta, mikä on aika älyttömästi sanottu lelumainoksesta.

heman1

Suddenly, from the Shadows

Joka tapauksessa Masters of the Universe oli aikanaan todella iso juttu. Jopa niin iso, että He-Manin seikkailut laajenivat sanomalehtisarjakuvaan. Vuonna 1987 alkanut, pääasiassa käsikirjoittaja Chris Weberin ja piirtäjä Gérald Fortonin käsialaa ollut sarja sinnitteli peräti viisi vuotta satunnaisissa lehdissä. Loppupuolella suosio alkoi olla jo aika maanraossa. Muhkeaa jättipainosta varten sarjakuvien entisöijät saivat metsästää sarjakuvien mikrofilmejä ympäri Yhdysvaltoja ja myös Meksikosta ja Euroopasta asti.
Silti aivan kaikkia sarjoja ei kyetty paikantamaan. Etenkin opuksen loppupuolella puuttuvat stripit korvaa toisinaan vain tekstiplanssi, jossa turhankin yksityiskohtaisesti selvitetään, mitä puuttuvan päivän stripissä olisi tapahtunut.

heman7

”He-Man! He’s, he’s AWESOME!”

Jos aivojanne ei kivistä vielä liikaa, summaan vähän, mistä franchisessa on kyse. Masters of the Universe sijoittuu Eternia-planeetalle, jossa vallitsevat niin taikavoimat kuin tulevaisuusmainen tiede. Kuitenkin kyseessä on varsin feodaalimainen
kuningaskunta, jota hallitsee kuningas Randor Grayskull-linnassa. Randorin poika, prinssi Adam, on todellisuudessa maasta tulleen astronauttinaisen poika. En ole ihan varma, liittyykö tämä siihen, että hän kykenee kanavoimaan Grayskull-linnan taikavoimia.

heman9

Kun Adam huutaa ”I HAVE THE POWER” ja pitelee miekkaansa aivan väärin, muuttuu hän He-Maniksi, joka on käytännössä samannäköinen muskeliukkeli kuin Adam muutenkin, mutta hänellä on päällään vähemmän vaatteita. Kukaan ei silti huomaa, että Adam ja He-Man ovat yksi ja sama. Tämä on ehkä Eternian historian tyhmin asia, vaikka tuolle palkintopallille olisi muutenkin paljon tunkua.

heman6

Ohessa 80-luvun ummehtuneita sukupuoliasenteita. She-Raa tulee ikävä, mutta tämän oikeudet olivat jossain muualla.

Grayskull-linnaa ja Eternian herruutta tavoittelee myös häijy Skeletor apulaisineen. Epämääräisesti taikavoimia itsekin omaava paha maailman bodatuin luuranko Skeletor kai voisi tulla linnassa jotenkin väkevämmäksi, mutta sarjakuvassa jossa hän astelee linnaan tätä ei näytetä. Skeletor asuu itse Snake Mountainin linnassa, jota hallitsi muinoin käärmekuningas Hiss. Vielä yksi He-Manin arkkivihollinen on Skeletorin vanha opettaja Hordak, joka ei välitä niin taikavoimista, kunhan haluaa vain kerätä ylivoimaisen armeijan Eternian valloittamiseen.

heman2

Skeletoriakin keljumpi? Täytyy ihastella sitä, että luurankokin voi hiota.

Stripeille on annettava se kunnia, että ne tosiaan koettavat löytää pöhköstä perusasetelmasta uusia näkökulmia. Kaikki jutut eivät latistu pelkäksi He-Man vastaan Skeletor-matsiksi, vaan mukana on yleensä joku juju. Yleensä juju tosin on jokin uusi hahmo, jota voidaan nostaa mainostarkoituksessa esille, kuten vaikkapa Ninjor tai Mosquitor. Yllättävän paljon mukana heiluu myös MotU-elokuvasta tuttu keksijäpeikko Gwildor, ja liian vähän Scooby Doon kaltainen puhuva pelkuritiikeri Cringer, joka tykkää katsoa television omaisesta laitteesta sankarillisemman tiikerin seikkailuja.

heman8

Kun Cringer muuttuu Battlecatiksi, tämän persoonallisuuskin muuttuu itsevarmaksi. Mutta…. Adamin persoona on ihan yhtä tyhjä kuin He-Maninä???

Kuvituskin on paremman puoleista kuin animaatiosarjaan tottunut voisi kuvitella. Skeletorin ulkonäkö on tosin usein turhan hirviömäinen. Piirretyn alati äkäinen nasaaliääninen ja tupeloiva luupää oli sympaattisempi. Nytkin Skeletor saattaa tosin vaihtua uhkaavasta hahmosta vitsin kohteena olevaksi tampioksi käden käänteessä. Kyseessä on kuitenkin paljon mielenkiintoisempi ja moniulotteisempi hahmo kuin He-Man. Tylsän supersankarin tunnistaa siitä, ettei hänellä ole oikein mitään muuta tavoitetta kuin hyvän puolesta taisteleminen. He-Manissä tämä vieläpä yhdistyy jatkuvaan piilottelupelleilyyn kun prinssi Adamin täytyy aina käydä katsomassa yksi juttu juuri ennen kuin He-Man ilmestyy. Voisi luulla, että eternialaiset ovat kuin kouluikäiset lapset, jotka esittävät uskovansa Joulupukkiin vaikka kyseessä on ilmiselvästi joku lähisukulainen, koska se on heidän oman etunsa mukaista.

heman4

Selvästikin Masters of the Universe -sarjakuvat on suunniteltu luettavaksi hyvin lyhyissä erissä. Vähänkin pitempään kirjan kanssa ajan viettäminen käy erittäin uuvuttavaksi.
Kuitenkin seikkailut käyvät kiinnostavammiksi loppua kohden. Kertomus, jossa He-Man joutuu imaistuksi Liisa ihmemaassa -kirjaan on jo dadaismissaan hykerryttävää luettavaa.

heman5

Varmaankin tekijäät ovat olleet aika peruspuurtavia duunareita eikä mitään taiteellista vapautta haikailevia auteureja. Mukana olevista haastatteluista välittyy, että aikaa ja duunia muistellaan yhä lämmöllä, vaikkei siitä mitään erityisen ylevää sanottavaa sisällöllisesti olisikaan.

heman91

The Power of Good is Yours!

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, fantasia, Mainstream, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Roskasarjat: Masters of the Universe – the Comic Strip

  1. Paluuviite: Secret Wars vs. Crisis on Infinite Earths | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s