Nissinen & Westerlund: Kehittymättömät Ufot

ufot4

Sarjakuvan ulottautuminen muiden taiteiden reviirille on kiehtova aihe, mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Kun suhteesta populaarimusiikiin puhutaan, sarjakuvia ollaan yleensä tosin nähty lähinnä musiikille alisteisena, bonuksena levynkuorien välissä tai mainoksena bändin edesottamuksena. Kunnianhimoinen Kehittymättömät Ufot -projekti on sarjis ensin, mutta musiikki liittyy myös siihen erittäin olennaisesti.

ufotTakapiruna tässä toimii Jyrki Nissinen, renessanssinero, joka älyttömän upeiden sarjakuvien lisäksi toimii myös muusikkona punk/garage -akselilla esimerkiksi yhtyeissä Seksihullut ja Jyrki Nissinen & Isotissinen. Kehittymättömien Ufojen mukana tuleva CD ja vinyyli eivät ole kuitenkaan hänen käsialaansa, vaan Janne Westerlundin. Retromaiset syntikkasävellykset tuovat tunnelmaa, ja garagemmat räyhäykset sopivat sarjakuvan sävyyn.

ufot5Sarjakuva on Nissiselle tyypillinen räävitön ja äkkiväärä seikkailu, jossa päämäärätön ja seksuaalisuudestaan epävarma sekoilija ajautuu bändin kanssa aiheuttamastaan katastrofista aiemmin tutkimattomalle planeetalle ja rakastuu. Yhteiskunnan paineet ja inhimillinen (sekä ufomainen) ahneus ja kapeakatseisuus kuitenkin pitävät rakastavaiset erillään.

Levyn musiikki toimii samalla kuunneltavana ääniraitana sarjakuvalle. Itselläni oli hieman vaikeuksia synkronisoida lukutahtia musiikin kanssa. Tässä täytyy katsoa kappaleiden nimiä ja kuunnella levyllä lausuttuja repliikkejä sarjakuvasta ja koettaa saada ne kohdilleen. Ensimmäisellä puoliskolla tulee kiire, sillä tuntuu että Laskeutuminen/Gaala -kappaleen välissä tulisi olla vielä yksi biisi. B-puolen kanssa sitten onkin enemmän aikaa, mutta kun on tottunut viistämään ruudut läpi, joutuukin musiikin kanssa palaamaan usein pari sivua takaisinpäin.

ufot1

Kuten otsikosta saattaa päätellä, on sarjakuvassa tavattava ufoyhteiskunta primitiivinen, joskin tämä johtuu heidän omasta valinnastaan. Ennen sivistynyt yhteiskunta perustuu nyt kolmikantaan Nuijat, Muijat ja Nussiminen. Käytännössä ufot heiluttelevat näistä ennemmin nuijia, vaikka kolonialistinen ihmisyhteiskunta on heitäkin vielä raakalaismaisempi.

ufot2Tällä huumorin tasolla siis liikutaan. Nissisen panohuumori sentään ei pääasiassa ole ilkeää ja väkivaltakin on sarjakuvamaista. Jo alkukohtauksessa nähdään, että siihen turvautuvat melko huonosti voivat ja näköalattomat kurjimukset. Pakoon ääliöiltä ei pääse edes ulkoavaruuteen.

Nissisen sarjakuvista voi kysyä, onko niillä jotain syvempääkin sanottavaa vai ovatko ne vain sattumanvaraisia tuherruksia. Sanoisin, ettei ehkä Kehittymättömiä Ufojakaaan kannata ylevöittää lähtemällä purkamaan mitä se, tämä tai tuo kuvastaa. Kuitenkin Nissinen on punk-impressionisti; hän käsittelee inhorealistisia aiheita siitä, miltä tässä elinympäristössä tuntuu kun tulevaisuuden mahdollisuudet tunnutaan olevan viety. On kyllä mukana selvästi suoria piikkejä esimerkiksi ankeita, nihilistisesti turhaa kamaa kauppaavia ja mukarankistelevia tosi-tv -ohjelmia vastaan. Voi hyvin nähdä Jone Nikulan ja Duudsonit mielensä silmin kun katsoo Rokkiremonttia.

ufot6

Selvästi myös teos sijoittuu Nissisen tuotannossa kohtaan, jossa hän on pyrinnyt tekemään paremmin ja isommin. Vaikka hahmot ovat vähän kankeita, mukana on toimintaa, isoja kohtauksia ja mukavasti myös tasapainottavia ja tarinaa hengittämään auttavia fiilistelyruutuja. Auttaa kun soundtrack ei ole pelkkää räyhäpunkkia, vaan sisältää yhtä moninaisia tyylejä ja teemoja kuin itse sarjakuvakin.

ufot3

 

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): anarkismi, Huumori, Kotimaisia, Musiikki, Sarjakuvat, satiiri, seikkailu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s