Derf: My Friend Dahmer

mfd1

Night Visions -festivaali alkoi eilen ja ensimmäisten näytösten joukossa oli myös tuore filmisovitus John ”Derf” Backderfin sarjakuvasta My Friend Dahmer. Itse näen elokuvan vasta huomenissa, joten en nyt ole kommentoimassa sitä, vaan alkuperäistä sarjakuvaa.

My-Friend-Dahmer-200x309Backderf siis tosiaankin tunsi myöhemmin sarjamurhaajana tunnetun Jeffrey Dahmerin high schoolissa ollessaan. Sarjakuva kuvaa sitä kun yksinäisen ja omituisesti käyttäytyvän hyypiön ympärille kokoontui joukko nörtihköjä teinejä, joita hassu käytös huvitti. Oliko kyseessä ystävyys, vai nauroivatko he vain sosiaalisista normeista kiinni pitämättömälle tyypille, jota he luulivat oman tiensä kulkijaksi?

Sarjakuva on ajankohtainen ylipäänsä nyt Charles Mansonin kuoleman yhteydessä. Annamme sarjamurhaajille myyttisiä piirteitä, vaikka oikeasti he tapaavat olla aika säälittäviä ihmisraunioita. Derfin lähestymistapa Dahmerin elämään onnistuu tasapainottelemaan varsin ohuella viivalla; hänen onneton taustansa ja elämänsä kurjuus tulee hyvin esille. Kuitenkin itse teoista otetaan etäisyyttä eikä hän saa millään tasolla kunniaa raakalaismaisten tekojensa myötä.

mfd2

Kyseessä on myös nostalgiasarjakuva 70-luvun nuoruudesta, joka oli etenkin 90-2000 -luvuilla varsin suosittu aihe tekijöiden kasvettua ja saatua etäisyyttä tuohon ajankohtaan. Kuitenkaan Derf ei suostu katsomaan ajankohtaa nostalgialasien läpi. High schoolin tiukka nokkimisjärjestys, laitosmainen kaikkien yhtenäiseen muottiin asettaminen ja koulussa ja kotona leijuva väkivallan uhka eivät anna mairittelevaa kuvaa aikakaudesta.

dahmer3

Kuvitukseltaan näkyy Derfin tausta zinejen parissa. Hahmot ovat jäyhiä ja hieman laatikkomaisia, mutta tarvittavat piirteet, ilmeet, eleet ja muut kuvitetaan selkeästi. Derf onkin kuvaillut, miten epätavallisen jäyhästi Dahmer liikkui, joten piirrosjälki kuvastaa tätä varsin hyvin. Pääasiassa tärkein ilme kuitenkin on tympeä, tyhjä katse, jota ei pysty lukea. Taustoissa ja miljöissä on tarpeeksi yksityiskohtaisuutta, jotta läsnäolon tuntu välittyy.

dahmer4

Nuori Dahmer huvitteli pilkkaamalla vammaisia. Ääliömäiselle käytökselle ja sen hyväksymiselle annetaan sopivan halveksuva konteksti.

Sarjakuvan ydinajatus on, että nuoret emotionaalisesti kehittymättömät ihmiset jätetään usein huomiotta ja tärkeässä kehitysvaiheessa oleilemaan keskenään. Dahmerin käytökseen, ja selkeään alkoholismiin oltaisiin voitu puuttua ajoissa jos tahtotilaa olisi ollut.Samoin tämän latentin homoseksuaaliset piirteet nujerrettiin väkisin painostamalla, mikä jätti kokemattoman nuoren hämmentyneeksi ja turhautuneeksi.

dahmer5

Näin poissa tolaltaan olevan hyypiön onnessa on jotain todella häiritsevää, vaikka sellainen ajatus onkin sikäli ikävä.

Aikuiset luistivat vastuustaan nuoren mielenterveysongelman helpottamiseksi tuolloin ja seuraukset olivat turmiolliset. Selvästikään virheistä ei olla opittu, sillä vastaavia nyrjähtäneitä nuoria tekee karmivia veritekoja yhä nykyään. Periamierikkalaisessa, individualistisessa esikaupungissa kuitenkin yhteisön osuus yksilöiden tukijana helposti jää väheksytyksi asiaksi.

dahmer6

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, Hall of Fame, Ihmissuhteet, Kasvutarina, Koulun kauhuja, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s