Tanaka: Gon

vmj17k1tg6zi4lzgor0q

2996760-01Gon oli varmaankin ensimmäisiä mangoja, joita sain käsiini. Gon ei kyllä olekaan mitenkään tavanomaista mangaa, vaan se puhuu omaa kieltään, joka toimii ihan yhtä hyvin 90-luvun lama-Suomessa kuin Japanin metropoleissa. Gonissa merkittävintä on nimittäin sanaton tarinankerronta.

Gon siis kertoo pienestä dinosauruksesta, joka ilmaantuu aina milloin mistäkin maailman laidalta. Gon on väkivahva ja usein varsin nälkäinen. Gon ei myöskään pidä kiusaajista. Gon antaa isän kädestä sellaisille pedoille, jotka hyökkäävät pienempien ja heikompien kimppuun. Gonilla ei ole käyttöä luonnon laeille, hänhän itsekin rikkoo niitä jo olemalla poissa omalta mesotsooiselta maailmankaudeltaan.

gon5

Gon on upean pikkutarkasti piirrettyä. Gon on myös elokuvamaisen liikkeen juhlaa. Gonin piirtäjä, Masashi Tanaka, hakee tarkat referenssit kustakin kuvaamastaan eläinlajista ja näiden luontaisesta ympäristöstä. Gon voi täten myös opettaa kaikenikäisille lukijoille jotain maailman eläimistöstä, vaikkei kyseessä nyt mikään opetussarjakuva ole.

gon1

Gonin eläimet ovat myös erittäin ilmaisuvoimaisia, ja inhimilliset ilmeet ja eleet suorastaan näyttävät pukevan niitä. Gon itse on vain se irrallinen elementti, naurettavan näköinen pehmolelu, jonka kyvyt ovat lähes yliluonnolliset.

gon2

Gonin keskushenkilön sympaattisuuden aste vaihtelee. Gonilla on joskus varsinaisen mulkkuja piirteitä. Gon ainakin saa paikan kuin paikan luonnon mullin mallin.

Gon on myöskin varsin kaavamainen sarja, jonka osat ovat usein lähes täysin samanlaiset. Mutta yhtä kaikki Gon on hieno sarjakuva. Gon käy ihan mallikirjaesimerkiksi siitä, miten dialogi on oikeastaan sarjakuvassa pelkkä turha lisäelementti.

gon4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): animals, fantasia, Hall of Fame, Huumori, Manga, Mykkä, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s