Tarkastaja Ankardo: Ensimmäiset tutkimukset / Koiran paluu

ankardo4

Alkaa olla taas tarpeeksi masentavan harmaa ja sateinen sää, että kaupungissa asuja tuntee olevansa kuin halvassa dekkarissa. Tällaiseen olotilaan tietysti sopii lukea Benoît Sokalin (1954-) dekkariparodiaa, ankardo2jossa se tavallinen kyyninen, viinaan ja naisiin menevä ja rähjäinen yksityisetsivä on ankka, Tarkastaja Ankardo.

Tarkastaja Ankardon tutkimuksia on ilmestynyt jo lähes 40 vuotta, mutta sanoisin silti että parhaat tarinat tehtiin Sokalin nuoruudessa. Konsepti oli tuona aikana vielä suloisen venyvä; ei ole ihan selvä vielä, kerrotaanko niissä yhteiskunnassa, joissa ihmiset on kuvattu eläinhahmoina (esimerkiksi Blacksadin tapaan), vai onko maatilan eläimillä omanlaisensa näkökulma varsin arkiseen elämään ihmisten kokemustilan ulkopuolella.

ankardoVuonna 2011 suomeksi julkaistu albumi Ensimmäiset tutkimukset vaihtelee näiden kahden näkemyksen ulkopuolella. Se sisältää lyhyitä tarinoita, joilla on tietty jatkumo, mutta lukijan kiusaksi silti ristiriitoja ja epäselvyyksiä piisaa. Ankardo kohtaa ensi kertaa Clara -variksen, jonka kanssa hänellä on kuolettava viha-rakkaussuhde. Sekä Ankardo että Clara kuolevat moneen kertaan albumin mittaan, ja tämä mitätöidään aina seuraavan tarinan alussa, joskus vippaskonsteilla (alkuperäisen Ankardon poikako tässä seikkailikin?) ja joskus taas aika lailla selittämättä.

ankardo3

Alun perin mustavalkoisina julkaistut jutut näyttävät aika synkeiltä uudella värityksellä.

Sokal käsittelee hahmojaan arkkityyppeinä, ja siten ne ovat omalla tavallaan kuolemattomia. Tiettyä jännitystä ja karuutta kuvaa tietysti se, että hengenlähtö on aina lähellä.Eläinten maailmassa vahvin syö hitaammat, mutta Ankardon maailmassa on aina monimutkaisempia ja poliittisempia valtasuhteita pelissä. Jokainen on vain omalla asiallaan ja petturuus seuraa kellontarkasti. Hiljakseen Sokal saa asetettua maailmansa perussäännöt voimaan.

Nihinäiden alkuperäisten, 70-luvun lopun seikkailuiden pääasiallinen tarkoitus on naurattaa. Myöhemmissä Ankardo-albumeissa on tuntunut unohtuvan herkästi, että tarkoitus on parodioida pulp- ja dekkarikliseitä. Näissä on vielä anakrkistista liioittelun ja överiksi vetämisen meininkiä.

ankardo1

ankardo6Sama ajatus jatkuu albumisarjan varsinaisessa ensiosassa Koiran paluu. Tosin Ankardo on tuossa albumissa vain sivuhenkilö, ja sen varsinainen sankari on Fernand-koira. Ankka varta vasten kieltäytyy sankarihommista, mutta näyttäytyy avainkohdissa, selkeyttäen juonta Fernandille, joka ei itse vaikuta olevan kovinkaan terävä. Juonessa omilla reissuillaan ollut hauva palaa kotikaupunkiinsa, mutta joutuu huomaamaan  rakastettunsa Gilberten olevan kadoksissa, kotikulmien olevan gangstereiden ja susien hallussa, ja vielä kauhukseen että mystinen tohtori Kartler tekee hämäriä hommia laboratoriossaan.

 

ankardo7

Albumissa näkyy jo Sokalin mieltymys sekoittaa kauhusta tuttuja aineksia dekkarisoppaan.

Fernand voi olla koirien joukossa kovin juomari ja tappelupukari, mutta selkeän väkivaltaisen ylivoiman edessä hänkin on aika avuton, ja vaara uhkaa häntä jatkuvasti. Kuvituksessa ollaan päästy Ensimmäisten tutkimusten turhankin rähjäisestä kuvastosta osastolle, jossa hahmot eivät ole enää kuvottavan rumia, mutta silti epäsuhtaisia ja täten kiinnostavan näköisiä. Jälki alkaa olla jo aika ikonista, ja kaukana myöhempien albumeiden sliipatun tylsästä perusjäljestä. Jos tarina kuvaa rähjäisiä baareja ja kujia, on sen hyvä heijastua myös kuvitustyyleissä.

ankardo5

Näin tylysti yksityisetsivämme käyttäytyi kun hänellä ei ollut vielä sankarin viittaa kannettavanaan.

Sinänsä tuntuu siltä, että vakuuttelustaan huolimatta sivustakatsojan osa ei tunnu sopivan liian suuren persoonallisuuden saaneelle ankalle. Tämän jälkeen ei Sokalin tuotannossa juuri olekaan jätetty antamatta Ankardolle kirkkainta spottivaloa.

ankardo8

Vuonna 2012 Sokal vieraili Helsingin sarjakuvafestivaaleilla ja piirsi minulle tämän Ankardon Ensimmäisiin tutkimuksiin.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): animals, belgium, Hall of Fame, Huumori, parodia, rikos, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tarkastaja Ankardo: Ensimmäiset tutkimukset / Koiran paluu

  1. Paluuviite: Eronen: Jaiksfukin | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Heikkilä & Paretskoi: Vanhat Herrat | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s