Roskasarjat: Täh..?! Marvel-parodiaa

täh1

Täh-1_93-KansiSemicin Parodia-sarjassa on ilmeisesti julkaistu aikanaan vähän kaikenlaisia albumeita laidasta laitaan. Yleisesti erilaista kökköä seksihuumoria sisältäneissä albumeissa ovat oman kokemukseni mukaan kokokohdat vähissä. Mutta jo lapsuudestani asti on kantautunut albumi 1/1993, joka pohjautuu Marvelin omiin What The..?! -sarjoihin. Luin pienenä Suomen MADin ystävänä nämä jutut röhötellen, vaikken juurikaan tuntenut vielä Hämähäkkimiehen ulkopuolelta Marvel-hahmoja.

Yllättäen albumi kantaa edelleen. Sen tyyli on selkeästi velkaa Harvey Kurtzmannin käsikirjoittamille muinaisille sarjakuvalehti-ajan MAD-jutuille, joissa joka kuvaan on ujutettu ekstravitsejä. Huikeaa on myös, että Marvelin laatutekijät, kuten Mike Mignola, Al Milgrom ja Peter B. Gillis on päästetty nälvimään omaa ruokkivaa kättään ihan kunnolla. Albumin juttuja ovat myös tehneet MAD- ja Cracked-veteraanit kuten Bill Wray ja John Severin.

täh2

Tykkään Tunarin rintakallon ilmeistä tässä jutussa.

Albumi on helppo ajoittaa aiheidensa puolesta 80- ja 90-lukujen vaihteeseen. Albumin avaa Gillisin ja Hilary Bartan parodia The Punisherista, joka on suomeksi luontevasti kääntynyt Tunariksi. ”Sillon piänet jalat” toteaa joku. Ääriyrmy asefetisisti, joka ampuu pikkupoikia ja vanhoja mummoja onkin  varsin hyvä irvailun kohde. John Severinin tussit tuovat naurettavan näköisen äijänkyrmyn maininkeihin alkuperäisissäkin olevaa noir-tunnelmaa. Sarjakuvamaiset hahmot ovat varsin Bill Elder-tyyliä.

täh3

Mikähän tuo Pentti Pirulainen on alkukielellä?

Pienen videopeleille irvailevan välimainoksen jälkeen päästään Bill Wrayn Conan Barbaari -parodiaan. Tässä Moanin’ on saanut Arnold Schwarzeneggeriltä etuhampaiden välissä olevan raon ja Prinssi Rohkea -sarjoista polkkatukan. Wray sekoittelee ilolla mukaan Hanna-Barbera -piirroshahmoja, hirveästi anakronismeja, Basil Wolvertonin kammotusten näköisiä naisia ja kaiken huipuksi itse Groon. Tätä parodiaa tehdessä ei varmaankaan tullut mieleen, että Groo ja Conan tulisivat kohtaamaan joskus ihan virallisestikin. Pidän Wrayn hahmojen elastisuudesta, he voivat näyttää aivan erilaisilta ruudusta toiseen, mutta heidän olemuksestaan ei kuitenkaan mene kertaakaan sekaisin.

täh5

Äiti, mitä heidän naamassaan on vikana?

Woof’R’Eam tietysti pilkkaa Marvelin mehevää mutanttia, mutta itse Al Milgromin ja Mike Mignolan toimesta. Lapsena tämän tarinan ylilyöty väkivalta räjäytti tajunnan, enkä päässyt yli esimerkiksi kasvoiltaan silvotuista Ryhmä-X:läisistä. Merkilliseen aikaan on sarja tehty, kun samaan tiimiin ovat mahtuneet Storm, Havok, Dazzler, Longshot ja alkuperäinen Tajunta. Vitsin loppuhuipennus on jo aika vanhentunut läppä, mutta muuten hyvin Marvelin talon sisältäkin on havaittu Wolverinen pohjimmainen typeryys.

täh6

Jaha, mitä on päivälliseksi?

Lapsena minua huvitti Simpsonit-tyyliin tehty Doc Simson -sarja, vaikken ollut Hulkin psykiatrikaverista silloin kuullutkaan. Supersankarien kallonkutistaja on kyllä hyvä idea, vaikkei ihan väänny Simpsoneiden maailmaan grafiikan ulkopuolella. Frasier -parodia olisi ehkä osuvampi.

täh9

Lehdykän heikoin juttu on jätetty viimeiseksi, sillä kyseessä on DC:n naapuripöytään huutelu Pätkämies II. Batman Returns -elokuvaa on lähdetty irvailemaan ilman, että on tiedetty elokuvasta juuri muuta kuin pääosanesittäjät. Siispä homma valahtaa nopeasti myös ensimmäisen Batman-elokuvan parodiaksi, koska ”tämä on jatko-osa, emme tarvitse mitään uutta!” Tässä tarinassa on kuitenkin kököimmät vitsit, eikä sinänsä helposti parodioitavan 90-luvun Bat-kitschin saati Tim Burtonin vielä tuolloin omaperäisen kahelin tyylin asteille päästä.

Jottei koko albumista jää paha maku suuhun, jää loppuun sarjisfaneille irvaileva lyhyt juttu nimeltä:

täh91

Jutussa on varsin hauskaa fanipojille irvailua, vaikka sen olisi ehkä voinut tiivistää sivua lyhyemmäksi. Tiedä myös sitten, kuinka hyvin se puri kotimaisiin vastineisiinsa.

Mutta kaiken kaikkiaan Täh..?! on yllättävänkin hauska ja taidolla tehty vanhan koulukunnan MAD-pastissi. Sen huonoimpana puolena se ehkä sai jotkut uskomaan, että muissakin Parodia-sarjan albumeissa olisi jotain laadukasta.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Sarjakuvat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Roskasarjat: Täh..?! Marvel-parodiaa

  1. Paluuviite: Roskasarjat: Toxic Avenger- eiku Crusaders | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s