Cornellá: Mox Nox

nox5

Cornella_MoxNox_Cover.pngSosiaalisen median aikakaudella  osa sarjakuvataiteilijoista on oppinut hyödyntämään formaatteja aivan uudenlaisella tavalla. Seuraan itse sekä Twitterissä että Instagramissa espanjalaista taiteilija Joan Cornelláa (1981-), jonka sanattomat sarjakuvat eivät tarvitse kääntämistä ja yksinkertaisella piirrostyylillä myös helposti luettavissa vaikkapa puhelimen näytöltä.

nox4

Halinalle auttaa.

Cornellán teokset ovat brutaaleja, vulgaareja ja erittäin hauskoja. Niistä on luettavissa myös kritiikkiä nykyisestä elämänmenosta, jokaisen meistä narsistisista piirteistä ja tunteettomasta suhtautumisesta heikompiin – ja toki myös sosiaalisen median valtaamasta elämäntavasta. Cornellán työt ovat usein ainakin jollain tasolla surrealistisia, mutta harvemmin ne heittäytyvät aivan kunnolla dadaismin syövereihin, vaikka ei sekään hänelle tavatonta ole. MoxNox-kirjasessa on myös mukana hyvin tuota oudompaa osastoa.

nox3

Noxin monessa sarjassa vierailee esimerkiksi tuo outo koiramaskotti mitä yllättävämmissä paikoissa.

Cornellán työt kuuluvat ehkä samanlaiseen tyylisuuntaan kuin White Cube. Siinäkin näennäisen yksinkertaiset piirroshahmot ja pääsi vitsi toimivat omalla tasollaan, mutta myös tarkemmin ajateltuna jutuissa on syvempiäkin merkityksiä ja nokkelaa pohdintaa. Cornellán hymynaamaiset nappisilmät ovat hankalia kivikasvoja lukea, mutta kontekstin perusteella niistä saattaa löytää paljon kompleksimpiakin tunteita.

nox6

Jekku menee pieleen. Ruudun ulkopuolinen todellisuus on sarjakuvapiirtäjälle hyvin vitseihin niitettävää kauraa.

Ja sitten vielä siitä huumorista. Ei kai tule kenellekään yllätyksenä, että itseäni huvittaa täysin perinteisten käytöskoodien ja moraalien murskaaminen tavalla, jossa veri ja eritteet lentävät. Cornellálla on tapa löytää ihmisyydestä ne ruumiillisuuden groteskimmat puolet kuin myös käyttäytymisen pimeimmät nurkat ja vääntää armotta niistä vitsiä. Kirkkaat värit ja yksinketrtaiset asetelmat vain lisäävät näiden tehoa.

nox2

Sarjakuvien usein esitettämä kysymys on: oikeuttaako hyvä tarkoitus pahat keinot.

Kaikkiaan kuitenkaan en pidä Cornelláa vain shokkiarvon avulla leikittelijänä, vaan pohjimmiltaan aika huolestuneena siitä, mihin maailma ja ihmisyys on menossa jos tätä rataa jatketaan. Tämä on sopivaa mietittävää itse kullekin tänä perjantai 13. päivänä.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): anarkismi, Huumori, Mykkä, Sarjakuvat, surrealismi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Cornellá: Mox Nox

  1. Paluuviite: Kamagurke & Seele: Cowboy Henk | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s