Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 11

rantanplan1

Lucky Luke -arviosarjassa on tähän mennessä jäänyt varsin pienelle huomiolle eräs sarjan suosituimmista sivuhahmoista. Siispä tämänpäiväinen tekstimme käsittelee vankilakoira Ran-tan-plania. Katsastamme hauvelin ensiesiintymiseen albumissa Daltonien jäljillä (1962/1975) ja tämän keskeisimpään rooliin Morrisin ja Goscinnyn alkuperäisissä kertomuksessa albumissa Ran-Tan-Plan saa perinnön (1973/74). Tästä eteenpäin hahmon nimi on tässä artikkelissa kirjoitettu ilman tavuviivoja.

rantanplan5

Jolly Jumper osoittaa, mihin suuntaan hänen näkemyksensä on menossa jo ennen kuin tietää Rantanplanista mitään.

Rantanplanhan esiintyy aina niissä albumeissa, joissa ovat mukana Daltonin veljekset. Daltonien jäljillä oli alun perin kolmas Daltonit-albumi, joten Rantanplan oli viimeinen oleellinen elementti, joka niihin vielä tarvittiin. Äärettömän tyhmä, mutta toki ruualle perso koira onkin kuin vielä liioitellumpi versio Averell Daltonista. Vastaavasti Joe Dalton kokee koiraa kohtaan vielä syvempää inhoa kuin itseään tyhmempää ja lempeämpää veljeään. Lucky Luke puolestaan arvostaa Rantanplanin pohjimmaista ystävällisyyttä, jota korostaa aina tavatessaan. Tunnetusti Jolly Jumper puolestaan pitää koiraa luonnonoikkuna ja avoimesti halveksuu tämän saamaa huomiota.

rantanplan2

daltonienSikäli kun Rantanplan on parodia älykkäistä lainvalvojakoirista, kuten Rin-Tin-Tinistä, on se itsekin jokseenkin tietoinen siitä, miten sankarikoiran tulisi käyttäytyä. Ongelmaksi sillä koituu lähinnä se, ettei se osaa tunnistaa tosimaailmasta, ketkä ovat sankareita tai konnia, tai muutenkaan tulkita tilanteita oikein. Daltonien jäljillä -albumissa koira on vielä hieman itsetietoisempi kuin myöhemmin, ja esimerkiksi osoittaa katumusta möhlittyään.

Kun Daltonit pakenevat jälleen kerran, saa hommasta nuriseva Lucky Luke vankilasta mukaansa Rantanplanin avustamaan roistojen kiinniotto-operaatiossa. Vaikka koira johtaa cowboyn moneen otteeseen harhaan, saa hän lopulta Joe Daltonin kiikkiin. Vastaavasti Averell nappaa Rantanplanin. Kun koira osoittaa häntä kohtaan kiintymystä, asettuu yhdessäolo Averellille tehtävien arvoasteikon kärkeen. Goscinny vetää useita selkeitä yhtäläisyyksiä lännen tyhmimmän koiran ja lännen nälkäisimmän desperadon välille. Harvinaista kyllä, albumissa Averell osoittaa myös organisointikykyä ja muodostuu kahden valjumman veljensä ohi Daltonin jengin johtajaksi Joen poissaollessa.

rantanplan3

Goscinny vihjaa melko selkeästi, että pitää Rantanplania viidentenä Daltonina.

Rantanplanin tyhmyys tekee siitä arvaamattoman elementin ja sen toiminta avittaa kumpaakin puolta vuorollaan. Hauskasti sekä Luke että Averell koettavat myös suojella viattoman eläimen henkeä kesken tulitaistelun. Toki lopulta koira epähuomiossa auttaa saamaan Daltonitkin jälleen telkien taakse.

daltonienjaljilla

200px-rantanplan_saa_pDaltonien suhtautuminen koiraan on täysin erilainen albumissa Ran-Tan-Plan saa perinnön. Vankilaan saapuu juristi kertomaan, että Rantanplan on perinyt mittavan omaisuuden, johon kuuluu mm. loistohotelli ja pääosa Virginia Cityn kiinalaiskorttelin kiinteistöistä. Jos koira kuolee, menee omaisuus Joe Daltonille. Siispä läpi albumin Joe yrittää nitistää Rantanplanin, ja kiinalaiskuvioissa liikkuva Averell puolestaan syödä tämän.

Perintö-albumi oli lapsena ehdoton suosikkini sarjasta. Goscinnyn kirjoittama Daltonien kohellus onkin tässä albumissa varsinkin hulvatonta, kuten myös Morrisin kuvitus on huikeimmillaan. Läpi albumin panin merkille esimerkiksi sivujen ruutukompositiot, jotka peilaavat usein toisiaan. Tarkkaan määritellyt ruutukoot tekevät komedian ajoittamisesta partaveitsen terävää. Omassa albumissani on lisäksi vielä aika uniikin oloinen psykedeelinen väritys, joka lisää tunnelmaa.

rantanplan6

Jännittävää sarjakuvakerrontaa. Tältä näyttää kun piirros ja väritys tukevat toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Albumissa puolestaan huonona puolena ovat jälleen rotustereotypiat, tällä kertaa kiinalaisista hahmoista. panin merkille, että esimerkiksi Britanniassa albumia ei ilmeisesti ole julkaistu lainkaan Cinebookin sarjassa. Kiinalaiset ovat albumissa keltaihoisia, vinosilmäisiä, nököhampaisia, lettipäisiä ja pukeutuvat pääasiassa silkkikaapuihin ja teräväkärkisiin kaislahattuihin. Heidän johtajansa on fumanchumainen triadinjohtaja. Jo siis rodullistettujen hahmojen ulkomuoto on nykypäivän näkökulmasta melko kavahduttava.

rantanplan7

Vaikka on tätä piirrettäessä varmasti tutkittu referenssikirjasto jos toinenkin. Ovatkohan kirjoitusmerkit autenttisia?

Kuitenkin tarinan pointti on pitkälle siitä, että muiden lännen asukkaiden usein ylenkatsomat kiinalaisetkin ansaitsevat arvonsa, sekä omistaa omat asuinalueensa. Goscinny repii myös huumoria siitä, miten ääliömäisiä Daltonin veljesten käsitykset kiinalaisista ovat. Averellilla on fiksaatio koiran syömisestä, kun taas William uskoo laukomansa Tsing Tsang Tsung -kielen olevan nokkela tapa sulautua kiinalaisten joukkoon.

Kun pääasiassa albumi on muiden hahmojen reagointia Rantanplanin muuttuneeseen asemaan, pääsee itse keskushahmo aluksi varsin vähän esille. Vasta lopussa se saa muutaman sivun segmentin pelkästään itselleen. Karannut koira yrittää niissä selvitä yksin erämaassa, kahden mailin päässä kaupungista. Ne ovat jo selkeästi ennakointia Goscinnyn menehtymisen jälkeen ilmestyneelle Rantanplan -spinoff-albumisarjalle.

rantanplan8

Rantanplan syö sieniä ja saa oman Dumbon vaaleanpunaiset elefantit -kohtauksen. Morris ja Goscinny olivat tässä vaiheessa 70-lukua jo pohtimassa animaation mahdollisuuksia.

Rantanplan saa perinnön on likellä olla aivan Lucky lukejen ylintä kermaa, jos kiinalaisosuus ei menisi niin överiksi. Mukana on paljon ikimuistoisia juttuja, kuten saippuapalasta vuoltu pyssy, keltamaksainen vankilanjohtaja ja Daltonit pyörryksiin puhuvat asianajajat Chester, Chester, Chester & Chester.

rantanplan9

Koko sarjan parhaita vitsejä. Huomioi muuten, miten Morris peilaa Averellin asentoa läpi rivien.

Annetaan molemmille albumeille neljä Daltonia. Ilman Rantanplania Daltonin veljesten toilailujen seuraaminen ei olisi läheskään yhtä hauskaa.

daltons4

daltons4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): animals, Huumori, koira, Komedia, Lucky Luke, Mainstream, parodia, Sarjakuvat, seikkailu, western Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 11

  1. Paluuviite: Daltonin veljekset 60 v. | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s