Lucky Luke -joulukalenteri: Luukut 6-8

arizona1

No niin, arvasihan sen, että joulukalenterin tekeminen ei ihan noin vain onnistu ja että aukkoja saattaa syntyä. Itsenäisyyspäivänä ajattelin kirjoittaa kotimaisesta sarjiksesta vaihteeksi, mutta vielä rikollisempaa on se, että eilinen jäi välistä. Eilen oli nimittäin juuri se päivä, kun tuli kuluneeksi 70 vuotta Lucky Luken ensiesiintymisestä Spirou-lehdessä 7.12.1946.

arizona2

Tältä hän näytti silloin.

Tuon juhlan kunniaksi katsastankin tässä ajan tasalle vievässä postauksessa kolme albumia Luken varhaisseikkailuja; ensimmäiset seikkailut sisältävä albumi tunnetaan nimellä Arizona (ransk. Arizona 1880), ja se koottiin alun perin ranskaksi yksiin kansiin ensin 1949, sitten 1951. Suomeksi se ilmestyi ensi kerran 1979. Kaksi muuta albumia ovat alun perin kolmantena julkaistu Suuri rodeo (Rodéo), ja alkuperäisen suomenkielisen julkaisusarjan 74. ja viimeinen albumi Läntisen taivaan alla (Sous le ciel l’Ouest), joka oli alkuperäiskielellään kaikkiaan neljäs albumi. Kaikki albumit ovat koosteita lyhyemmistä seikkailuista.

arizonaArizonan kannalta minulla kävi niin, että en saanut suomenkielistä albumia käsiini, mutta löysin kirjastosta englanninkielisen. Kuitenkaan Cinebooksin brittijulkaisu ei vastaa suomalaista versiota muuten kuin nimitarinaltaan. Suomessa on mukana myös tarina Dick Diggerin kultakaivos – ranskankielisen maailman julkaisusarjan ensimmäisen albumin johtotarina. Cinebooksilla puolestaan on valikoima muita seikkailuita. Suomialbumien puristit voivat siis aloittaa nurinan, että minulta jäi jotain oleellista välistä.

René Goscinnyn uskomattomia kirjoittajantaitoja arvostaa aina, kun näkee, miten joku muu käsittelee hahmoja, joista hän niin virtuoosimaisesti sai lypsettyä komiikkaa. Ennen kuin Goscinny astui puikkoihin, piirtäjä Morris käsikirjoitti Luken alkupään seikkailut itse. Nämä tarinat ovat paljon animaatiomaisempia (Morrishan sai oppinsa animaattorina) ja yksioikoisempia lasten seikkailuita. Ne muistuttavat paljon vaikkapa Aku Ankan taskukirjojen Mikki ja Hessu -seikkailuita, kunhan taustana on villi länsi. Olen varma siitä, että ilman Goscinnyä koko sarja olisi pyyhkiytynyt historian hämärään, eikä sitä oltaisi käännetty esimerkiksi suomeksi.

arizona3

Whiskey tietysti tarkoittaa elämän vettä.

arizona5

Naisilla kerskailua Lukelta? Siitä puhe, jne.

Luke itse on aluksi hyväntuulinen ajjelehtija, muistuttaen ulkonäöltäänkin Toy Storyn Woody -nukkea. Myöhemmissä vitsisarjoissa Luke kehittyy Quentin Tarantinon näköiseksi liiterileuaksi, joka joko antaa tai saa opetuksia. Rodeo– ja Läntinen taivas -albumeissa puolestaan on jo pitemmälle kehitetty hahmotyyppi, joka näyttää ja tuntuu Tintiltä – varsin persoonattomalta reagoijalta siis.

Oikeastaan ainoa elementti, joka on säilynyt Lucky Lukessa samanlaisena näiltä ajoilta, on Jolly Jumperin hahmo; hevonen on aina ollut luonnottoman viisas, mutta myös ilkikurinen pilailija jolla on häijy puolensakin, jos joku hänet suututtaa. Jollyn ulkomuoto muuttuu pyöreämuotoisesta piirroselokuvahevosesta laihaksi, aidomman malliseksi kaakiksi. Jutustella Jolly ei näissä sentään vielä osaa, vaikka myöhemmissäkin albumeissa ei vaikuta siltä että muut kuin toiset hevoset häntä ylipäänsä ymmärtävätkään.

arizona4

Jollyllä on oma pieni dominointi-seikkailu muun ohessa.

Ensiseikkailussaan Arizona 1880 (harvinaista muuten, että ajanjakso ilmoitetaan LL-seikkailussa) jodlaava Lucky Luke tulee hätiin kun pikkupoika on todistanut postivaunuryöstön. Jolly Jumperin kanssa hän nostaa kaatuneet vaunut ja ratsastaa kaupunkiin, jossa vähemmän yllättäen saluunassa törmää roistoon, joka kerkeää huijata korteissa, uhkailla ihmisiä rikkinäisellä pullolla ja toki aloittaa massiivisen kapakkatappelun. Löytyisikö vielä johtolanka, joka johtaisi hänet postivaunuryöstöön? Lopussa Luke ja Jolly ratsastavat tietenkin auringonlaskuun, joskin nyt huuliharppua soittaen, eikä laulaen.

arizona6

Toinen Cinebookin albumiin koottu tarina tuo Luken kimppuun vankilasta pakenevan arkkikonnan, Cigarette Cesarin. Ilmeisesti he ovat kohdanneet aiemminkin, koska Luke lupaa seriffille vapaaehtoisena napata Cesarin. Tässä tarinassa on jo paremmin parodiahenkeä, Luke ilmaantuu Cesarin eteen Tex Averyn Lurpan tavoin aina milloin mistäkin, mihin vain hän menee. Sarjat sykkivät eteenpäin vauhdikkaasti ja piirrosjälki on letkeää. Paha vain, että Morrisin huumorintaju ei ole paras mahdollinen. Vitseissä tökkii ajoitus, monipuolisuus ja yllättävyys. Meksikolaisia pannaan jo halvalla ja käydään härkätaistelussa, mistä en oikein pidä.

arizona7

Näin se homma vastaanotetaan.

Yllättävää häijyyttä osoittaa, että molemmissa tarinoissa Luke vihjaa jättämilleen konnille, että näitä odottaa varma hirttotuomio. Cigarette Cesarille annetaan jopa viimeinen savuke, jonka pään Luke ampuu poikki. Harvinaisen julmaa kuolemanrangaistusmeininkiä näin lapsille suunnatussa sarjakuvassa.

lantisen_taivaan_allaAlbumin Läntisen taivaan alla avaa myös uuden arkkikonnan esittelyllään, Rip Cigarette Cesar. Lukea vastassa on nyt Liipaisin-Joe, tyyppi joka näyttelee ensin hyvistä, mutta tökerösti valehtelee Lukelle joka asiasta päin naamaa, mikä saa hänet epäilemään. Liipaisimen ideana on varastaa Jolly Jumper, jotta voittaisi suuret hevoskilpailut. Plan B:nä on käyttää kilpailuiden luomaa hämyä verhona ja käydä kassakaappivarkaissa samaan aikaan. Mihin siinä tarvitaan noin hyvää hevosta, sitä ei selvitetä. Lapsethan ovat huonoja hoksaamaan juoniaukkoja, eikö?

arizona8Hevoskilpailut antavat Morrisille mahdollisuuksia tehdä Wacky Races -tyylisiä petkutuspiloja, jotka ovat nykypäivän mittapuulla aikansa eläneitä. Ehkä ne huvittivat 40- 50-luvun vaihteessa. Pirteää tarinaa on joka tapauksessa helppo seurata. Luke nappaa Joen kiinni varsinaisella sadismilla, saaden jollakin ilveellä kaikkiin autiomaan keitaisiin Myrkytettyä-kyltit ennen kuin Joe ehtii paikalle. Janoon nääntynyt Joe on helppo noukkia kiinni. Nyt Luke pääsee lopussa tekemään vähän hyväntekeväisyyttäkin, mikä on oudon imelää, mutta kompensoi vähän hahmon sadistisuutta.

arizona9

Lucky Luke karjanajossa näyttää cowboyn cowboyn tehtävissä. Se on aika tyhjänpäiväinen ja tylsä tarina, mutta Luken luonne on tässä selkeämmin totuttua karskimpi. Eikä hän ole enää kaikessa hyvä; hänen laulunsakin on niin kamalaa että saa lehmät pillastumaan. Roistona on valkoinen ja meksikolainen karjavaras, jotka ovat täysiä tunareita, ja jäävät nalkkiin käden käänteessä.

Suuri taistelu -sarja muistuttaa huomattavissa määrin Romano Scarpan Mikki ja Hessu -sarjaa, jossa Hessu sai yliluonnolliset voimat ja hänestä tuli tähtinyrkkeilijä, jota Mikki manageroi. Lucky Luke on Mikin asemassa, ja varsinainen tähti on hidasälyinen, mutta väkivahva Percival. Tavoitteena on tienata rahat Killer Kellyn selättämisessä painiottelussa. Kiireinen tarina sinkoilee niin kovalla kiireellä eteenpäin, ettei se kerkeä asettamaan tarinan pelinappuloita kunnolla pöydälle.

rodeo1

Luken ja Percyn siivouspalvelu toimii.

Lucky Luke -albumeja voidaan syyttää naishahmojen toissijaisuudesta mutta harvoin se on yhtä vahvasti esillä kuin tässä. Percivalia eteenpäin ajavan tekijän hoksataan olevan hänen kihlattunsa Rosita vasta kun tämä on jo kidnapattu. Sydänsärkyinen Percival ei jaksa otella, joten Luke tuo hänet takaisin pikavauhtia. Rositalla on yksi repliikki, jossa hän kiittää miestä espanjaksi ja hän esiintyy kaikkiaan viidessä ruudussa – ja häntä ei näy edes lopussa kun Percival juhlii voittoaan. Hessun kohdalla kyseessä sentään oli hänen rakkaansa Mikki.

suuri_rodeoAlbumin Suuri rodeo nimitarina pyörii myös (tietenkin) rahapalkintoja tarjoavan kilpailun ympärillä. Morrisilla tuntui olevan nämä kaksi perusjuonta: napataan arkkikonna ja osallistutaan kisaan. Ja tokihan myös nimitarinassa on isotteleva korsto oltava, tässä Cactus Kid, joka pitää asuttamaansa kaupunkia pelon vallassa. Lucky Luke antaa hänelle saluunassa köniin, joten Kid vannoo kostoa rodeon puolella. Muutenhan Lucky Luke olisi täysin ylivoimainen, jollei joku sabotoisi häntä. ja kuinka ollakaan, samaan aikaan tapahtuu taas ryöstö ja konnia pitää jahdata.

rodeo4

Olipa kerran Buffalo Creek on sentään jo tästä kaavasta hieman poikkeava sarja. Lucky Luke päättää jostain syystä tehdä tyhmän jäynän nukkuvalle kullankaivajalle, ja panee omistamansa kultahipun hänen vaskooliinsa. Siinä menee Luken aarre, ja kullankaivajan onnen myötä pian seudulle nousee kokonainen kullankaivuuyhteisö.

Tällä sarjalla tuntuu vihdoin jo olevan jotain sanottavaa Yhdysvaltain historiasta ja lännenelokuvan peruskuvastosta. Vikkelästi nousevassa kaupungissa on paljon vinkeitä yksityiskohtia, ja vaikka Morrisin gagit ovat yhä aika vanhanaikaisia, tuntuvat nekin pirteämmiltä, kun kehikko on parempi.

rodeo2

Missä Vallu luuraa?

Äimistynyt Luke ei saa kullankaivuusta pillastunutta yhteisöä kontrolliin sitten millään. Ainoa asia, joka tepsii, on aika, ja lopulta kaikki huomaavat erheensä ja lähtevät seudulta yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Lännen pikatahdin nousun ja rappion kuvauksena se tavallaan toimii kuin prequelina Goscinnyn myöhempään Aavekaupunki-tarinaan.

rodeo5

Ei ole reilua vertailla Morrisin prototyyppistä Lucky Lukea oikeasti klassisiin Goscinny-käsikirjoitettuihin loistoteoksiin, joten jätetään Daltonit jakamatta. Nämä ovat pääasiassa kuriositeetteja, mutta on näissä myös jotain charmia. Pisteiksi kaikille kolmelle riittäkööt tämä Suuri rodeo -suomialbumin hämmentävä täytesivu. Morrisin omakuva?

rodeo3

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Huumori, Lucky Luke, Mainstream, Sarjakuvat, western Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lucky Luke -joulukalenteri: Luukut 6-8

  1. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 2 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s