Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 5

luckyl_suuri1

2293_sVillin lännen aikaan Suomi oli yhä osa Venäjää, joten Suuriruhtinas -albumissa tavattava, no, suuriruhtinas Leonid on myös oman maamme edustaja lännessä. Alun perin albumi julkaistiin ranskaksi 1973, ja käännettiin suomeksi 1975. Albumista on juuri ilmestynyt myös tuore uusintapainos Egmont kustannukselta.

Ammattiescort Lucky Luke saa jälleen kerran tehtäväkseen saattaa jonkun hienohelman vaarallisen lännen halki. Nimihahmo Leonid on kotimaassaan ahminut liikaa villin lännen kirjallisuutta, joten turistina hän haluaa saada autenttisen kokemuksen irti. Vaikka Lucky Luke alussa epäilee Leonidin ja kääntäjänsä Fjodor Bulenkovin pärjäämistä, saa hän havaita, että he istuvatkin villin lännen maailmaan kuta kuinkin yhtä hyvin kuin kuka tahansa siirtolainen. Albumissa on siis kaikuja myös Arkajalka -tarinan teemoista.

luckyl_suuri2

Näin selviydytään desperadolta diplomatian keinoin. Arvostan myös albumin suhtkoht autenttista venäjän kieltä.

Aiheuttaa Suurruhtinas myös hämmennystä, etenkin hiljaisuutta rakastavilla seuduilla. Hänen tapanaan on vaatia kovaan ääneen vodkaa (tai viskiä), sekä pelata venäläistä rulettia. Kohteliaisuus saa myös kovasydämisen kapakkatanssija (ja ehkä muunkin tasoisen viihdyttäjän) Laura Legsin auttamaan seurutetta. Vihollisiahan Leonidilla piisaa;  esimerkiksi viitta ja tikari -asuinen attentaattimies koettaa posauttaa äiti Venäjän edustajan toistuvasti taivaan tuuliin, vaikka liian kova aikapommiviive saa hänet Kelju K. Kojoottimaisesti usein posauttamaan vain itse itsensä.

luckyl_suuri3

Poliittinen terroristi Eugen Schaumann vauhdissa?

Lucky Luke itse näyttäytyy tässä tarinassa hieman hermoilevampana kuin tavallisesti. Leonidin hyvinvoinnista on kiinni, syttyykä Venäjän ja Yhdysvaltain välille sota. Luke ei halua ottaa turhia riskejä, mutta myös omahyväinen villin lännen hahmojen lahjominen on hieman erikoista yleensä pyyteettömän hyveellisenä esitetylle hahmolle.

luckyl_suuri5

Luke käy harvoin tappeluun näin vähällä provokaatiolla. Tämä kuitenkin tapahtuu näyttämöllä, joten onko ottelu näytösluontoinen?

Lukessa on tosin hahmona hyvänä puolena joustavuus. Välillä hän on äkkipikainen, välillä stooalainen hahmo, riippuen tarinan vaatimuksista. Lukehan on oikeastaan olemassa vain kehyksenä koomisemmille ja häntä värikkäämmille hahmoille.

luckyl_suuri4

Aika riskaabelia kamaa lasten sarjakuvalle. Käytetään tätä kuvaa raskauttavana todistusaineistona.

Suuriruhtinas on hyvin hauska albumi, joka myös pilailee sekä villin lännen ja oman albumisarjansa tavanomaisilla troopeilla. Esimerkiksi tavanomaista intiaanihyökkäystä ei saada Leonidia varten pystyyn, koska alueelta alkuperäisasukkaat on ajettu tiehensä. Siispä ratsuväkirykmentin kelvottomat sotilasnäyttelijät joutuvat lavastamaan hyökkäykset. Vaikka he yrittävät vetää karikatyyrimäisissä intiaanitulkintansa niin autenttisesti kuin voivat, eivät he malta olla noudattamatta jäyhää armeijaprotokollaa.

Neljä Daltonia tälle. FREDJA! VODKA!

daltons4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Lucky Luke, Mainstream, Sarjakuvat, seikkailu, western Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s