Lucky Luke: New and Old Mexico

luckyl_mex1

Lucky Luke -sarja on jäänyt pahasti jälkeen, mutta lännensankarin joulukuisen 70-vuotissyntymäpäivien lähestyessä myös arvioiden julkaisutahtikin kiihtyy. Jo pitemmän aikaa on ollut tarve kirjoittaa kahdesta seikkailusta, jossa Luke kohtaa vanhat vihollisensa Syvällä Etelässä tarinoissa Serenadi neljälle Daltonille ja Saattue Uuteen Meksikoon.

luckyl_mex

Myös valkeat kannet yhdistävät tarinoita.

Serenadissa Daltonin veljekset päätyvät rajan taakse Meksikoon, kun paikalliset bandiitit ryöväävät heidän vankikuljetuksensa. Rosvot, johtajanaan Emilio Espuelas, uskovat napanneensa arvhenkilöitä, ja Daltonit joutuvat epätavallisesti puun ja kuoren väliin. Paitsi, että tavanmukaisesti heidän on välteltävä Lucky Lukea ja uudelleen kiinni jäämistä, on heidän kysttävä osoittamaan Espuelasille olevansa hyödyllisiä yhteistyökumppaneita meksikolaisen ryöväriyden alalla.

luckyl_mex2

Tarinan otskon Serenadi ei aina ole kaunista kuultavaa.

Serenadilla on maine eräänä parhaista Daltonit-albumeista, ja se ehdottomasti lukeutuukin Luke-albumeihin, jossa hahmojet koomiset heikkoudet pelaavat yhteen aivan hervottomasti. Kulttuurien yhteentörmäyksestä kertova albumi saa aikaan vitsejä hyvin Asterix-maisesti Meksikon kulttuurisista stereotypioista, mutta myös ulkopuolisten hankaluuksita yrittää toimia maassa maan tavalla. Erityisen innokas on Averell, jonka jatkuva ruuan kaipuu saa pölkkypäänkin yrittämään opetella espanjaa. Cuacuakomekiki?

luckyl_mex4

Tämä vitsi naurattaa minua joka kerta. Averellin heittovarjo on ovela lisä.

Myös Morrisin piirrostaide on tässä albumissa parhaimmillaan. Goscinnyn vitsejä säestävätkin parhaiten hänen hahmoille antamat pöljät ilmeet, kun ei kyetä tajuamaan, missä mennään. Meksiko tuntuu elävältä miljööltä, oli kuvattavana niin sen rikollisuus, ala- tai yläluokka. Kuitenkin jälleen kerran hieman toivoisi vähemmän negatiivisten stereotypioiden vahvistamista, meksikolaisten esittäminen työtä vieroksuvina, siestaa sombreron alla koisivina laiskureina kun ei enää nykypäivänä hirveästi naurata, vaikka sillä voitetaankin presidentinvaalikampanjoita.

luckyl_mex3

Uneliasta menoa Meksikolaisessa pikkukaupungissa.

Saattueessa Uuteen Meksikoon Luke puolestaan pysyttelee Amerikan puolella. Hän saa tehtäväkseen saattaa Billy the Kidin läpi preerian Teksasista Uuteen Meksikoon oikeudenkäyntiin rikoksistaan tuon osavaltion puolella. Billy muistaa yhä, kuinka hän kykenee pahamaineisuudellaan manipuloimaan ympärillä olijoitaan tekemään tahtonsa mukaan, eikä raudoissa oleminen tunnu helpottavan useimpien eteen sattuvien henkilöiden pelkoa häntä kohtaan. Hän saa myös pikkurikollisen nimeltä Bert Malloy yrittämään hänen vapauttamistaan.

luckyl_mex5

Billy kyllä yrittää kaikkia keinoja vapautuakseen, mutta niin myös Luke hänet kiinni pitääkseen.

Billy the Kid on eräs Luke-sarjan parhaita konnia, mutta Saattue tuntuu pääasiassa huitelevan turhankin tutuilla laduilla. Auttaisi, jos Malloy olisi hieman kiinnostavampi hahmo, joka toisi kontrastia tai uutta väriä tarinaan, mutta petollinen ja möhläilevä peruskonna ei tunnu tuovan persoonallaan kovinkaan paljoa uutta pöydälle.

luckyl_mex6

Vaikka kiitettävän hyvin tuhoa hän saakin aikaan.

Mutta koska käsikirjoittaja on René Goscinny, on myös tässä albumissa joitakin ovelia pöydänkääntöjä, jotka tuovat hersyvää huumoria mukaan. Billy ei enää ole hemmoteltu kakara, joka saa kaiken, vaan kitisevä ipana, joka ei saa mitään mitä kinuaa. Esimerkiksi tästä Billy ja Luke sattuvat kaupunkiin, jossa kukaan ei ole The Kidistä koskaan kuullutkaan.

luckyl_mex7

Hupaisaa on myös Luken tapa keksiä kiertoteitä Billyn kurmottamiseen.

Selkeämmin näistä kahdesta klassikko on kuitenkin Serenadi, joka ehdottomasti lukeutuu Lucky Luke-albumien kermaan, lukylukin lukyluk!

Serenadi Neljälle Daltonille:

daltons4

Saattue Uuteen Meksikoon:

daltons2

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, france, Huumori, Lucky Luke, Mainstream, parodia, Sarjakuvat, seikkailu, western Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lucky Luke: New and Old Mexico

  1. Paluuviite: Lucky Luke -joulukalenteri: Luukku 4 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s