Wagner & MacNeil: Judge Dredd – America

jd_america_original

Elämme hieman turhan jännittäviä aikoja, ja tavalla tai toisella Yhdysvaltain demokratia on kokenut kovan kolauksen presidentinvaalien 2016 myötä. Jos haluaa havainnollistuksen siitä, millainen maailma presidentti Trumpilla olisi tiedossa, on hyvä katsastaa Amerikan lähitulevaisuuteen sijoittuviin Judge Dredd -seikkailuihin.

judge_dredd_americaJohn Wagnerin ja Colin MacNeilin America on eräs hahmon arvostetuimmista tarinakokonaisuuksista. Se tehtiin Judge Dreddin suosion ollessa huipussaan 90-luvun puolivälissä, ja hahmon saadessa oman Judge Dredd Megazine -lehtensä. America oli siis suunniteltu esittelemään hahmo ja hänen asuttamansa maailma uudelle lukijakunnalle, missä se täyttääkin tarkoituksensa varsin hyvin, vaikka Dredd itse jääkin siinä miltei sivuosaan.

Tarina esittelee Mega City-1:n kansalaisyhteiskunnan tason. Kuten tunnettua, valtavassa jättikaupungissa järjestystä pitävät hinnalla millä hyvänsä yllä Tuomarit. Kaupunkia ovatkin kohdanneet sen verran isot uhat vuosien varrella, että pehmoiluun ei juuri ole ollut varaa. Myös Dredd on kova koville, eikä katso minkäänlaista lain kirjasta poikkeamista läpi sormien.

america1

Ilmeestä tosin näkee, ettei tässä esiintyvä Tuomari ole Dredd.

america2Nimihahmo America kuitenkin uskoo demokratiaan, sekä niihin arvoihin joita muinainen Yhdysvallat perustettiin edustamaan. Vahvaa nuorta naista on jo lapsuudesta asti rakastanut ujo ja heikko laulajapoika Benny. Hän joutuu seuraamaan vierestä, kun America parempaa maailmaa tavoitellessaan ajautuu hyvää asiaa ajavien terroristien pariin. Benny-rukka joutuu antamaan kovia uhrauksia lemmittynsä vuoksi – eikä juuri saa tunteilleen vastakaikua. Tuomarien väkivaltainen kosto kummittelee koko ajan uhkana American elämän yllä. Kohtalon kierteen suunta on selvä, ja ylilyönnit seuraavat toisiaan.

America oli myös mahdollisuus tuoda Judge Dreddin maailma väreihin, ja MacNeilin kuvitus hyödyntääkin mustavalkoisesta huippulaatuiselle printille siirtymisen täysin. Mega Cityn yölliset valot, ja post-apokalyptisen maan armoton keskipäivän aurinko näkyvät milemmat ruutujen taustalla, saaden tarinan tuntumaan suurempaan maailmaan kuuluvalta.

america3

Rakastavaisten kohtalon ilta.

2000AD-tyyliin tarinakerronta on ripeää ja kuvakulmat vaihtuvat nopeasti. Toimintakohtauksia saa lukea tarkkaavaisesti, jotta niissä pysyy kärryillä. Tyyli on tavallaan kuin sarjakuvallinen vastine 80- ja 90-lukulaiselle musiikkivideoista vaikutteensa ottaneelle elokuvaleikkaustyylille.

Wagner on eräs keskeisimpiä Judge Dreddia kirjoittaneista sarjakuvantekijöistä, ja hänen aivoituksistaan ovatkin lähtöisin keskeiset Mega Cityn maailman peruspilarit. America on hyvä taidonnäyte hänen kyvyistään kirjoittajana. Se on traaginen ja ajatuksia herättävä, raaka ja toiminnallinen, mutta myös kekseliäs ja vinkeän mustan humoristinen. Dreddin hahmoa pehmennetään ehkä hitusen loppua kohti, jottei hän näyttäytyisi täysin roistomaisena omassa lehdessään. Kuitenkin tarinan myötä tulee selväksi, etteivät Tuomarit tule antamaan kansalaisille köyden pätkää, vaan käyvät demokratiaa vaativien niskaansa aivan yhtä tiukasti kuin kyseessä olisi mikä tahansa muukin Mega Cityn turvallisuutta uhkaava tekijä.

america4

Itsekin voin palata syyskuisen Peli poikki -mielenosoituksen tunnelmiin, jos maailman meno muuten ahdistaa.

Judge Dredd on tunnetusti nähty myös Night Visions Maximum Halloween -festivaalin avajaiselokuvassa vuonna 2012, joten toivotaan että hahmo on ajankohtaisimmillaan koska festivaalikin alkaa huomenna keskiviikkona jälleen.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Sarjakuvat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Wagner & MacNeil: Judge Dredd – America

  1. Paluuviite: O’Donnell: Modesty Blaise | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s