Roskasarjat: Chick habit

jtc_paholainenjohtaa

Kiistatta eräs maailman eniten julkaistuja ja levinneitä sarjakuvataiteilijoita on Yhdysvaltalainen Jack T. Chick (1924-2016). Jos et ole hänestä kuullut, syy on se, että Chick on varsinainen fundementalistikristitty ja hänen sarjakuvansa uskonnollisia propagandasarjakuvia, joita levitetään käännyttämään meitä tavallisia syntisiä. Chickin sarjakuvia on levitetty arviolta peräti 800 miljoonaa kautta maailman.

jtc_syntivoittaa

Paholainen on selvässä johdossa kilpailussa sieluista. Uskovaisten Jumala vaikuttaa aina aika heikolta kun vain niin pieni osa kuolleista kelpuutetaan hänelle.

Chickin sarjakuville on aivan omanlaisensa nimitys, ”traktaatti”. Myös uskonnolliset kristityt pitävät pääosin hänen näkemyksiään turhan jyrkkinä, sillä Chick on ottanut tööillään yhden miehen ristiretken lähes kaikkea omanlaisestaan kristinuskosta poikkeavaa vastaan; hänestä Halloween, roolipelit, evoluutioteoria, seksuaaliset ajatuksetkin, kelloon katsominen kirkossa, katoliset, vapaamuurarit ja jo ihan normaali urbaani elämä jo itsessään ovat aivan yhtä syntisiä ja varma tie joutua ikuiseen kadotukseen helvettiin.

Hauskaa Halloween-kuuta!

Yleisön toiveesta siis käsittelen tässä muutaman traktraatin, joita löysin erään omakotitalon pihalla olevasta telineestä, jossa oli vielä viesti ”ota tästä mukaasi”. Otin siis kaikkia laatuja yhden. Huuhaan vastustaja, ja itsekin entinen kristillisdemokraatti Vesa Linja-aho on myös äskettäin käsitellyt Chickin poskettomia saarnauksia omassa blogissaan. Sattumalta minulle ei sattunut samoja, varsin älyvapaita traktaatteja, mutta omissani on aika monessa hyvin samanlainen kehikko.

Valinta

jtc_valinta

Peruskaavan mukainen traktaatti, jossa kaljuuntuvalle, keski-ikäiselle miehelle tulee kahvilassa Larry Davidin näköinen äijä selittämään sitä, miten kaikki olemme syntisiä ja joutumassa ikuiseen kadotukseen, jos emme juuri nyt tee niin kuin tietyt ihmiset tulkitsevat Jeesuksen haluavan. Tämä traktaatti vihjaa myös Chickin ankeaan suhtautumiseen omista näkemyksistään poikkeaviin uskonhaaroihin, sekä evoluutioteoriaan.

jtc_koulutus

Herra Peloton?

jtc_demonit

Demonit ovat hyvin kannustavaisia hädän hetkellä.

Itsemurhan vastainen traktaatti. Chickille tyypilliseen tapaan hänellä ei vaikuta olevan oikein mitään todellisuuteen perustuvaa käryä siitä, miksi ihmiset toimivat millään kritisoimallaan tavalla. Tässä itsemurha ratkaisuna on nuorelle pariskunnalle pulskien demonihahmojen suostuttelema juttu, eikä epäonnistuneen mielenterveyshuollon ja elämän kujanjuoksun surullinen viimeinen askel. Nuoresta parista poika hirttäytyy ensin ja joutuu tietty naureskelevien paholaisten kansoittamaan helvettiin, mutta pappi potkaisee tytön oven sisään juuri ajoissa kertoakseen tälle Jeesuksesta.

Kuolemantuomio

jtc_vankila

Älä välitä siitä, ettei ole mitään tolkkua että äiti ottaisi kuolemantuomion poikansa puolesta.

Yleensä traktaateissa toimitaan niin läpinäkyvän epäluontevasti, jotta ne lähinnä herättävät päänpuistatuksia siitä, miten umpimielinen niiden tekijä on. Kuolemantuomio saattaa olla Chickin tyylilajin mestariteos, sillä se oikeasti käy tunteisiin ja esittää jopa ihan kauniin ja armollisen metaforan. Jos Chickin fundemantalismista ei tietäisi enempää, voisi tämä jopa käydä yksiin monen uskonnollisen ihmisen näkemysten kanssa.

jtc_kuolemantuomioTaparikollinen Joni elää pahan elämän, ja joutuu ryöstösurmasta kuolemanselliin. Hänen halveksimansa äiti kuitenkin osoittaa jatkuvasti häntä kohtaan myötätuntoa, vaikka saa päälleen vain vihaa. Lopulta äiti jopa saa jotenkin suostutettua kärsimään tuomionsa poikansa puolesta. Tulella ja tulikivellä uhkaillaan lukijaa vasta aivan viimeisissä ruuduissa.

Pitkä matka

jtc_valehtelin

Kaikki, mitä teemme, on syntiä, ja voit kuolla milloin vain. Saatana väittää muuta. Tai siis Saatana väittää että päähenkilö elää 70-vuotiaaksi, mikä osoittautuu valheeksi. Mutta todellisuudessa ikäväitteen esitti ensin traktaatin kertoja, eli kukas tässä nyt sitten onkaan Saatana valepuvussa, häh?! Kadotukseen matkalla olevien joukosta voi bongata suurin piirtein kaikkien Chickin vihaamien uskontokuntien edustajia.

Lapsen ääni

jtc_likaisethipit

Kirotut likaiset hipit.

jtc_lapsenaaniAbortin vastainen traktaatti. Tässä on hämmentävä sivujuoni, joka aloittaa koko jutun, jossa iljettävät hipit tulevat loisimaan keskiluokkaisen perheen kotiin. Mitään isompaa tarkoitusta tällä osiolla ei ole, muuten kuin että hipit yrittävät myös kuskata naispuolista päähenkilöä lopussa kohti aborttiklinikkaa vastoin tämän tahtoa.Tämä johtaa hienoon puhekuplaan: ”#¤%ö&! Puhjennut rengas ei estä meitä hankkimasta aborttia tänään!”

Jälleen kaikki perusteltu ja järkevä on sarjakuvan saaranamiesten suussa ”propagandaa”, mutta kun satunnaisia Raamatun lauseita lukee ääneen samalla mahdollisimman ahdasmielisesti tulkiten, vakuuttuu jopa kaikkein laiskamielisin saman tien. Chickin sarjakuvat tapahtuvat hänen omassa haavemaailmassaan, jossa kenet vain voi käännyttää helposti.

Jotain yhteistä?

jtc_jotainyhteistaChick yrittää empaattisempaa lähestymistapaa ja perustella fundementalisminsa vetoamalla siihen, millaisia samankaltaisuuksia ihmisten välillä on. Arvaahan sen, miten tämä onnistuu, koska todellisuudessahan häntä ei kiinnosta muu kuin muiden tuomitseminen. Traktaatin maailmankuva perustuu Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan, jossa lkaikki oikeasti polveutuvat Aatamista ja Eevasta, sekä Nooan arkissa seilanneista

Takaisin elämään?

jtc_siellaalhaalla

Chick ei ole itse tehnyt kaikkia traktaatteja, vaan hänen studiollaan työskentelee myös muita ”taiteilijoita”. Tämä kauhusarjakuvan omainen traktaatti on jonkun muun tekemä, vaikka siinäkin kannessa lukee ”By J.T.C.”. Kuolleista elvytettyä saatu mies kertoilee kauhutarinoita kokemuksistaan helvetissä ja lupaa muuttaa elämänsä. Tässä on jotenkin kylmäävä piirrostyyli, joka tekee teoksesta vielä paljon ankeamman. Chickin mielipiteitä voi kritisoida, mutta hän on piirtäjänä sentään aika hyvä, ja saa aikaan sekä karrikoitua että realistisempaa jälkeä varsin vähällä vaivalla.

Tämä voi olla sinun elämäsi!

jtc_tamavoi

Jälleen yksi traktaatti, joka vakuuttelee kuoleman jälkeisellä elämällä. Enkeli vie tuoreesti kuolleen päähenkilön katsomaan filminauhaa tämän omasta elämästä. Ja voi juku, miten noloa kun sieltä paljastuu härskejä vitsejä, kirkossa tylsistymistä ja naisen vilkaisu kadulla. No, viimeinen teko on toisaalta hieman inhottava, sillä päähenkilö kyylää kohdettaan melko härskisti kulman takaa.

jtc_hetkonen

Ööh, siis, hetkonen?!

Joka tapauksessa näitä juttuja ei anneta anteeksi, ja vähemmän yllättäen tyyppi paiskataan saman tien helvettiin. Vaikka tämä siis oli muuten melko uskovainen ja omaistensa mukaan hyvä ihminen. Jumalalla näköjään riittää aikaa kiusata vasta kuolleita, aikaisemmissa traktaateissa sentään pirulaiset kävivät itse helvettiin menijät noutamassa. Näköjään tapauskovaisuudesta kiitokseksi saa edes saarnan siitä, mikä meni pieleen ennen ikuisuutta liekkimeressä.

jtc_uskonto

Niinpä niin. Järjestäytynyt uskonto on Saatanasta.

BONUS!

Minusta paras Chickin traktaatteihin liittyvä asia on epäkorrektin humoristi Johnny Ryanin tekemä taidenäyttely, jossa hän tärveli keskenkasvuisesti Chickin traktaattien kansia hölmöiksi vitseiksi.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, fantasia, kauhu, omakustanne, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat, syrjintä, uskonto, Viha Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Roskasarjat: Chick habit

  1. a sanoo:

    Meillä pyöri noita koulussa, ja niistä irtosi paljon hupia ja päänpyörittelyä. Tietty ikävä naureskella tyypille, joka on/oli selvästi mielenvikainen ja harhainen. Se tietysti kertoo myös jotain heistä, joihin nämä sarjakuvat uppoavat… jos heitä ylipäätään on. Ja kai sitten on kun niitä kerta jaetaan…

    • On totta, että Chickin sarjakuvat näyttäytyvät harhaisilta ja älyttömiltä meille normaalin maalaisjärjen omaaville. Mutta tuossa pyörii kyllä ihan isokokoinen järjestö ympärillä, eiväthän nuo muuten leviäisi yli sadalle kielelle (Chick Publicationsin oman arvion mukaan). Ikävä kyllä tuollaisia näkemyksiä omaavia ihmisiä siis riittää, joka puolella maailmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s