Roskasarjat: King Kong 4 – Epätoivoinen yritys

kingkong3

kingkongVuonna 1973 julkaistiin King Kong -pokkarisarjaa, josta ilokseni löysin kirjastosta neljännen osan. Sääli kyllä kyseessä vaikuttaa olevan jatkosarja, jonka alku ja loppu jäävät nyt historian hämärään. Ja petkutusta on myös sarjan otsikko. Sen sijaan, että sarja kertoisi Skull Islandin kuuluisimman asukkaan kertomuksia, sen pääosassa on jättiläisrobotti, jota kutsutaan nimellä King Kong.

Alkuteksteistä käy ilmi, että koljatti on Professori Boycen rakentama, mutta paha tohtori Gogra on ottanut sen haltuunsa, vangiten ison liudan merimiehiä gorillarobotin rinnassa olevaan vankilaan. Gograa luonnehditaan ihastuttavan epäkorrektisti ”vajaakykyiseksi, ahneeksi kääpiöksi”. Tämän suunnitelmana on marssittaa robo-Kong kohti Lontoota, tuhoten matkalle sattuvat laivat ja sukellusveneet, ja siten kai valloittaa saarivaltakunta.

kingkong4

Kongin ilme tässä muistuttaa hupaisasti Sokeri-Sakaria.

Suunnitelman yksityiskohdat jäävät seuraavaan osaan, mutta muutoinkin tuntuu, että yksityiskohdat vedetään hatusta. Onko King Kong Gogranin ohjastama, vai onko se automatisoitu kone, joka osaa reagoida ulkomaailman tapahtumiin? Molempiin seikkoihin viittaavia kohtauksia on, joten vastaus lienee tältä väliltä.

Pidän Kong Kongissa sen lähestymistavasta – tämä on kuin Korkeajännitys-sarjakuvaa ”Ei-Ei-Ei! Armoa! Aaargh!” -huutoineen. Lähestymistapa on siis kuin kertoa seikkailusarjakuvaa jostain menneestä sodasta – fantastisella on yllättävän vähän otetta kertomukseen, jossa iso gorillarobotti pistää asioita päreiksi.

Oikeastaan kyseessä ei ole edes niinkään sarjakuva, vaan kuvin kerrottu seikkailu. Tällaiseen vanhan koulukunnan tapaan kuuluu äärimmäisen staattisesti piirretyt ruudut ja tekstin merkittävä osuus tarinankerronnassa. Vähän alkeellinen lähestymistapa tuo sarjaan myös tiettyä nostalgianviehätystä.

kingkong6

Jättiläisgorillarobotti epänormaalissa olotilassaan.

kingkong1Itse kuvitus on tarkkojen kontrastien, mustan ja valkoisen yhteispeliä. Se ei ole mitään Sin City -tyylittelyä, vaan painotekniikan rajallisuuden vuoksi mietitty keino saada kuvat näkymään paperilla. Tekstaus on hieman suttuista, etenkin tietokoneladottua tekstiä lukemaan tottuneelle.

King Kong on sarjakuva niille entispäivien pikkupojille, jotka olivat loputtoman viehättyneitä erilaisista sotakalustoista, laivoista, tankeista ja muusta kalustosta. Sekä tietysti niille, jotka tykkäsivät hajottaa ne kaikki. Valju hahmogalleria etäännyttää kiinnostumasta kaikesta tästä tuusannuuskaksi panemisesta. Silti olisi kiinnostavaa saada lukea tälle jatkoa. Voisiko esimerkiksi oikea, lihaa ja verta oleva King Kong löytyä jostain haastamaan robottikopionsa kaiju-elokuva King Kong Escapesin tapaan?

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): English, fantasia, Mainstream, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s