Tome & Janry: Piko ja Fantasio Moskovassa

moskovassa2

moskovassaPiko & Fantasio -katsaus jatkuu. 80-luvulla sarjan parissa aloittaneet Tome ja Janry tekivät ensiksi nykyisten Yoannin ja Vehlmannin kaltaista Franquin-pastissia ja jatko-osia tutuille seikkailuille. Erona on kuitenkin se, että he kehittyivät albumi albumilta, ja uskalsivat viedä sarjaa omanlaiseen suuntaansa. Heidän sarjoillaan on kriitikkonsa, mutta ei varmaan voine kiistää, etteivätkö heidän sarjansa ole selvästi kiinnostavampia kuin oikeastaan kenen tahansa muun Franquinin seuraajan (ainakaan pääsarjassa).

Piko & Fantasio Moskovassa ilmestyi alun perin vuonna 1991. Se toi sarjaan reaalipolitiikan tuntua, sillä kyseinen seikkailu sijoittuu hajoavaan ja sekasortoiseen Neuvostoliittoon. Huonona puolena tosin seikkailu sitten meni vanhenemaan varsin nopeasti. Sen keskiössä oleva kiista Leninin muumiosta taisi tuntua jo ilmestyessä poskettoman vanhentuneelta idealta.

Tomen ja Janryn helmasynti on pelata stereotypioilla ja suoranaisella rasismilla. Musta säde -teoksessa he pääsivät kommentoimaan tätä suorasukaisemmin. Ja kun venäläiset mafiosot, kenraalit ja KGB-agentit ovat kyseessä, on tietysti kyseessä suurta valtaa pitävä joukkio, joiden pilkkaaminen tuskin iskee alaspäin. Siispä albumi saa nipin napin puhtaat paperit, vaikka rajoja koetellaankin esimerkiksi kielen kanssa.

Sankariparivaljakko kaapataan Neukkulaan selvittämään salaperäisen mafiapomo Tanasiofin vallankaappaussuunnitelmia. Kuten Piko nopeasti hoksaa, on Tanasiof tosiasiassa vanha vihollinen Santafio. Palombian diktaattorin uran kosahdettua pariin otteeseen hän on ottanut Venäjän uudeksi silmätikukseen.

moskovassa3

Santafio kieroilee.

Tomen käsikirjoitus tuo mukaan vaaran tuntua, sillä hänen seikkailuissaan syntyy oikeasti ruumiita. Huumori piristää jännityselokuvamaista kehittelyä ja toki sankarikaksikkomme kierrätetään niin Venäläisessä baletissa, Talvipalatsissa, kuin takaa-ajoissa Punaisella torillakin. Sarjakuvan hauskimpiin piirteisiin lukeutuu vanhan legendan Mossejen käynnistämisestä paukkupakkasilla sytyttämällä pieni nuotio niiden keulan alle.

Huonona puolena käsikirjoituksessa on hahmojen valjuus. Vanhasta raikulipoika-Santafiosta ei juuri ole jäljellä mitään, ja roiston voisi melkein vaihtaa kehen tahansa ilman että juuri mikään muuttuisi. Fantasiokaan ei pääse koheltamaan mitenkään muistettavaksi ja jopa kipakka Spip-orava on hiljennetty suurimmaksi osaksi sarjan kulusta. Tomea kiinnostaa ehkä eniten pelkurimainen Nikita Vlalarlev, jonka pölvästit keinot hankkiutua sankareista eroon kosahtavat jatkuvasti.

moskovassa1.JPG

Janryn kuvitus voisi olla suoraan matkaoppaasta. Kokeekohan kuvan patsas samanlaisen tuhoutumisen kierteen kuin Sieninevan pormestarin vastaava?

Erityisen hyvin sarjaa pukee Janryn kuvitus, joka on värikästä ja sarjakuvamaisen liioiteltua, mutta myös hyvin todellista maisemaa mallintava, arkkitehtuuriltaan selkeää ja sulavasti paikasta toiseen siirtyvää. On hieman sääli, että Tome ja Janry halusivat lopulta keskittyä Pikku Piko -albumeiden tekemiseen, sillä suurikokoisen toiminnan he osasivat varsin hyvin.

Tekijäkaksikon kokeellisimmat albumit jäivät heidän viimeisikseen. On sääli, ettei kukaan virallisen sarjan tekijä ole heidän jälkeensä ole pyrkinyt viemään sarjaa eteenpäin samassa mittakaavassa.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): belgium, france, Komedia, Mainstream, Piko ja Fantasio, Sarjakuvat, Toiminta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Tome & Janry: Piko ja Fantasio Moskovassa

  1. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 7 | Ahvenaario

  2. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 17 | Ahvenaario

  3. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukut 19 ja 20 | Ahvenaario

  4. Paluuviite: Piko & Fantasio -joulukalenteri: Luukku 22 | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s