Lucky Luke: Lännen sirkus / Apassikanjoni

lucky_apassi1

Lucky Luke täyttää tänä vuonna pyöreät 70 vuotta. Morrisin vuonna 1946 luoman lehmipojan kyvyn ampua varjoaan nopeammin tuntevat varmaan useimmat sarjakuvista muuten tietämättömätkin. Ikonisen sarjan ansioita omankin sarjakuvaharrastukseni peruskivenä ei voine liioitella. Mutta mikä on albumeista paras? Juttusarjassa käyn läpysköitä läpi suomalaisen ilmestymistahdin mukaan. Näin pääsen parhaisiin herkkuihin, eli käsikirjoittaja René Goscinnyn kanssa tehtyihin albumeihin käsiksi ensin.

Seuraavana järjestyksessä suomeksi julkaistujen Lucky Lukejen listalla on pari teosta, jotka eivät aivan ole omaan makuuni. Syynä tähän on jälleen stereotypisoitujen intiaanien keskeinen osuus tarinasta, jota sivusin jo sarjan ensimmäisessä artikkelissa albumeiden Arkajalka ja Postivaunut kohdalla.

lucky_sirkus1

Tällainen meininki. Yksi aseistamaton valkoinen mies vastaa kuinka monta inkkaria?

Sen sijaan että toistaisin vanhaa kritiikkiä,joka suuntautuu pääasiassa Goscinnyn käsikirjoituksia kohtaan, voinemme puhua esimerkiksi Morrisin piirrosjäljestä, johon emme ole tässä sarjassa vielä juuri tarttuneet.

Morris (1923-2001) on saanut maineen varsin tosikkomaisena veikkona ollakseen huippusuositun huumorisarjakuvan tekijä. Kieltämättä jos verrataan ensimmäisiä, hänen itse käsikirjoittamiaan Lucky Luke -seikkailuita ja myöhempiä, Goscinnyn käsikirjoittamia albumeita, käy selväksi ettei mies ollut tekstillisesti juuri mikään vitsinikkari.

lucky_sirkus2

Kenties hän luuli, että ranskalaisia on näin helppo naurattaa.

Morrisin hutera huumorintaju vaikutti myös siihen, että verrattuna Goscinnyn muihin tunnetuimpiin sarjoihin, Asterixiin ja Ahmed Ahneeseen, hänen Lucky Lukensa sisältävät kaikkein vähiten sanaleikkejä. Uskon, että Lucky Lukea suomeksi lukiessaan saa näistä sarjakuvista parhaiten irti sen, mitä käsikirjoittaja on ranskaksi koettanut sanoa.

lucky_sirkus4

Morrisin omaperäisiä hahmomalleja.

Vaikka piirrosjälkikin on esimerkiksi Uderzoon verrattuna kankeampaa, Morris ei todellakaan ollut kyvytön. Hänen kuiva huumorintajunsa tulee kyllä esille hänen piirrosjäljestään. Hänhän alun perin loi Daltonin veljekset pituutta huolimatta identtisiksi, mikä oli niin muistettava näky, että hahmot piti tavallaan pelastaa haudasta (vaikka tyhmemmäksi inkarnoituneena). Sekä Lännen sirkus että Apassikanjoni toimivat paljon paremmin hänen kontribuutionsa ansiosta.

Lännen sirkus itsessään sisältää esimerkiksi Morrisille tyypilliseen tapaan tutun näyttelijän näköisen hahmon; tässä tilanteessa sirkustirehtööri Erasmus Mulligan näyttää W.C. Fieldsiltä. Morrisin kykyihin kuuluu myös piirtää niin osuvasti lännentarinoiden stereotypioita, että jo ensi silmäyksellä tunnistaa, mikä heidän roolinsa on. Tässä antagonisti Corduroy ”Timanttihammas” Zilch näyttää mustine vaatteine, möhömahoineen, viiksineen ja erityisesti hampaineen jo alussa siltä, että Lucky Luke tulee häntä tarinan mittaan mottaamaan.

lucky_sirkus3

Rattlesnake Joen identiteetti murentuu yhden sanan myötä.

Apassikanjonissa puolestaan on runsaasti hyviä esimerkkejä siitä, miten osuva taito Morrisilla oli luoda tilaa ruutuihin. Säästeliäästi maisemaa käyttäen pystyy silti luomaan omanlaisensa maailman. Itse otsikon Apassikanjoni sijaitsee keskellä aavikkoa tilassa, jossa ei ole muita kalliomuodostelmia. Tarinan tuoksinnassa Morris saa piirtää monia erilaisia joukkokohtauksia niin ratsuväen linnakkeessa, apassien leirissä kuin tavanomaisessa lännen kaupungissa. Jokaisessa tällaista tilannetta koskevassa ruudussa tapahtuu monia asioita samaan aikaan, taustalla olevat pienet ihmiset kuvaavat hyörinää ja tohinaa samalla.

lucky_apassi4

Joukkokohtausten näkökulma on usein yläviistossa. Morris on länkkärinsä tarkkaan katsonut.

Sivun tai pari kerrallaan julkaistuna tarinat kulkevat nopeasti cliffhangeristä toiseen. Tämä rytmitys on omiaan muistuttamaan vanhan ajan sarjafilmien rakennetta. Apassikanjonissa Lucky Luke joutuu pariin otteeseen intiaanien (ja lännen lain) käsissä kiipeliin yrittäessään löytää sopua sotivien osapuolten välille. Joskus rakenteella voi pitää hauskaakin, kuten Lännen sirkuksessa muuttamalla Rattlesnake Joe pelottavan oloisesta desperadosta tutisevapunttiseksi pelkuriksi (vaikka ehkä tämä tapahtuu hieman liian helposti). Hauska piirros auttaa gagejä laskeutumaan.

lucky_apassi2

Tämänkin hölmöyden myy se, miten arkisen oloisesti sotilaat ja heidän hevosensa näyttävät siihen suhtautuvan.

Lännen_sirkusJos vielä pienen kritiikin heittäisi näistä tarinoista yleisesti, Lännen sirkus tuhlaa käsitteen perhesirkuksesta lähes täysin ihan vain sen takia, ettei Goscinny oikein osaa kirjoittaa kiinnostavia naishahmoja. Siispä hauskan oloinen sirkusperhe toimii pelkästään muun lännen maailman reaktioiden aiheuttajana. Hauskoja ja mieleenpainuvia ovat lähinnä pienimmän roolin sivuhahmot, kärttyisä tuomari, ranskalaisstereotypioita heijastava dandy ja myöhästymisestään kauhistuva ratsuväen komentaja. Lännen sirkus ansaitsee kaksi Daltonia.

daltons2

apassiOlin etukäteen hieman peloissani Apassikanjonista, sillä siinä tosiaankin on keskeisessä osassa joukko intiaanistereotypioita. Sarjan lomassa käydään läpi tavanomaiset intiaaniseremoniat ja veriveli-rituaalit. Kuitenkin Goscinnyn humanismiin kuuluu heijastaa kahden kiistelevän puolen olemuksia keskenään ja paljastaa lopussa, että ne ovat vielä odotettua lähempänä toisiaan. Intiaanien käsittelyn sulattaisi paremmin jos he ei puhua vielä niin ääliö kieltä. Kaksi Daltonia myös Apassikanjonille.

daltons2

Seuraavaksi: Katsastamme kahteen Lucky Luke-sarjan mieleenpainuvampiin sivuhahmoihin albumeissa Billy the Kid – Pikku nappula sekä Calamity Jane.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Sarjakuvat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lucky Luke: Lännen sirkus / Apassikanjoni

  1. Paluuviite: Goscinny & Uderzo: Joonatan Pistooli | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s