Brosgol: Anya´s Ghost

anyas1

Venäläissukuinen teinityttö kokee kasvukipuja ja koettaa saada elämästään kivempaa kohtaamansa kummituksen avulla.

anyasghostMoskovalaissyntyinen, Yhdysvalloissa kasvanut Vera Brosgol (1984-) käsittelee esikoisteoksessaan Anya´s Ghost menneisyyden juurien ja amerikkalaisen teini-iän vaikeuksien kipukohtia.

Teini-ikäinen Anya hakee pesäeroa kaikkiin, jotka muistuttavat häntä venäläisestä taustastaan. Äiti on nolo, pikkuveli ärsyttävä ja koulun toinen venäläisperäinen oppilas Dima dorka ja hikari. Anya itse haaveilee koulun koristähdestä ja mahdollisuudesta luistaa liikunnan tunneilta.

anyas2Eräänä päivänä Anya tippuu kaivoon, jonka pohjalla viruu myös vanha luuranko. Luiden äärelle ilmestyy nuoren tytön haamu. Ensisäikähdyksen jälkeen Anya hoksaa, ettei outoa tilannetta tarvitse pelätä. Emily-haamu on utelias ja puhelias. Kaivosta ylös päästyään hän myös havaitsee, että aaveesta voisi saada uuden ystävän, ja hän kulkee mukana kätevästi sormiluuta mukana kantaessa.

Kummituskaverin ansiosta voi petkuttaa kokeessa, röökata turvassa rehtorin katseelta ja päästä lähemmäksi unelmapoikaa. Anyan tavoitteet eivät ole erityisen epäitsekkäitä, ja hän saa lopulta huomata että niilläkin on oma hintansa. Emily haluaa elää kesken jäänyttä nuoruuttaan Anyan kautta.

anyas3Melko tutun kaltaisena kasvutarinana käynnistyvällä sarjakuvalla on tarpeeksi omaperäisiä käänteitä, jotta sitä seuraa mielikseen. Tilannekomiikka on hersyvää ja varmasti tuttua kaikille yläasteen ja lukionsa käyneille.

Brosgolin tausta animaation parissa näkyy hahmojen suurina, ilmeikkäinä silminä. Anyan kokemia tunteita on helppo seurata vaikkei lukisi tekstiä lainkaan. Brogsol saa värityksen harmaan sävytkin eläväisiksi, kuin korostamaan tarinan kauhuelementtejä.

Aavekin on eräänlainen heijastuma menneisyydestä, ja Anyan tehtävä on lopulta päästä tasapainoon perinteiden ja nykypäivän vaatimusten kanssa. Mikäli teoksella on omaelämäkerrallisia vivahteita, Brosgol on ainakin onnistunut tuomaan konfliktin erittäin kiinnostavasti esille.

anyas4

Teos voitti sekä Eisner- että Harvey-palkinnot vuotensa parhaana nuorisolle suunnatusta sarjakuvasta.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, fantasia, Hall of Fame, Ihmissuhteet, Kasvutarina, kauhu, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s