Millionaire: Billy Hazelnuts and the Crazy Bird

billyhazelnuts_1

Tony Millionaire osoittaa, ettei lapsille suunnatun satutarinan tarvitse olla särmätön ja tylsä sarjakuva.

billyhazelnutsTony Millionaire (synt. Scott Richardson, 1956-) on eräs tämän päivän taitavimmista strippisarjakuvan tekijöistä. Tunnetuin teos Maakies on ilahduttanut lukijoitaan jo vuodesta 1994. Siinä yhdistyy Millionairen luovan hulluuden peruspilarit; tarkkaan mustekynällä piirretty miljöö; hassut ja yksinkertaiset eläinhahmot, sekä epäkorrekti pöljäily- ja ryypiskelyhuumori.

Jos kuitenkin käsitellään kokonaisia teoksia, Millionaire on myös taitava tekemään nuoremmille lukijoille suunnattuja sarjakuvakirjoja. Billy Hazelnuts -sarjan toinen teos vuodelta 2010 kertoo piparkakku-ukon oudoista seikkailuista.

Billy sekaantuu kissan ja pöllön väliseen taisteluun ja joutuu sen myötä pöllön vasta kuoriutuneen poikasen huolehtijaksi. Tavoitteena on viedä tipu takaisin äitinsä huomaan, mutta päässä säilytetty lintunen myös ahkerasti natustelee Billyn ruumista. Tie vie tavallisesta maalaismaisemasta aina Manalaan asti.

billy06

Pelastajan palkkio ei ole kaksinen.

Millionairella on särmää, vaikka jutut eivät saisikaan venähtää liian törkyisiksi. Äreä Billy Hazelnuts on herkkä riehumaan ja tarpeen tullen tulee ja antaa nyrkistään. Humoristinen väkivalta muistuttaa klassisia piirroselokuvia; on kuin Fleischerin veljekset ohjaisivat Fritz Frelengin käsikirjoitusta.

Piirrostyöstä päähuomion vie jälleen upeat, tarkkaan piirretyt maisemat ja taustat. Millionaire ei koskaan säästele vaivaa oikeanlaisen miljöön rakentamiseen. Avainasemassa olevien eläinhahmojen ulkomuoto hakee realistisuutta, mutta ei liian läheltä, vaan tietyn klassisen kuvitusjäljen kautta. Billy Hazelnuts itse on muutaman vedon karikatyyri, mutta yhtä kaikki ilmeikäs hahmo.

billy02

Billy ei itsekään ole vielä ehtinyt olla maailmassa kauaa.

Eläimien inhoamista julistavalla Billyllä on lopulta sydän paikallaan, ja hän on valmis uhraamaan itsensäkin oikean asian eteen. Tätä ei julisteta mitenkään, ja päälle päin näyttää ettei julma ja arvaamaton maailma ympärillä juuri muutu miksikään. Kuitenkin, kuten hullu tirppa Billylle, ovat Millionairen kahelit hahmot hurjan tarinan tuoksinnassa muodostuneet hyvin rakkaiksi lukijoille.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): American, fantasia, Huumori, Lasten, Sarjakuvat, seikkailu Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s