Roskasarjat: Parodia-Sarja USA-spesiaali

usa_hyperman

Uusi sarja alkaa. Pikaisen Twitterissä tekemäni gallupin perusteella lukijoita ei kiinnosta lukea pelkästä laadusta vaan he haluavat myös että dumaan tässä blogissa ryönää. Mikäs siinä, tykkään kirjoittaa elokuva-arvostelujakin kummallisesta paskasta. Sillä saa perspektiiviä oikeasti hyviin teoksiin. Vierailuni divarissa tällä viikolla antoi myös oivallisen aloitusalbumin juttusarjalle.

usaspesiaaliMAD-lehden kasvattamana pidän kovasti parodioista ja pastisseista. Kun divarissa käsiini sattui Atpe-kustantamon Parodia-Sarjan numero 1/1992, selailin sitä ja olin myyty. Piirtäjä oli taltioinut hupailuunsa klassikkosarjojen, kuten Windsor McCayn Pikku Nemon, Will Eisnerin Spiritin ja Walt Kellyn Pogon kuvallisen ilmaisun täysin yksi yhteen. Selvästikin tekijä Roger Brunel olisi siis R. Sikoryakin kaltainen pastissinero.

No, albumin ostettuani ja kotona luettuani (kuten takakansi kehottaa) sain havaita, ettei käsikirjoitus ole piirrosjäljen tasalla. Eikä lopulta piirrostakaan oikein voi kehua, se kun ei välttämättä osaa kertoa lainkaan sitä, mitä ruuduissa on tarkoitus tapahtua. Hahmot taitaa olla vain piirretty läpi klassikkosarjakuvien jäljestä.

Kyseessä on Myrkky-tyylinen seksiparodia pääosassaan tutut klassiset sankarit. Tosin Myrkky-lehden leivissä oli myös oivaltavia tekijöitä, jotka tajusivat että parodian tarkoitus on käyttää tuttuja hahmoja ja niiden antamia asetelmia niitä vastaan yllättävissä tilanteissa. USA-spesiaalissa kaikki tutut sankarit Spider-Manistä Roope-Setään määrittyvät ainoastaan yhden piirteen kautta: kyltymättömän seksinhimon. Öh höh höh, onpas hauska idea jos Mustanaamio panis!

usa_flesh

Seksiparodiaelokuva Flesh Gordonilta on lainattu nimi, vaikka vitsit ovat vielä sitäkin huonompia.

Myrkyn tyyliin kuului aina parodioiden pornografisuus, jonka myötä sukuelimet ja niiden käyttötarkoitus kuvattiin mahdollisimman tarkkaan. Juttuihin liittyi myös tiettyä inhorealistisuutta ja liioittelua, jonka myötä juttuja ei oikeastaan voinut nähdä kiihottaviksi. Mutta lehti näytti, mitä kovat aikuiset tekivät viihteellä, joten ei ihme, että se oli koulun pihoilla puhuttua tavaraa.

Sen sijaan Brunel ajattelee, että on uskalias kun hän piirtää tissin. Varsinaiset seksikohtaukset ovat kaoottisia ja sekavia tilanteita, joissa kaksi tai useampi sarjakuvahahmoa nylkyttää toisiaan housut jalassa. Erityisen hassua tekijästä on ilmeisesti ryhmäseksi, sillä se on monen kertomuksen punchline.

usa_tarzan


Ja mitä olisi 90-luvun komedia ilman homovitsejä? Hyvää?

Suoranaisesti en hoksannut, miten moniin panotilanteisiin edes päädytään, sillä kerronta on varsin sekavaa. Erityisesti albumin aloittavasta Marvel-parodiasta en osaa sanoa, mitä siinä tapahtuu, sillä hahmoja ilmestyy tyhjästä yksittäisen ruudun ajaksi joko selittämään jotain tai rynkytettäväksi.

On myös hankala sanoa, tapahtuuko sarjoissa esitetty seksi kaikkien osapuolten yhteisymmärryksessä? Muutamaan otteeseen tilanteet on tulkittavissa raiskaukseksi, vaikka tietysti sovintistifantasiaan sopivasti molemmat osapuolet siitä nauttivat. Dick Tracy-parodiassa jopa esitetään miehen raiskaus oletusarvoisesti naurettavana asiana. Nykyään moinen ei enää menisi läpi.

 

usa_spirit

Kuten alussa mainitsin, tyylien kopiointi on paikoin varsin hyvää.

Hyvää: En nyt väitä, että minulla olisi mikään erityisen laadukas huumorintaju. Myönnän hörähtäneeni kahdelle jutulle lehdessä: Helmi ja Heikki -parodia onnistuu lähes ainoana tuomaan alkuperäisteoksen hengen mukaan parodiaansa. Heikin löydettyä Helmin sängystä naapurinrouvan kanssa, hän julistaa että alkaa vastavuoroisesti miehen kanssa… ja hakee naapurista kaverin korttipeliin.

Myös Teräsmies-jakso sisältää erään absurdin kohtauksen, joka muistuttaa hämmentävistä hopea-ajan sajoista. Kohtaus toimii tämän tekstin otsikkokuvana. Sääli vain että muuten juttu ei saa irti Lana Langin ja Lois Lanen välillä pallottelevasta kaksoisroolisesta sankarista irti toivomaansa hupia. Lana vain odottaa alasti häntä sängyssä?

Huonoa: Klassisissa sarjakuvissa naishahmot eivät muutenkaan ole erityisen hyvin kehiteltyjä, mutta Brunelin sarjakuvissa he ovat kaikki vain samaan aikaan kiimaisia ja passiivisia munan odottelijoita.

usa_akkari

Aku Ankka on tietysti maaleista helpoimpia, mutta mauttomuudessaan juttu menee jo itsetarkoituksellisen överiksi.

Vielä pahempaa on lapsihahmojen kohtelu. On yksi asia pilata sarjakuvien viattomuus ja toinen esittää ipanatkin himokkaina nussijoina. Kissalan poikien suihinottoreissun lisäksi häiritsevin tapaus esiintyy albumin päättävässä Ankkalinnan orgioissa, joissa paritetaan Leenu ja Musta Pekka keskenään.

Tuomio: Ryönäsarjakuva epäonnistuu parodioinnissa ja seksihuumorissa, ja saa pääasiassa aikaan vain hämmennystä. Se on toki mauton, mutta ei käy kovin graafiseksi. Vihjailtuina monet ikävemmät aiheet, kuten insesti, pedofilia ja raiskaushuumori tuntuvat entistä pahemmilta. Sarjakuva saa ikävöimään lapsuuden Myrkkyjä, mikä on varsin erikoinen saavutus.

Onko sinulla tiedossa roskasarjakuva, jonka haluaisit pakottaa minut lukemaan tarjota minulle luettavaksi? Ota yhteyttä osoitteeseen paavo piste ihalainen (ät) elitisti.net .

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): Huumori, parodia, Roskasarjakuvaa, Sarjakuvat Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Roskasarjat: Parodia-Sarja USA-spesiaali

  1. Paluuviite: Roskasarjat: Täh..?! Marvel-parodiaa | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s