Eronen: Offices & Humans

offices4

Lohikäärmepoikien konttoripelit johdattavat surkeaa työläistä ankeassa ja vihamielisessä työelämässä.

offices-humansTuntuu, että nörttiaiheita ei ole vaielä alettu ammentaa suomalaisen sarjakuvan aiheeksi samaan tahtiin kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Poikkeuksen tekee KutiKuti-kollektiivin Roope Erosen (1982-) hauskin teos Offices & Humans – Tie Customexiin.

Lapsuuden roolipelikokemukset ja mälsän aikuisen konttorielämän vastakkainasettelu tuo yhä hymyn huulille. Sinänsä vitsi siitä, että fantasiamaailman olennot haaveksivat tavallisesta harmaasta arjesta ei ole uusi, mutta Eronen onnistuu tuomaan ajatukseen uutta puhtia todenmakuisella roolipelikokemuksellaan.

Kaksi lohikäärmeen pentua pelaa keskenään peliä, jossa toinen yrittää navigoida ankean puhelinmyyntifirman arjessa. Tavoitteena olisi loikata uppoavasta laivasta isomman kilpakumppanin, Customexin, leipiin. Pojat ovat poikia, ja lapsellisen mielikuvituksen ja arpapelin ohjastamana surkea toimistotyöläinen ajautuu tekemään toinen toistaan hölmömpiä valintoja.

offices3

Napostelun äänet tulevat dialogiinkin.

Kuten roolipelin fantasiamaailmatkin, myös Customexin konttorimaailma on täysin asemoitu pelaajaa vastaan. Muut hahmot ovat vihamielisiä, ja maailmassa pärjää vain härskillä itsekkyydellä ja oman edun tavoittelulla, jos silloinkaan.

Erosen tyyli on sympaattisen naivistinen, mikä soveltuu keskenkasvuisten lohikäärmeiden kuvaamiseen mainiosti. Toimistomaailmalta voisi toivoa hieman ”realistisempia” sommitteluja ja esimerkiksi oikeat perspektiivit, mutta käy se näinkin. Lohikäärmeiden tummataustainen maailma puhkeaa vasta lopussa täydelliseen kukkaan.

offices1

Pulassa työpaikalla.

Eronen teki teokselleen 2013 myös laajemman jatko-osan nimeltä Advanced Offices & Humans, joka pääsi myös Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaaksi. Vaikka sekin on hupaisa teos, ei se aivan onnistu pääsemään samalle kahelin luovalle tasolle edeltäjänsä kanssa. Vitsi oli ehtinyt jo vanheta.

offices2

Lohikäärmepojat hakevat elokuvakokemusta.

Eronen on pannut molemmat tarinat myös ilmaiseksi verkossa luettaviksi. Alkuperäisen voi lukea täältä ja Advanced-kertomuksen täältä.

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): fantasia, Hall of Fame, Huumori, Komedia, Kuti, Sarjakuvat, satiiri Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Eronen: Offices & Humans

  1. Paluuviite: Eronen: Jaiksfukin | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s