V. Pirinen: Yhesti yhes x paikas

pirinen2

yhestiKuultuani päivän Puupäähattu-uutiset, piti vaihtaa julkaisuaikataulua ja kirjoittaa suunnitellun sijasta toinen juttu, joka on hautunut päässä jo jonkin aikaa. Ville Pirisen (1973-) voitto tuli aivan ansaitusti, sillä kyseessä on erittäin taitava, huumorintajuinen, humanistinen, mutta myös äkkiväärä ja räävitön tekijä.

Hänen töistään tämä korostuu parhaiten vuodesta 2009 julkaistusta Yhesti yhes paikas -sarjassa, joita on tähän mennessä ilmestynyt jo kahdeksan kappaletta. Ne sisältävät erilaisia totena kerrottuna tarinoita sarjakuvitettuna. Yleensä jutut ovat sellaisia, joita kerrotaan baarissa toinen toisilleen niin useasti, että todellisuus hämärtyy ja erikoisemmat piirteet korostuvat. Muistanpa itsekin kuulleeni erään vessajutun aikaisemmin hieman erilaisena versiona, kuin se sarjakuvassa esiintyy. Pirinen itse lähtee siitä lähtökohdasta, että jutut ovat tapahtuneet, koska hän haluaa niin ajatella.

pirinen3

Pirisen piirrosjälkeä voi paikoitellen kutsua korostetun inhorealistiseksi.

Valikoiduissa jutuissa on sitten erilaista navanalushuumoria, ryyppykertomuksia, hölmöjä väärinkäsitysjuttuja, väkivaltaa, täysiä urbaanilegendoja ja jopa suomen kielen erikoisuuksilla makustelevia juttuja. Yhteistä näille oikeastaan on se, että jutut toimivat sillä, miten ne on kerrottu. Onneksi Pirinen on ensiluokkainen kertoja.

Hän osaa käyttää pienistä vihoista täsmälleen oikean määrän rajallisia ruutuja jutun kulkemisen selittämiseen, ja kokonaisia sivuja sitten tärkeimpien kohtien korostamiseen. Kuten hyvä jutuniskijä, toisinaan hän sallii myös ajautumisensa sivupoluille, jotka nekin lopulta ovat osa erittäin hienosti hallittua kokonaisuutta.

Ja voi pojat, kuinka hauskoja jutut ovatkaan! Turha minun on oman huumorintajuni hienoutta todistella, hyvin kerrottu paskajuttu naurattaa aina. Pirisen taitoa on kuitenkin myös panna lukijansa ajattelemaan tapauksiin liittyviä tunteita, häpeää tai hämmennystä.

pirinen1

Tärkeä lisä teinin pornonkatselun erikoisesta paljastumisesta kertovaan tarinaan.

Tämä todistaakin juuri tekijänsä humanismista. Pirinen ei ole ilkeä ketään kohtaan, hänelle jos jonkinlaisen kulkijan tarina on sarjakuvan arvoinen ja hän haluaa yrittää ymmärtää. Sormella osoittamisen sijaan jutut päästävät hahmojensa nahkoihin, tai jos ei muuten, niin ainakin huomauttaa asian laajemmasta kontekstista jutun loppukaneetissa.

Henkilökohtaisia suosikkejani ovat etenkin viides ja kuudes opus, joissa aiheissa liikutaan erityisen paljon häpeän ja sopimattomuuden aihepiireissä. Onpa mukana myös rokkia sekä yllättävässä paikassa kerrottu kolkko kauhukertomuskin. Kaikki vihkoset kestävät kyllä lukua useaan otteeseen, ja toivoisinkin että joskus niistä nähdään myös omnibus.

Pirisen tuotannosta suositeltavia ovat omanlaistaan lämminhenkistä tarinointia sisältävä Tärkeitä asioita ja melko lennokkaasti lapasesta lähtevä, rock-henkisempi Keskiyön Dynamo. Monessa jutussa varmasti mainitaan myös Pauli Kallion kanssa tehdyt työt, jotka eivät ole omaan makuuni, vaikka Pirinen on hyvin ansiokkaasti nekin kuvittanut.

pirinen4

Tietoja Paavo Ihalainen

Palaute, huomiot ja parannusehdotukset osoitteeseen paavo.ihalainen(at) elitisti.net
Kategoria(t): finland, Hall of Fame, Huumori, Komedia, Sarjakuvat, Suomi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: V. Pirinen: Yhesti yhes x paikas

  1. Paluuviite: Hyrri: Satakieli, joka ei laulanut | Ahvenaario

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s